Számtalan bejelentés érkezett a település polgármesteréhez a napokban, hogy helyi lakosok illegális bevándorlókat véltek felfedezni a falu több pontján – adta hírül november 2-án a heol.hu. A Heves megyei lap mindjárt a megoldást is szállította: az esti órákban a mindenszentek alkalmából a faluba látogatókat vélték bevándorlóknak, sőt, egy esetben még egy helyi lakost is.

Az esettel Kömlő önkormányzatának Facebook-oldala két alkalommal is foglalkozott. Október 31-ei bejegyzésükben megnyugtattak mindenkit: a bejelentéseknek utánajártak, és kiderült, hogy megalapozatlan infóról van szó:

“Mindenki megnyugtatására közöljük, hogy a településen elterjedt információk nem valósak, így nincs ok aggodalomra. Mint tudják, Mindenszentek és halottak napja alkalmából sok idegen ember érkezik a temetőbe gyertyát gyújtani és megemlékezni. Ki autóval, ki pedig tömegközlekedéssel, gyalogosan. Polgármester úr a ma éjszaka megerősített polgárőrséggel járőrözik majd a településen, hogy valóban minden apró lehetőségét kizárjuk bárminemű problémának.”

November 3-án pedig az eset sajtóbeli tálalására reagáltak, elítélve a falu rettegéséről szóló tudósításokat:

“Sajnálattal tapasztaljuk, hogy az oldalunkon kommentálók nagy része általánosításba bocsátkozott, leminősítve a település lakosságát. Elítéljük továbbá azt is, hogy a média egy ilyen apróságot tart hírértékűnek a számtalan más eredmény mellett, mint amelyeket mi és a hozzánk hasonló kis települések a lehetőségeikhez mérten elérnek. Örülünk, hogy bizonyos politikai pártok megpróbálnak politikai tőkét kovácsolni néhány ember félelméből, ahelyett, hogy valós érdekképviseletet nyújtanának az embereknek és a településeknek. Igen, valóban szükség volt a lakosság egy kisebb részének megnyugtatására, hiszen akár igaz a történet, akár nem, egy kis településen a pletyka mindig nagy úr volt. (…) Bizonyára minden településen élnek olyan emberek, akik hiszékenyebbek, félősebbek, netán idős korukból fakadóan befolyásolhatóbbak. Velük is kell foglalkozni, és kötelességünk az ő megnyugtatásuk is.”

November 3-án a 24.hu elérte egy villáminterjú erejéig a kömlői polgármestert, akitől megtudták az esetet hátterét:

“Amikor elindul a pletyka szájról szájra, akkor valaki mindig hozzá tesz valamit. Ami jön a médiából, azt hozzáteszi, és itt falun mindig akadnak olyan emberek, akik kiszínesítik a dolgokat. Már ott tartottak, hogy meggyújtották a migránsok a tarlót!”

Az egész pedig állítólag úgy indult, hogy…

“Egy kömlői felhívott, hogy azonnal menjek, mert a villanyoszlop tövében ott ülnek a migránsok. Én kiküldtem a kollégáimat, és kiderült, hogy nem a villanyoszlopnál ülnek, nem migránsok, hanem fémdetektorral régészeti dolgokat keresgéltek.”

Akik ráadásul a polgármester elmondása szerint szintén falubeliek voltak, igaz, terepruhában voltak, hátizsákkal a hátukon.

A faluba az RTL Híradója, a Népszava és a Magyar Nemzet is kiszállt. Utóbbi újságíróját a polgármester megnyugtatta: már mindenki tudja Kömlőn, nincs migráns a településen, minden visszatért a régi kerékvágásba. Ehhez képest a  lap kicsivel később szóra bírt egy közmunkást, aki az állította: saját szemével látta az egyik migránst, meg is szólította őt.

“Idegen volt, törte a magyart, onnan lehetett tudni, hogy migráns” – magyarázta a lapnak a fiatal asszony, aki azt is tudni vélte: a falu szélén be is zörgettek több házba a jövevények. Egy ötvenes éveiben járó nő azt fejtegette még a lapnak, hogy ő azért nem örülne a migránsok esetleges érkezésének, mert “előlünk vennék el a pénzt: mi havi 54 ezret kapunk a közmunkában, nekik meg fejenként kilencmillió jár!

A Népszava tudósítása hozzátesz még egy érdekes feltételezést a történethez: egy korábbi téesz-gépkocsivezető szerint egy olyan család okozhatott riadalmat, amelynek tagjait a többség jól ismeri, a szülők itt vannak eltemetve, most is hozzájuk jöttek gyertyagyújtásra:

“Az asszonyka idevalósi, de egy üzbég férfihez ment feleségül, lehet vagy négy-öt gyerekük. Mindannyian itt álltak a sír körül, a nőknek pedig kendővel volt bekötve a fejük. Na, ebből lett a migráns-sztori.”

A Népszava szerzője Sik Endre szociológust is megszólaltatja a kérdésben, aki rámutat:

Az őcsényiek és a kömlőiek nem szörnyetegek, hanem valamilyen véletlen esemény váltotta ki belőlük ezt a viselkedést. Az átlagemberekben, akik talán életükben nem láttak muzulmánokat, elvetődött a mag, amely bármikor szárba szökkenhet. (…) Az idegenellenességet, a félelmeket könnyű előhozni, hiszen az őskor óta bennünk vannak. Nagyon nehéz viszont olyan civilizációs burokkal körülvenni, ami véd attól, hogy a felszínre törjenek.

Illusztráció: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!