A Facebook a tavalyi amerikai elnökválasztás óta dolgozik együtt független külső tényellenőzőkkel annak érdekében, hogy a hírfolyamból ki tudják szűrni a kamuhíreket. Ezeket idáig elsősorban kamuhír címkével látták el, jelezve, hogy a hír tartalmát független elemzők kétségbe vonják. Az így megjelölt hírek elérését csökkentették, megosztás előtt pedig felhívták a felhasználók figyelmét a cikk vitatott tartalmára.

A közösségi oldal szerdai bejelentése szerint ezzel a gyakorlattal szakítanak most, és címkézés helyett a jövőben inkább a tényellenőrzők leleplező anyagait csatolják a kérdéses cikkek alá. Az április óta élesben is tesztelt megoldástól a Facebooknál a dezinformáció terjedésének csökkenését várják, amit a cég eddigi A/B tesztjei is igazoltak.

A korábbi módszer kivezetésének pszichológiai oka az, hogy

– egyrészt a felhasználók egy önmagában akár önkényesnek is vélhető címke helyett részletesebb alternatív magyarázatot kapnak, amivel megnő az esélye az adott téma megértésének.

– másrészt az erőteljes piros címke sokakban éppen ellenkező hatást váltott ki, azaz a megjelölés hatására többekben csak megerősödött a hit, hogy az adott cikk megosztásra érdemes.

A kapcsolódó anyagos módszer nem utolsósorban a tényellenőrzők munkáját is megkönnyíti és gyorsítja. A jövőben ugyanis a független tényellenőrzőknek nem kell mindenáron konszenzusra jutniuk egy-egy kamu címke létrehozásához, hanem a különböző tényellenőrzők különféleképpen árnyalhatják a vitatott történetet. Ezáltal csökken az az idő is, amíg egy adott kamuhírre hiteles képbehelyezés érkezik, ami szintén kritikus pont a kamuhírek visszaszorítása elleni harcban.

Következő lépésnek elfogadható a Facebook újítása, amit egyébként sokan már az előző módszer bevezetésekor is ajánlottak nekik. De közben azért ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a kérdés jóval komplexebb annál, minthogy pusztán algoritmusokkal meg lehessen oldani. Visszautalva egy múlt heti cikkre: mindaz, amit ma kamuhírjelenség néven illetünk, hosszú távú társadalmi, gazdasági, kulturális, technológiai és politikai dinamizmusok hozadéka.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!