Puskázni lehet, sőt úgy talán még érdekesebb is az eredmény, mert nem azt mutatja meg, melyik kamuhír leleplezéséről hallottál, és melyikről nem, hanem hogy miként kezeled az internetet.

Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezek után láthatod teljesítményedet, és az elrontott válaszok magyarázatát. Eredményeidet meg is oszthatod.

Results

#1. Tényleg óriásfenyők ültetésével állt bosszút egy kivágott fa miatt egy kaliforniai férfi?

NEM. A történet szerint egy kaliforniai férfival a polgármester kivágatta kedvenc fáját, aki ezért bosszúból óriásfenyőket ültetett szerte a városba. A Snopes szerint a sztori több sebből vérzik.

#2. Tibi atyát tényleg letiltotta a Facebook?

NEM. Az oldal működtetője elmondása szerint azért függesztette fel saját kezűleg az 1,3 millió követővel rendelkező oldalát, mert ki akarta próbálni, “milyen érzés honatyáink kommunikációs paneljait csattogtatni, miközben az egész média az általam generált hazugság miatt, valójában egy teljesen jelentéktelen üggyel foglalkozik.”

#3. Trump golfklubjában tényleg egy kamu TIME-címlapot tettek ki a falra?

IGEN. A kérdéses 2009-es magazin címlapján valójában nem Trump, hanem Kate Winslet színésznő szerepelt. Az eset napvilágra kerülése után a TIME azt kérte az elnök golfklubjától, hogy szedjék le a falról a kamu címlapot.

#4. A Golden State Warriors kosárcsapatának játékosai győzelmük után tényleg egyhangúlag megszavazták, hogy nem mennek Trumphoz a Fehér Házba?

NEM. Bár a Warriorsnak van néhány játékosa, akik nyíltan utálják az amerikai elnököt, és a bajnoki győzelem után meg is jelent egy ilyen döntésről beszámoló tweet, a csapat a döntő után nem hozott egyhangú döntést a fogadás bojkottjáról.

#5. A NASA tényleg cáfolta azt a vádat, hogy titkos gyerekrabszolga kolóniát tart fenn a Marson?

IGEN. Bármennyire is hihetetlennek tűnik, hogy az amerikai űrügynökség ilyen képtelen vádakra reagáljon, valóban cáfolták az eredetileg az Infowars portálon megjelent állítást.

#6. Az alábbi képen tényleg Theresa May választókerületi riválisai sorakoznak fel?

IGEN. A maidenheadi választókör egyik trolljelöltje, Lord Buckethead (középen, feketében) 249 szavazatot kapott. Az ugyanitt indult Howling Laud Hope (fehér ruhában és kalapban) 119, a Szezám utcai Elmo viszont csak 3 szavazatot szerzett.

#7. Emmanuel Macron tényleg menekültstátuszt ígért az amerikai liberálisoknak?

NEM. A frissen megválasztott francia elnök valóban országába invitálta a Trump klímadöntésén feldühödött amerikai tudósokat, de nem ígért nekik menekültstátuszt – csupán dolgozni, kutatni hívta őket.

#8. Tényleg pénzt gyűjtöttek a nemrégiben megrongált, péniszalakú norvégiai szikla restaurálására?

IGEN. Míg a rendőrök a tettest keresik, a sebtében összegyűjtött több mint 10 ezer dollárból megpróbálják visszaállítani a sziklát.

#9. A spanyol Carmen Jiménez tényleg 28 évig vaknak tettette magát, hogy ne kelljen beszélgetnie másokkal?

NEM. A hír egy szatirikus oldalon keresztül terjedt el a médiában.

#10. Valódi-e a videó, amelyen egy galamb szalutál Vlagyimir Putyinnak? (a videó linkjét megtalálod a jobboldali kérdőjel alatt) ? A videó linkje: https://www.youtube.com/watch?v=GVQAd08nXEY

Beküldöm

Ha belejöttél a nyomozásba és ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi kvízekkel is. Itt megtalálod az összes eddigit!

Fotó: Stiller Ákos

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke