A Reporters’ Lab friss globális térképe 53 országból 149 tényellenőrző szervezetet jelenít meg, ami rekordnak számít. Amellett, hogy a jelentés készítői még idén is fedeztek fel olyan, már jó ideje működő oldalakat, amelyek megfelelnek kritériumaiknak, a bővülés nagy részben a 2017-ben indított tényellenőrző szervezeteknek köszönhető. A Reporters’ Lab szerint egy-egy ország választási küzdelmei nagymértékben hozzájárulnak az új tényellenőrzők megjelenéséhez.

Ami a szervezetek pénzügyi hátterét illeti, a jelentés megállapítja: a tényellenőrző oldalak fennmaradásukat a korábbiaknál színesebb utakon oldják meg. Egyre többen indítanak membership programot költségeik fedezésére, de gyakori az egyéni támogatási módszerek igénybevétele is. Öt országban pedig a Facebook támogatja pénzzel – és persze forgalommal – a kamuhírek megjelölésében segédkező partnereit.

Területileg az élmezőnyben az Egyesült Államokat, Brazíliát, Franciaországot, Nagy-Britanniát és Dél-Koreát találjuk, a tavalyi 11-hez képest pedig idén már 22 országban volt egynél több tényellenőrző szervezet. Magyarországról senki nem található az aktív szereplőket felsoroló listán, az országot egyedül az idemagog.hu képviseli az inaktív oldalak között.

Ez persze nem jelenti, hogy itt senki ne foglalkozna tényellenőrzéssel: mások mellett az Átlátszónak, az Indexnek, a hvg.hu-nak, a Ténytárnak és persze az Urbanlegends.hu-nak is voltak/vannak témába illő munkái. Csak ez a fact-checking vagy nincs látványosan elkülönítve más tevékenységektől (például külön oldalra, szervezetbe, egységes formába csatornázva stb), vagy nem foglalkoznak rendszeresen politikai ígéretek ellenőrzésével is, vagy a források és módszerek használata nem transzparens, esetleg a munka nem minden politikai oldalra kiterjedő (vagy egyszerűen csak nem hallottak róluk a lista készítői).

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!