Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezek után láthatod teljesítményedet, és az elrontott válaszok magyarázatát. Eredményeidet meg is oszthatod. Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi kvízekkel is. Itt megtalálod az összes eddigit!

Results

#1. Egy New York-i étterem tisztelete jeléül tényleg hamburgert nevezett el Putyinról?

NEM. Bár az orosz RT televízióhoz tartozó Ruptlynek valóban volt egy erről szóló videobeszámolója (amelyben olyan részleteket is megemlítettek, miszerint a szendvicsben lévő hús súlya – 1952 gramm – Putyin születési évére utal), később kiderült: az egész csak manipuláció. Az ominózus riportot valóban az étteremben vették fel, de hozott forgatókönyv alapján készült. Tehát nem az étterem nevezett el hamburgert az állítólag világszerte nagyra becsült orosz politikusról, hanem csak a Ruptly vett fel ott egy erről szóló, kitalált riportot. A Ruptly később bocsánatot kért, és a videót törölte. Források: 1, 2.

#2. Tényleg szervkereskedők próbáltak fiatalokat elrabolni Győrben?

NEM. Csupán egy sok-sok évvel ezelőtti, már akkor is kitalált történetet elevenítettek fel a Facebookon.

#3. Tényleg egy Gonzales nevű bevándorlót gyanúsítottak meg a hatóságok a 42 halálos áldozattal járó kaliforniai erdőtüzek elindításával?

NEM. Az értesülés – amit a Breitbart nevű oldal terjesztett el – alapja mindössze annyi, hogy a rendőrség valóban letartóztatott egy Jesus Fabian Gonzalez nevű hajléktalant, amiért tüzet gyújtott, hogy megmelegedjen, és amit aztán otthagyott. Ezt a tüzet azonban még a tűzoltók kiérkezése előtt eloltották, és a rendőrség feltételezése szerint semmi köze a pusztító kaliforniai erdőtüzekhez. Hasonló alaptalan híresztelés kapott szárnyra arról is, hogy az erdőtüzet egy iráni bevándorló indította el. Források: 1, 2.

#4. A Mátrix legendás zöld forráskódjában tényleg japán recepteket láthatunk?

IGEN. A kódot Simon Whiteley-nek köszönhetjük, aki produkciós tervezőkét dolgozott a mozin. Whiteley a CNetnek nemrég elárulta, a misztikus forráskódot japán feleségétől, egész pontosan az ő szakácskönyvéből kölcsönözte.

#5. Tényleg migránsok jártak október végén a Heves megyei Kömlő településén?

NEM. A pánikot a polgármester szerint egy hátizsákos helyi férfi váltotta ki, mások szerint a temetőbe látogató rokonok.

#6. Tényleg azt állítja egy galéria, hogy hamis Donald Trump egyik Renoir-képe?

IGEN. A chicagói Institute of Art szerint ugyanis a festmény 80 éve az ő galériájukban lóg. Trump szerint az övé az igazi.

#7. Tényleg tűvel átszúrt húsokat szórtak el a Bikás park környékén?

IGEN. Az esetről az RTL Klub híradója számolt be, a riportban egy sebesült kutyát ellátó állatorvos is megszólal.

#8. Ausztria leendő kancellárja, Sebastian Kurz tényleg kitiltotta Soros szervezeteit Ausztriából?

NEM. A történet a YourNewsWire nevű konspirációs oldalról terjedt el, de semmi alapja nincs: Kurz nem tett ilyen nyilatkozatot, sőt az AP hírügynökség cikke szerint a Nyílt Társadalom Alapítványnak nincsenek is irodái az országban. Források: 1, 2.

#9. Tényleg több száz idei tanulmány bizonyítja, hogy a globális felmelegedés kamu?

NEM. Az ezzel kapcsolatban terjedő listát a Snopes is végigvette, és mivel szinte egyik idézett tanulmány sem állította, hogy a globális felmelegedés mítosz, az állítást végül kamunak bélyegezte.

#10. Larry Flynt tényleg 10 millió dollárt ajánlott egy Trump megbuktatására alkalmas bizonyítékért?

IGEN. A Hustler magazin alapítója egész oldalas Washington Post-hirdetésben ajánlott 10 millió dollárt ajánl bárkinek, aki olyan bizonyítékot tud szállítani az amerikai elnökről, aminek következtében el lehet távolítani a hivatalából.

Beküldöm

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi kvízekkel is. Itt megtalálod az összes eddigit!

Fotó: Pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke