Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezek után láthatod teljesítményedet, és az elrontott válaszok magyarázatát. Eredményeidet meg is oszthatod. Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi kvízekkel is. Itt megtalálod az összes eddigit! Ha pedig új vagy itt, és érdekelnek hasonló bejegyzések, kövess be a Facebookon.

Results

#1. Tényleg segítségkérő cetliket találtak a ruhák zsebében egy isztambuli Zarában?

IGEN. A kézzel írt üzeneteket egy becsődölt helyi beszállító kifizetetlen dolgozói helyezték el, valószínűleg már az üzletekben. A károsultak elmondásuk szerint egy éven át tárgyaltak a ruhagyártóval, és csak miután nem sikerült egyezségre jutni, döntöttek egy látványosabb figyelemfelhívás mellett. Az akció után a Zara anyacége jelezte: bár már rendezték tartozásaikat a török céggel szemben, tervezik egy alap létrehozását a pórult járt dolgozók kifizetésére. Forrás.

#2. Csalók tényleg paypassos kártyákról lopnak pénzt a pesti tömegközlekedésben?

NEM. Miután a rémhír 2017 novemberében újra felbukkant a neten, az ORFK és a Magyar Bankszövetség közös sajtótájékoztatót tartott a híresztelés cáfolására. Ilyen bűncselekményről nem érkezett bejelentés a rendőrséghez, az elektronikus zsebtolvajokról szóló álhírek (ugyanazokkal a fotókkal) pedig már évekkel ezelőtt számos országban felbukkantak. Technikailag ugyan elképzelhető, hogy egy csaló egy tömegközlekedési eszközön sokszori kísérletezéssel megcsapoljon egy bankkártyát, ám nem életszerű.

#3. Tényleg ötvenszer műttette meg magát egy iráni nő, hogy Angelina Jolie-ra hasonlítson?

NEM. Sajtóhírek szerint az iráni Sahar Tabaron minden vágya az volt, hogy az amerikai színésznőre hasonlítson, ezért rövid idő alatt 50 műtétet vállalt be. A Snopes szerint a lány tagadta, hogy 50 műtéten esett volna át, és elfogultnak nevezte a róla szóló tudósításokat. Sejtelmesen arra is utalt, hogy a kinézetét bírálók mennyire nem jártasak a modern technológiákban, és hogy talán még a sminkelésről sem hallottak.

#4. Az orosz védelmi minisztérium tényleg egy játékból származó képpel próbálta bizonyítani az USA és az ISIS összejátszását?

IGEN. Az orosz védelmi tárca november közepén arról írt közösségi csatornáin, hogy bizonyítékai vannak az Iszlám Állam és az Egyesült Államok hadseregének összejátszásáról. Miután szemfüles netezők észrevették, hogy az állításhoz feltöltött képeket egy mobilos játék videójából vágták ki, a bejegyzéseket törölték. Később más képeket csatoltak az állításhoz. Forrás: 1 , 2 , 3

 

#5. Valódi-e az alábbi fotó, amelyen mindent pókháló borít egy patak mentén?

IGEN. A kép egy Jeruzsálem külterületén folyó patak völgyében készült. Az Index cikke szerint a környéken elszaporodtak a szúnyogok, a nyomukban pedig – a hirtelen jött jólétben – a pókok is jócskán túlterjeszkedtek megszokott élőhelyeiken.

#6. A népszerű mondóka eredetileg tényleg úgy hangzott, hogy “Csiga-biga gyere ki, az ég a házad ideki”?

NEM. Bár egy mondóka esetében nehéz meghatározni, mi számít “eredetinek”, a neten terjesztett állítást semmilyen forrás nem támasztja alá. És ezen az sem változtat semmit, hogy az ég szócska névelő nélkül is jelenthet égboltot.

#7. Tényleg ingyen repülőjegyeket osztogatott a WizzAir mindenki számára a Facebookon?

NEM. Az átverés kapcsán a légi társaság felhívta a figyelmet: az ő hivatalos oldaluk címe wizzair.com, és minden játékot vagy promóciót ezen a felületen, valamint hivatalos közösségi oldalaikon hirdetnek meg. A légi társaság azt javasolta: senki ne kattinson, és ne ossza meg a kamu felhívást.

 

#8. Tényleg így feliratoztak egy Orbán Viktorról szóló beszámolót a TV2-n?

NEM. A fotó valójában 2014-ben készült Szombathelyen, és eredetileg a Nyugat.hu-n jelent meg.

#9. Németországban tényleg világháborús bombának néztek egy cukkinit?

IGEN. A baden-württembergi Brettenben egy 81 éves férfi hívta ki a rendőrséget azzal, hogy világháborús bombát talált a kertjében. A kivonuló rendőrök azonban megállapították: csak egy 40 centis cukkiniről volt szó. Forrás: 1 , 2.

#10. Egy kaliforniai férfi tényleg házi rakétával akarta kilőni magát a lapos Föld elméletre hivatkozva?

IGEN. A 61 éves Mike Hughes 550 méteres magasságba akart eljutni a gőzhajtású rakétájával. A kíséreltre végül a hatóságok nem adtak engedélyt. Én azért még mindig inkább szeretném hinni, hogy az egész csupán átverés, vagy egy szatirikus projekt, de erre – még – nem találtam bizonyítékot. Pedig mennyivel könnyebb lenne az egészet befogadni! Források: 1  , 2  , 3

Beküldöm

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi kvízekkel is. Itt megtalálod az összes eddigit!

Fotó: Pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke