A Cornell Egyetemen dolgozó Drew B. Margolin és társai azt vizsgálták a közelmúltban publikált tanulmányukban, milyen hatással van a Twitteren a politikai kamuhírek kiigazítására a kiigazító személye. Nagy meglepetés nem érte őket. Azok a kamuhírterjesztők, akiket ismerős – vagyis követett vagy követő személy – igazít helyre, nagyobb eséllyel fogadják el a cáfolatot, mint azok, akiknek idegenek szólnak be.

Ennek oka egyrészt az, hogy az emberek nem szeretnének hülyének látszani ismerőseik előtt, másrészt az ismerősök is más hangnemben próbálkoznak a cáfolat tolmácsolásakor, mint azt idegenek tennék – mutat rá Drew Margolin. Halvány reménysugarat adhat a tények barátainak, hogy a kutatók megfigyelései szerint a barátság/kapcsolat hatásai erősebbek még a politikánál is, amely téma egyébként hajlamos extra makaccsá tenni az embereket.

A kutatás során Margolinék a 2012-es és 2016-os amerikai elnökválasztások kampányai alatt olyan politikával kapcsolatos tweethármasokat kerestek, amelyek egy (hamis) állítással kezdődtek, amire valaki cáfolattal válaszolt (a három nagy leleplező oldal egyikének linkjét használva), és amire aztán az eredeti tévinfót közzetevő is reagált.

Ha azt szeretnénk elérni, hogy az emberek bizonyos tényeket komolyabban vegyenek, személyes kapcsolatot kell kialakítani velük, és nem hagyatkozhatunk csupán tartalomszűrő-algoritmusokra  – mutat rá Margolin.

Hogyan és hogyan ne?

Tehát – és ez már az én javaslatom – bármennyire is uncsi és fárasztó, ha nem akarunk egymástól elszigetelt infobuborékokban élni, nem érdemes törölni a velünk ellentétes véleményen lévő ismerőseinket. Egyrészt rajtuk keresztül mi is szélesíthetjük világlátásunkat, megismerhetjük mások élethelyzetét, félelmeit és problémáit, másrészt megmarad a lehetőségünk arra, hogy rámutassunk, mi lehet az adott dolog valódi magyarázata, hol tájékozódhatnak ismerőseink a kérdésről hiteles forrásokból.

Igyekezzünk olyan formában tálalni az általunk valósnak vélt információt, ami a lehető legkevesebb konfliktust okozza, és próbáljunk a megcáfolt dologra alternatív magyarázatot nyújtani. Ha az emberek tisztában vannak annak a lehetőségével, hogy esetenként valamilyen okból szándékosan félrevezetik őket, az egyes információk korrekcióira is nyitottabbak lesznek.

De még a HOGYANoknál is fontosabb a HOGYAN NE szabályok betartása. Ha valakit meg akarunk győzni arról, hogy tévhitben él, semmiképpen ne nézzük le, ne nevezzük bolondnak vagy őrültnek, ne csúfoljuk ki helyesírása miatt. Így talán nem veszi támadásnak mondandónkat, és elgondolkodik annak tartalmán.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!