Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezek után láthatod teljesítményedet, és az elrontott válaszok magyarázatát. Eredményeidet meg is oszthatod.

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi kvízekkel is! Ha pedig új vagy itt, és érdekelnek hasonló bejegyzések, kövess be a Facebookon. Itt pedig találsz egy listát a megtévesztő magyar oldalakról.

Results

#1. A Facebook a jövőben tényleg csak 26 ismerősünk bejegyzéseit mutatja meg?

NEM. Bár a Facebookon keresztül terjedő figyelmeztetés létező mechanizmusokra reflektál, félrevezető és kevés haszna van.

#2. Tényleg egy általános iskolai erkölcstan könyvben szerepel az alábbi történet?

NEM. Február végén újra felbukkant az a Facebookon terjedő üzenet, amelyet már 2014-ben megcáfoltak. A kérdéses részlet nem egy erkölcstankönyvből származik, hanem egy felnőtteknek szóló Grimm kötetből.

#3. Egy volt kanadai védelmi miniszter tényleg azt állítja, hogy az ufók a Földre látogattak, és sokat tudnánk tőlük tanulni, de a világot vezető illuminátusok ebből nem kérnek?

IGEN. Paul Hellyer, akiről már én is írtam korábban, valóban miniszter volt Kanadában a hatvanas években, de ez önmagában nem támasztja alá az állításait. Az ex-miniszter februárban egy podcastos szereplése után lavírozta bele magát újra a nemzetközi bulvársajtóba.

#4. Valódi-e az alábbi kép, amelyen jégbe fagyott autók láthatók Boston környékén?

IGEN. A természeti csapásról – amely 2018 elején történt a Boston környéki Reverében – a CNN-en videót is találtok.

#5. Sylvester Stallone tényleg meghalt rákban?

NEM. A 71 éves színészt február közepén temették el a közösségi oldalakon, de – bár a hoaxhoz még utolsó stádiumban készült fotókat is csatoltak – Stallone él és virul.

#6. Tényleg nyerhetünk egy Tesla autót a Tesla Hungary Facebook-oldalon?

NEM. A kamu oldal kamu felhívását ennek ellenére tízezrek osztották és lájkolták. Egészen addig, míg a Facebook le nem törölte.

#7. A székelyföldi Pásztor-család tényleg levélben üzente meg, hogy – bár sosem éltek itt – áprilisban szavazni fognak, hogy továbbra is kapják a pénzt a Fidesztől?

NEM. A képen látható családfő szerint – akit egyébként nem Pásztornak hívnak – fotójukkal visszaéltek, ők maguk pedig még csak nem is regisztráltak a választásra.

#8. Az orosz twitteres trollok tartalmainak megosztói között tényleg 30-szor gyakrabban voltak amerikai konzervatívok, mint liberálisok?

IGEN. Legalábbis erre jutottak a Dél-Kaliforniai Egyetem (USC) munkatársai abban a kutatásban, amely a 2016-os amerikai választásba való orosz online beavatkozás hatásait vizsgálja.

#9. Tényleg egy lopott Degas-festményt találtak egy rutinellenőrzés során egy busz csomagterében?

IGEN. Az 1877-es alkotást 2009 végén lopták el egy marseille-i múzeumból.

#10. Az alábbi képen – saját biztonságuk érdekében – tényleg a leggyengébb farkasok vezetik a falkát?

NEM. Az Észak-Kanadában lefotózott farkasok valóban azért haladnak sorban a mély hóban, hogy energiát spóroljanak, de a csoportot nem a leggyengébb farkasok vezetik, hanem éppenhogy a falka egyik legerősebb tagja, az alfa nőstény.

Beküldöm

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi kvízekkel is! Itt pedig találsz egy listát a megtévesztő magyar oldalakról.

Fotó: Pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke