Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezek után láthatod teljesítményedet, és az elrontott válaszok magyarázatát. Eredményeidet meg is oszthatod.

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi kvízekkel is! Ha pedig új vagy itt, és érdekelnek hasonló bejegyzések, kövess be a Facebookon. Itt pedig találsz egy listát a megtévesztő magyar oldalakról.

Results

#1. Chelsea Clinton tényleg boldog új évet kívánt a Sátán Egyházának a Twitteren?

IGEN. Bár egy twitteres beszélgetés keretében az egykori amerikai elnök/legutolsó demokrata elnökjelölt lánya valóban boldog új évet kívánt a Sátán Egyházának, ez nem jelenti, hogy sátánista is lenne (mint ahogy ezt a kapcsolatot nem meglepő módon utólag tagadta is). Mindössze annyi történt, hogy egy nyílt twitteres párbeszédre felakaszkodott a Sátán Egyházának twitteres oldala is, amelynek Chelsea Clinton boldog új évet kívánva válaszolt.

#2. Donald Trump tényleg gorillás dokumentumfilmeket néz órákon át a Fehér Házban?

NEM. Az amerikai elnökről szóló botránykönyv megjelenésekor elterjedt a neten, hogy van a könyvben egy rész az elnök különös tévézési szokásairól – nevezetesen hogy órákon át bámulja a külön neki létrehozott gorillatévét. Ez az információ azonban nem a könyvből van, hanem egy szatirikus írásból – vagyis kitaláció.

#3. Tényleg a Mohammed a legnépszerűbb fiúnév Hollandiában?

NEM. Bár lehet úgy trükközni a nevek különböző változataival, hogy a Mohammedek megelőzzék az első helyen álló Noahot, még ebben a szabályrendszerben sem Mohammed a győztes. Részletesebben.

#4. Tényleg hó esett a Szaharában?

IGEN. 2018 januárjában valóban hó esett a Szahara magasan fekvő részén. A jelenség ritkaságnak számít, de nem páratlan, az elmúlt években is több alkalommal volt rá példa.

#5. Hawaii kormányzója tényleg azért tudta csak késve megcáfolni a téves rakétariadó hírét a Twitteren, mert elfelejtette a jelszavát?

IGEN. David Igének 15 percébe telt, hogy hozzáférjen fiókjához.

#6. Valódi-e a kép, amelyen Kim Dzsongun a Trumpról szóló könyvet olvassa?

NEM. A fotót ebből a képből retusálták.

#7. Egy muszlim férfi tényleg megcsonkított egy gyermek Jézus és Szűz Mária szobrot Olaszországban?

NEM. Az eset Olaszország helyett Algériában történt, Szűz Mária szobor helyett pedig egy meztelen női szobrot csonkított meg egy férfi. És még csak nem is idén, hanem tavaly.

#8. A PIN-kód megfordítása vészhelyzetben tényleg riasztja a rendőrséget?

NEM. A levél 2006 óta terjed az interneten, de az abban foglaltak nem felelnek meg a valóságnak. Egy Joseph Zinger nevű chicagói üzletember ugyan 1998-ban levédetett egy ilyen rendszert, éveken át tartó ajánlgatása ellenére azonban a bankok nem kértek a megoldásból.

#9. Áprilisban tényleg jön a Jóbarátok című sorozatból készül mozifilm?

NEM. Januárban több mint 38 milliónyian néztek meg egy trailert, amely állítólag a népszerű sorozatból készült film előzetese. Valójában azonban csak egy rajongó készítette, a jeleneteket pedig a legendás sorozat szereplőinek mostani filmjeiből vágta össze.

#10. A januári diáktüntetés szervezője tényleg az internet megbénításával fenyegetőzött?

NEM. Egy erről szóló levelet a Zoom.hu hozott le, később azonban megkeresték az állítólagos feladót, Gyetvai Viktort, aki elmondta: nem ő küldte az ország megbénítását ígérő levelet.

Beküldöm

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi kvízekkel is! Itt pedig találsz egy listát a megtévesztő magyar oldalakról.

Fotó: Pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke