Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezek után láthatod teljesítményedet, és az elrontott válaszok magyarázatát. Eredményeidet meg is oszthatod.

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi kvízekkel is! Ha pedig új vagy itt, és érdekelnek hasonló bejegyzések, kövess be a Facebookon. Itt pedig találsz egy listát a megtévesztő magyar oldalakról.

Results

#1. Valódi-e a láthatatlan köpenyes férfit ábrázoló videó? (A videó linkjét megtalálod, ha a kurzort a kérdőjel fölé húzod.) ? https://www.youtube.com/watch?v=CIBaTVwAVVE

NEM. A felvétel jó eséllyel úgy készült, hogy első körben felvettek egy videót a jelenet színhelyéről, ember nélkül. Aztán jött a férfi, kezében egy köpennyel, és eljátszotta a szerepét. Végezetül pedig digitális manipulációval összemosták a két felvételt.

#2. Tényleg eltávolították Bolzano főterének karácsonyfáját a muszlimok miatt?

NEM. Egyes sajtóhírek szerint Bolzano központjából muszlim látogatók miatt eltávolíttatták a tradicionálisan felállított hatalmas karácsonyfát. A BBC beszámolója szerint valójában annyi történt, hogy a bolzanói városháza egyik termének partiján sportveteránok felállítottak egy karácsonyfát szimbolizáló díszletet. A következő napon a városháza arra kérte őket, hogy a termet – a használati szabályoknak megfelelően – állítsák vissza abba helyzetbe, ahogy kapták. A helyiséget aznapra egyébként valóban egy muszlim közösség bérelte ki. Bolzano főterének fáihoz senki nem nyúlt.

#3. Valódi-e az éhhalál küszöbén álló jegesmedvét bemutató videó? (A videó linkjét megtalálod, ha a kurzort a kérdőjel fölé húzod.) ? https://www.youtube.com/watch?v=_JhaVNJb3ag

IGEN. A felvételt – amely decemberben végigfutott a Facebookon, majd a világsajtóban is – Paul Nicklen készítette a kanadai Baffin-szigeten. Az eset magyarázatába került egy kis túlzás, de a felvétel eredeti.

#4. A farkasfalkában tényleg a leggyengébbek menetelnek elől?

NEM. Az Észak-Kanadában lefotózott farkasok valóban energiaspórolás céljából haladnak sorban a mély hóban, de a csoportot nem a leggyengébb farkasok vezetik, hanem éppenhogy a falka egyik legerősebb tagja, az alfa nőstény. Az erről szóló szirupos cikket már régen megcáfolták, de 2017 végén újra felbukkant a magyar neten.

#5. Tényleg szarvasgomba nőtt egy párizsi hotel tetőkertjében?

IGEN. A hírt a hotel tetején nőtt 25 grammos gombáról a Természettudományi Múzeum képviselői is megerősítették.

#6. Valódi-e az alábbi kép, amelyen II. Erzsébet hasonló színű ruhában van, mint nigériai vendégei?

IGEN. A találkozóra a Buckingham palotában került sor december elején.

#7. Tudósok tényleg egy 512 éves grönlandi cápát találtak decemberben?

NEM. Ami igaz a történetből: a szóban forgó cápa életkora tudósok szerint valóban nagyon magas: becslések szerint átlagosan 390 évet élnek, de akár az 512 évet is elérhetik. Új felfedezésről azonban szó sincs, a 272 és 512 év közöttire belőtt becslés egy 2016-os publikációban jelent meg. Ezt melegítették fel 2017 decemberében brit bulvárlapok olyan hangzatos címekkel, miszerint Shakespeare-nél is régebben született cápát találtak tudósok.

#8. Valódi-e az alábbi kép, amelyen egy kutya a brit miniszterelnöki rezidencia előtt könnyít magán?

NEM. A képet egy 2013-as Reuters fotóból fotoshopolták, és újra és újra előjön a brit kormánnyal szembeni frusztráció jegyében.

#9. A Messenger tényleg törli azokat, akik nem küldik tovább 16 embernek aktivitást tesztelő üzenetüket?

NEM. A közösségi média hőskorából ismert kamufigyelmeztetések most a csetprogramokon hódítanak. Továbbra sem érdemes továbbítani őket.

#10. Egy kínai cipőbolt tényleg kamu hajszállal provokált ki kattintásokat az Instagramon?

IGEN. Az Instagram szóvivője szerint a hirdetés megsértette a platform szabályait, ezért azt eltávolították, és elhelyezőjét eltiltották a további hirdetésektől.

Beküldöm

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi kvízekkel is! Itt pedig találsz egy listát a megtévesztő magyar oldalakról.

Fotó: Pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke