A kezdeményezést az a felismerés hívta életre, hogy óriási pazarlás lenne 25 újságírót különböző szerkesztőségekben ugyanazokra a tartalmakra ráereszteni. A Google News Lab és a Facebook által is támogatott tényellenőrző csapat – az amerikai, a francia és a brit választás tapasztalataival felvértezve – élőben követi a közösségi oldalakon terjedő infókat, és napi hírlevelekkel figyelmezteti a német lapok szerkesztőségeit a dezinformációra – legyen szó politikusok nagyotmondásairól vagy nemhivatalos források által elindított, valótlanságokon alapuló mémekről. A #WahlCheck17 csapata és a média közötti közreműködésnek köszönhetően a kiigazítás híre nemcsak minél szélesebb körhöz juthat el, hanem azokra is nyomást gyakorol bejegyzéseik törlésére vagy kiigazítására, akik a dezinformációt előzőleg közzétették.

Hogyan lássunk hozzá a közösségi média monitorozásához?

A First Draft blogján néhány gyakorlati tanácsot is közzétesznek a közösségi médiában terjedő tartalmak monitorozásához.

Előbb azokat a helyeket veszik számba, ahol a Twitteren és Facebookon népszerűvé váló információk megszületnek. Bemutatják, mire érdemes figyelni a Redditen és a 4chanen (például hogy bóklászás közben ne tévedjünk malware-ekkel fertőzött oldalakra), vagy hogy miként lehet e felületeken keresni (például a 4chanen az inaktív anyagok kereséséhez külsős archívumszolgáltatást érdemes igénybe venni, mint amilyen az Archived.Moe).

Ami a Twittert illeti, alapvetően két, rendszeren belüli eszköz segíti a tényellenőrzőket a szükséges infó felkutatásában: az egyik a Twitter keresője, amelynek szofisztikáltabb használatához is kapunk néhány tippet a cikkből (további részleteket pedig itt találtok), a másik pedig a Listák funkció, amely a felhasználóknak könnyíti meg bizonyos profilok tartalmainak a követését. Emellett persze ott van a jó öreg Google is, amelynek Twitterre szabott használatához nem árt néhány fogást ismerni (például ezzel a keresési szűkítéssel a publikus twitteres listák között keresünk: site:twitter.com/*/lists).

Ha a Facebookot szeretnénk monitorozni, már jóval több gonddal szembesülhetünk: először is ott van a nyilvánosan meg nem osztott bejegyzések láthatatlansága, másrészt a Facebook folyamatosan fejlesztett, de továbbra se nagyon automatizálható keresője sem segíti a munkát. Mindenesetre a facebookos keresésekhez alapszinten segítséget nyújthat az alábbi First Draft-videó…

Newsgathering tips for using Facebook Search

How can you find newsworthy reports, pictures and video using Facebook? Find out how to search thoroughly, filter results and tweak the search URL to find what you’re looking for in this video. — First Draft News: Getting it right from the source.

… illetve e felület esetében is működnek a guglis szűkítő megoldások (a site:facebook.com/pages illetve site:facebook.com/groups szűkítések hatására például a kereső csak a facebookos oldalak illetve csoportok tartalmában keres).

A második lépés: egy emészthető felület létrehozása

Ha kiválasztottuk a figyelni kívánt közösségi oldalakat, összeraktuk a megfelelő keresési kulcsszavakat, a következő lépés ezeket betáplálni egy olyan platformba, amely a zavaros és végtelen találati listákat egy könnyen áttekinthető rendszerben jeleníti meg. A First Draft cikkének második része ilyeneket mutat be. A szerző szerint – bár léteznek profi, fizetős megoldások is – felesleges erre pénzt kidobni, mert az ingyenes szolgáltatások között is találni célnak megfelelő eszközöket.

A Reddit, az Intagram és a Facebook monitorozásához például ott van a Facebook által nemrégiben felvásárolt, majd ingyenessé tett CrowdTangle, amely keresési kulcsszavakból és oldallistákból készít témára szabott feedeket. A szolgáltatásnak köszönhetően nem kell többé végtelen hosszúságú keresési kombinációkat újra és újra bepötyögni az adott keresőbe, elég csupán egyszer felvenni a rendszerbe, és onnantól kezdve folyamatosan kapjuk a találatokat. És nemcsak egyszerűen megjelennek a feedben, hanem láthatjuk a hozzájuk kapcsolódó interakciókat is, vagyis azt, hogy melyik téma mennyire megy a közösségi oldalakon.

CrowdTangle can ramp up your social media game

CrowdTangle has proven to be a powerful tool for newsrooms to mine Facebook and Twitter for local content from sources and competitors. But it’s also a place to view all social data, as well set up reporting. Penny Riordan will lead a webinar on best practices with input from our GateHouse Media local experts.

A CrowdTangle elvileg a Twitter figyelésére is alkalmas, de – legalábbis a cikk szerzője szerint – e felület kezeléséhez létezik jobb megoldás is. Ez pedig a TweetDeck, amely fogyasztható formában jeleníti meg egymás mellett a figyelni kívánt témákat. Ennek használatához is van egy videós gyorstalpalója a First Draftnak, íme:

Journalist Guide: How To Use Tweetdeck

Tweetdeck allows you to monitor multiple streams in real time. Add as many columns as you like to track people and hashtags, search words and phrases, your own and others’ twitter lists, and more. Be first to new content by setting up notification alerts of any new tweets in columns you’re tracking.

#WahlCheck17 a gyakorlatban

Hogy lássam, a gyakorlatban mit jelent ez a közösségimédia-figyelés és hírcsekkolás, a cikk írásának elején feliratkoztam a #WahlCheck17 német nyelvű hírlevelére, és mire ide értem a szövegben, a postafiókomban már ott figyelt a -12. napi hírlevél.

– Ebben ajánlanak egy Trump negatív kampányáról szóló cikket, felhívva a figyelmet arra, hogy hasonló manőverekre Németországban is számítani lehet majd az AfD részéről.

– Bemutatnak egy neten terjedő (és már Magyarországon is felbukkant) videót, amelyben különleges ruhákba öltözött afrikaiak láthatók Lipcsében. A kísérőszöveggel ellentétben azonban megjelenésük nem Németország iszlamizálódásának a jele, a videón látható emberek ugyanis valójában keresztények, akik épp templomból tartanak hazafelé ünnepi ruhájukban.

– Láthatunk videointerjút egy választásszakértővel többek között arról, mennyire befolyásolják a közvélemény-kutatások a választásokat.

– És emellett helyet kap egy más lapok kínálatából tallózó, de témába illő cikkeket bemutató válogatás is.

Fotó: correctiv.org

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!