Mindig megfogadom, hogy soha nem írok többet ironikusnak szánt cikket az Indexre, mert a többség komolyan veszi. Sajnálom Pető Pétert, hogy éppen neki kellett ‘megmagyaráznia’ ezt élő adásban azok után, hogy ezúttal Rónai Egon vette komolyan” – írja Dezső András, az Index újságírója a Facebookon annak apropóján, hogy egy szatirikus cikkét idézték egy tévéműsorban.

Mik szerepeltek a cikkben?

Olyan embereket akar maga köré Orbán, akikkel szívesen dolgozna együtt című, Vélemény rovatban megjelent cikkében Dezső András a kormányalakítással kapcsolatos sajtótalálgatásokat figurázta ki, többek között ilyen mondatokkal:

“A munka dandárja még csak ezután jön. ‘Az elképzelések megvannak, már csak a konkrétumok kellenek’ – diktálta le egyik forrásunk.”

vagy

“Most nagyon erős felhatalmazást kapott a kormány és a forrásaink szerint ezzel élni is fog. Mindennek a kormányzati munkában is látható lenyomata lesz, és már nagyon hamar kirajzolódik majd az az irány, ami meghatározza a további irányok irányát – utalt az egyik forrásunk egy másik forrásnak a forrására, amit ez utóbbi forrás egyébként egy másik, sokkal kormányközelibb forrásnak és nem Orbánnak tulajdonított valójában.”

vagy

“A politikához három dolog kell. Konfliktus. Konfliktus. Konfliktus” – utalt az Index főmunkatársának egy szóba jöhető miniszter arra, hogy a másik három dolog (pénz, pénz, pénz) már Mészáros Lőrincnél van…”

A cikk utóélete a magyar médiában

Ez utóbbit idézte Rónai Egon (a videóban a 6. percnél kezdődik) az ATV egyik politikai műsorában. Rónai ugyan kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ez így tényleg elhangozhatott-e, de a maga az idézés ténye azt sugallja, mintha nem esett volna le neki Dezső András cikkének motivációja:

“És most ne is minősítsük, hogy ez tényleg így hangzott el vagy sem, merthogy a hitelessége az érdekes, hogy ez így elhangozhat-e (…) ez túl kerek ahhoz, hogy ezt én elfogadjam, hogy ezt tollba mondta egy fideszes képviselő vagy valaki. De mint állítás, ez így rendben van?”

Úgy tűnik, mintha Dezső cikkét a Magyar Idők szerzője sem tudta volna a helyén kezelni, legalábbis Pilhál György ennek szentelt publicisztikája erről árulkodik:

“A közelgő kormányalakítás várható érdekességeinek ment utána az Index a minap. A rengeteg forrást felhasználó, nagyívű írást a szenzációs értesülések emelik élményszámba. (…) El lehet képzelni, milyen nehéz volt forrásokat találni az anyaggyűjtéshez szegény kollégának. Hál’ istennek rengeteget talált…”

Enyhén dorgáló írását a szerző így zárja:

“Mit mondjak, én sem Orbán Viktornak tulajdonítom ezt az eszmefuttatást. De még a szerző forrásainak sem. Inkább a kollégának meg a trehány olvasószerkesztőnek.”

Most már csak az hiányzik, hogy valahol ő is megírja majd: maga is csak szatírának szánta a cikkét.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!