Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezek után láthatod teljesítményedet, és az elrontott válaszok magyarázatát. Eredményeidet meg is oszthatod.

Results

#1. A Facebook tényleg azért állított le gyorsan egy mesterséges intelligencia kísérletet, mert megijedt a saját nyelven kommunikáló chatbotoktól?

NEM. Bár valóban megjelentek ezzel kapcsolatos hírek a sajtóban, ijedtségről szó sem volt. A gépeket eredetileg arra programozták, hogy emberekkel kommunikáljanak. Amikor észrevették, hogy azok bizonyos esetekben elhagyták az angol nyelvet, módosításokat eszközöltek, de nem azért, mert “megijedtek”, hanem hogy a robotok valóban azt csinálják, amire tervezték őket. Forrás 1, 2.

#2. Az alábbi fotó tényleg a Harvey hurrikán által elöntött Houstonban készült?

NEM. A Harvey hurrikán valóban hatalmas károkat okozott Texasban, elsősorban Houstonban. A kép azonban nemcsak hogy photoshopolt, de még az eredetije sem a houstoni repülőtéren készült, hanem a New York-i LaGuardián.

#3. Trump tényleg védőszemüveg nélkül nézte végig a napfogyatkozást?

NEM. Bár voltak felvételek arról, ahogy Trump szabad szemmel belenéz a napfogyatkozásba, később maga is felvett egy védőszemüveget.

#4. Tényleg úszó hangyaszigetek jelentek meg az elárasztott Texasban?

IGEN. A tűzhangyák valóban képesek túlélni az áradásokat, mert lebegnek a víz tetején. A hangyaboly tagjai összekapaszkodnak a királynő körül, és egy nagy, izgő-mozgó foltként lebegnek a vízen.

#5. A Breitbart angol szerkesztősége tényleg a jetskiző Lucas Podolskival illusztrálta egyik migránsos cikkét?

IGEN. A lap később bocsánatot kért, és a képet kicserélte.

#6. Tényleg burkás nőnek nézték a buszüléseket norvég bevándorlóellenesek?

IGEN. Legalábbis egy ilyen gondolatoknak helyet adó, zárt Facebook csoportban elég sokan felháborodtak a kép láttán. A fotót Johan Slattavik újságíró posztolta, aki bevallása szerint arra volt kíváncsi, hogyan reagálnak rá az emberek. Később valaki egy hasonló svéd csoportban is tesztelte a képet, hasonló eredménnyel.

#7. Valódi-e az alábbi, napfogyatkozást ábrázoló fotó?

NEM. A 82nd Airborne Division facebookos oldalán megjelent fotót eredetileg csak illusztrációnak szánták a napfogyatkozás beharangozására, mégis ezrek osztották meg igazinak gondolva.

#8. Németországban tényleg több ezer, Trump fejéről formázott extasy-tablettát foglaltak le?

IGEN. Az Osnabrück közelében lefoglalt kábítószer fekete piaci értéke megközelítőleg 39 ezer euró. Forrás.

#9. Tényleg megölték Liz MacKeant, a BBC egykori oknyomozóját, aki korábban leleplezte Jimmy Savile brit sztárműsorvezető pedofíliáját?

NEM. A Snopes szerint semmi bizonyíték nincs arra, hogy a stroke következtében elhunyt Liz MacKean halálának körülményei gyanúsak lennének. 

#10. Az alábbi képen tényleg egy 14 év próbálkozás után teherbe esett, majd szülés közben elhunyt anyát sirató orvos látható?

NEM. A kép egy örömében síró apát ábrázol, akinek felesége épp egy egészséges gyermeknek adott életet.

Beküldöm

Ha belejöttél a nyomozásba és ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi kvízekkel is. Itt megtalálod az összes eddigit!

Fotó: Pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke