Lánclevél a nem használt Messengerhez

A körlevél 2017 januárjában elkapott verziója így néz ki:

“Helló! Ez az üzenet a messenger-től van. Az utóbbi időben sok panasz volt a messengerre,hogy egyre lassabban működik. A követkzők az okok: messenger-re egyre többen jelentkeznek be,és sokan vannak akik nem használják már. Ezzel az üzenettel kiakarjuk találni,hogy te tényleg rendszeresen használod a messenger-t. Ezért következő a kérésünk: küld el ezt ez üzenetet minimum 16 embernek. Aki ezt az üzenetet a következő 2 héten belül nem küldi el,megmutatja nekünk,hogy a messenger-ét nem használja, és lelesz törölve a messenger-ről,hogy több hely legyen. Tehát küld el ezt tovább a barátaidnak és kérd meg őket is,hogy küldjék tovább,hogy a messengeren tudjanak maradni. Bocsi de ez tényleg nem vicc, már 8871 embert töröltek.”

Az üzenet nem más, mint egy évek óta ismert kamufigyelmeztetés frissített megjelenése. 2006-ban például Simó György vezérigazgatóra hivatkozva terjedt a wiwen egy hasonlóan alaptalan üzenet, 2012-ben ebben a formában kapta el egy olvasónk a Facebookon, tavaly év elején pedig ezt írta csetprogramos verzióiról az Independent. Továbbra sem érdemes továbbküldeni, nincs valóságalapja. Azon túl, hogy időpazarlás, továbbküldője csak saját magát járatja le vele ismerősei előtt.

Hacker a Messengeren

A messengeres hackerrel riogató körlevélnek többféle formája létezik, más-más emberekkel a főszerepben:

“Mondd meg minden ismerőseidnek akik a messenger-eden vannak, hogy NE FOGADJÁK EL A MEGHÍVÁST ETTŐL: ballaqi 4 hoTmail.fr Ez valaki, aki feltöri a szàmito géped és a facebook oldaladat! Add tovább, kérlek!”

“Kérlek mondd meg minden kapcsolatodnak a messenger listádon, hogy ne fogadjanak el semmit Fabrizio Brambilla-tól. Van egy fényképe egy kutyával. Ő egy hekker és a rendszere kapcsolódik a messenger számládhoz. Ha egy kapcsolatod (ismerősöd) elfogadja, te is hekkelve leszel…”

“Kérlek mondd meg minden kapcsolatodnak a messenger listádon, hogy ne fogadjanak el semmit Árvai Csilla-tól Ő egy hekker és a rendszere kapcsolódik a Facebook számládhoz.Ha egy kapcsolatod (ismerősöd) elfogadja, te is hekkelve leszel (…)”

Ennek az átverésnek szintén rengeteg változata létezik, és ugyancsak megelőzi a mostanában használt csetprogramok elterjedésének idejét – a Snopes szerint alapverziója legalább a 2000-es évek eleje óta jelen van az internetes folklórban. Az ilyen típusú kamufigyelmeztetések célja néha csak a hiszékenyek kifigurázása (rámutatva, hogy milyen messzire terjed egy ilyen felhívás), máskor pedig személyes bosszú a hírbe hozott emberekkel kapcsolatban. Ebben a cikkben a Snopes összegyűjtötte figyelmeztetés facebookos változatait, de a Hoax-Slayeren is van belőlük néhány példány. Önmagában természetesen nem elképzelhetetlen, hogy valaki tényleg támadást indítson ezeken a felületeken keresztül, a fenti kaptafára készülő üzenetek azonban senkinek nem segítenek, és teljesen feleslegesek. Arról nem is beszélve, hogy létező – és jó eséllyel ártatlan – emberek valós e-mailcímet, profiljait teszik tönkre.

“Szia Mark vagyok, a Facebook igazgatója”

A harmadik típus pedig így néz ki:

“Szia Mark vagyok, a Facebook igazgatója. Hello mindenkinek, úgy tűnik, hogy minden figyelmeztetés valóságos. A Facebook használata pénzt fog fizetni. Ha ezt a karakterláncot 18-ból továbbítja a listájából, az ikon kék lesz, és ingyenes lesz az Ön számára. Ha nem hiszel nekem, holnap 18:00 -ig a Facebook zárva lesz, és meg fogod nyitni, hogy meg kell fizetnie. Ez az egész törvény. Ez az üzenet arra szolgál, hogy tájékoztassuk az összes felhasználót arról, hogy szervereink a közelmúltban túlságosan túlterheltek. Kérjük segítséget a probléma megoldásában. Arra van szükségünk, hogy aktív felhasználók továbbítsák ezt az üzenetet a kapcsolattartó listáján szereplő összes felhasználónak, hogy megerősítsék az aktív Facebook-felhasználókat. Ha nem küldi el ezt az üzenetet az összes Facebook-névjegyhez, fiókja inaktív marad, ami az összes kapcsolatod elvesztését eredményezi az üzenet továbbítása nélkül. Az Ön SmartPhone-jét a következő 24 óra alatt frissítik, új megjelenést és új színt kap a chathez. Kedves Facebook felhasználók, frissítjük a Facebook-t 23:00 órától a mai napig. Ha ezt nem küldi el az összes névjegyhez, a frissítés törlődik. Nem fog tudni beszélni a facebook hírekkel. Meg kell fizetnie egy kurzust, ha nem gyakori felhasználó. Ha legalább 10 névjegye van, küldje el ezt az SMS-t, és a logó pirosra változik, ami azt jelenti, hogy megerősítette a felhasználót … Ingyen fogjuk befejezni. Holnap kezdődnek a hírek gyűjtése a Facebook-on 0,37 centre. Küldje el ezt az üzenetet több, mint a 9 kapcsolattartó, és ez ingyenes lesz az Ön számára. Nézd és a labda zöldre vált. Tedd meg, és látni fogod, hogy a Facebook most ingyenes. Töltsön 10 embert a szolgáltatás újraaktiválásához.”

Ebből sem igaz semmi – a Facebook továbbra sem tervezi a szolgáltatás fizetőssé tételét.

Ha új vagy itt, és érdekelnek hasonló bejegyzések, kövess be a Facebookon. Itt pedig találsz egy listát a megtévesztő / átverős magyar oldalakról.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!