Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének (EASAC) munkacsoportja 2017. szeptember 20-án megjelent állásfoglalásában leszögezi: az irodalom kimerítő áttekintése után nem állnak rendelkezésre a homeopátia hatékonyságát alátámasztó, tudományosan elfogadható és reprodukálható bizonyítékok.

A homeopátiás orvosságok többségének készítése során a hatóanyag olyan sok hígításon megy át, hogy az eljárás végére az oldatban már az eredeti hatóanyag egyetlen példánya sem marad. A homeopátiás gyógyítók közül egyesek mégis hisznek abban, hogy a szukkussziós (sorozatos oldási-rázási) eljárás eredményeképpen az eredeti hatóanyagnak a lenyomata őrződik meg a vízben.

A tudományos megfigyelések azonban a homeopátia által megjelölt hatásmechanizmusok – így a vitalizmus, az elektromágneses jelek és a vízmemória – egyikét sem támasztják alá – olvasható az mta.hu oldalon. Kiterjedt, 110 homeopátiás és ugyanennyi konvencionális klinikai vizsgálatot felölelő elemzés nyomán az EASAC megállapította, hogy a homeopátia klinikumban tapasztalt hatását kielégítően magyarázza a placebó-effektus, vagyis a kezelésben való részvétel tudatának pszichés befolyása.

Az EASAC véleménye szerint a homeopátia kártékony is lehet azáltal, hogy eltántorítja a betegeket a bizonyítékalapú orvoslástól, illetve aláássa a közvélemény tudományos bizonyítékokba vetett bizalmát. A homeopátia aggályokat vet fel azzal kapcsolatban is, hogy a beteg a megfelelő tájékoztatás birtokában egyezik-e bele a kezelésbe. Végül pedig a homeopátiás készítmények nem kielégítően nyomon követett előállítási eljárásai kapcsán gyógyszerbiztonsági aggályok is felmerülhetnek.

Állásfoglalásukban a tudósok ezért szorgalmazzák egy egységes szabályozói keretrendszer kidolgozását, amely egyaránt kötelező lenne valamennyi gyógytermékre nézve. Az EASAC szerint a homeopátiás készítmények összetételét ugyanúgy kellene feltüntetni a csomagoláson, ahogy az a többi gyógytermék esetében is megszokott. Úgy vélik, a közegészségügyi rendszereknek nem volna szabad homeopátiás termékeket támogatniuk egészen addig, amíg azok hatékonyságát és biztonságosságát nem támasztják alá szigorú vizsgálatok. Végezetül az EASAC azt is javasolja: a homeopátiás szerek hatásosságára vonatkozó hirdetéseket jól kimutatható bizonyítékok híján nem szabad engedélyezni.

Az állásfoglalás teljes szövege, további háttérinformációk és ábrák az mta.hu összeállításában érhetők el.

Ha máskor is értesülni szeretnél hasonló hírekről, lájkold az Urbanlegends.hu Facebook-oldalát.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!