A kamuhírek fogalmi meghatározásáról több alkalommal írtam már ezen az oldalon. Szó esett például arról, hogy maga a kamuhír kifejezés mennyire félrevezető egyszerűsítése sokféle cikkfajtának. Miként arról is, mennyiféle motiváció vagy körülmény tehet kamuhírré egy adott információt. Vagy hogy az Egyesült Államok elnöke egy zseniális kommunikáció fogás keretében hogyan kezdte el a fake news fogalmat kifordítani, sőt egy idő után kisajátítani. Miként arról is számtalanszor szó esett, hogy a kamuhírek milyen hatással lehetnek a közösségi oldalakra, a média iránti bizalomra, a választók gondolkodására, és ezáltal a társadalmak működésére.

Nemrégiben a Salon.comon jelent meg egy cikk arról, milyen veszélyeket hordoz magában a kamuhírek és az idegen propaganda elleni küzdelem. Az újságíró érvelése nem hibátlan, sőt maga a szerző szólítja fel olvasóit arra, hogy – más hírekhez hasonlóan – az ő írását is kezeljék kritikusan, az anyag alapgondolata mégis megér egy gyors szemlét.

Maga a szerző, Dave Lindorff – saját elmesélése szerint – 45 éve dolgozik a médiában, annak mind mainstream, mind pedig alternatív részében eltöltve jó pár évet. Egy ideje szabadúszóként tevékenykedik, a Salon mellett a Business Weeknek, a Nationnek, és egy ThisCantBeHappening.net nevű alternatív oldalnak is dolgozva.

Lindorff úgy látja: a kamuhírek és a propaganda elleni küzdelem az alternatív hírek és alternatív hírszájtok elleni támadásba fordult. Példaként egy olyan listát nevez meg, amely oroszbarát propagandát terjesztő oldalnak minősítette a Counterpunch.org nevű oldalt, részben Lindorff azon cikke miatt, amelyben felhívta a figyelmet a 2014-es maláj gép ukrajnai lelövését vizsgáló holland-ausztrál közös nyomozás elfogultságára. (Lindorff elméletét az alternatív médiát tönkretevő megbélyegzésről gyengíti, hogy az általa példaként hozott Counterpunch.orgot – a szerkesztőkkel való kapcsolatfelvétel után – a lista készítői azóta eltávolították felsorolásukból.)

Lindorff szerint több alkalommal is bebizonyosodott már, hogy az alternatívok értesülései utólag igaznak bizonyultak, miközben az alternatív média csak hallgatott. Erre az újságíró példaként azt az Irak elleni 2003-ban indított háborút említi meg, amellyel kapcsolatban a mainstream média sokáig tényként emlegette azt az állítást, miszerint Szaddám Huszeinnek tömegpusztító fegyverei vannak.

A szerző szerint az alternatív médiára igenis szükség van, mert segítségével kiküszöbölhető a mainstream média bizonyos helyzetekben való hallgatása. Az szerinte az olvasók feladata lenne, hogy megtanuljanak kritikusan olvasni mindenféle hírt, és többféle forrásból tájékozódni. Aki csak a Washington Postra vagy a Foxra támaszkodik, annak számolnia kell azzal, hogy nemcsak alulinformált, hanem esetenként félreinformált lesz – állítja Lindorff. Sőt, szerinte még a mindkét fajta mainstream forrást követők sem biztos, hogy megismerik a teljes valóságot – ahhoz ugyanis az alternatív források anyagainak ismeretére is szükség lehet.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!