Hol voltál, amikor a covfefe megtörtént? – kezdi cikkét kicsit ironizálva Nick Stockton, elismerve, hogy Trump megválasztása óta még a korábbinál is inkább hírek bűvöletében él, folyamatosan várva vagy rettegve valaminek – az impeachmentnek, egy háborúnak, a netsemlegesség végének vagy épp egy klímaváltozás okozta tragédiának – a bekövetkeztét. Hasonló a helyzetben vannak azok a hazai politikai hírjunkiek is, akik – politikai irányultságtól függően – az Orbán-kormány leváltásában vagy az “ébredés évének” sikerében bizakodnak, és erre várva percenként csekkolják hírfolyamukat.

Az ember szeret minden eseményhez, jelenséghez értelmet társítani, a közösségi média azonban nem nagyon erős abban, hogy akár csak kontextust adjon az itt elmesélt történetekhez – mutat rá a cikkben a pszichológus Ethan Kross. A szakértők azt tanácsolják a magukon a FOMO jeleit észlelőknek, hogy tartsanak egy kis szünetet a közösségi média használatában – mert a legújabb kutatások szerint már egy egyhetes távollét is javíthat hangulatukon, függőségükön.

FOMO
unsplash.com / Glen Carrie

De mit csináljon az, aki nem akar lemaradni semmiről?

És még csak rosszul sem akarja érezni magát, amiért folyton a hírek után kajtat? Paradox módon ezeken az embereken az elmélyülés és a nagyobb aktivitás segíthet. Shyam Sundar kommunikációkutató azt javasolja: ha már egy napra sem tudunk lecsatlakozni a közösségi oldalakról, olvassunk el minden elénk kerülő cikket végig, mondjuk el – komment vagy bejegyzés formájában – gondolatainkat róla, és csak utána lépjünk tovább a következőre. A végigolvasás nem utolsósorban abban is segít, hogy elkerüljük a kattintásvadász címek és leadek okozta félreértéseket, a dezinfók terjesztését, és ezáltal önmagunk nevetségessé tételét.

Ezzel a gyakorlattal egyrészt már önmagában csökkentjük az információbevitelt – az olvasásnak és hozzászólásainknak köszönhetően ugyanis kevesebb idő jut más bejegyzések szkennelésére. Másrészt idővel ráérzünk, mely csatornák tartalmai inspirálnak vagy épp bosszantanak minket. És amint a rendre értéktelen infókat közvetítő csatornákat kiszűrjük és kikövetjük, azt fogjuk tapasztalni, hogy tényleg nem is hiányzik semmi – zárul a cikk.

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd az oldalt a Facebookon is!

Illusztráció: pexels.com + wired.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!