Az interjúban Janis Polis arról beszél, hogy az álhírek terjesztésének célja Lettországban is zavarkeltés, amit a félelem és düh táplálásával érnek el. A hazudozás politikai tőkére válthatóságát világszerte sokan felismerték már, ugyanakkor azt is látni kell, hogy sok álhírnek nem a manipuláció a célja, hanem a pénzszerzés, hiszen ezekre a sztorikra sokan kattintanak – mutat rá Polis.

A kamuhírek elleni küzdelmet szerinte nehezíti, hogy míg a korrekt újságíróknak rengeteg szabályt kell betartaniuk az állítások ellenőrzése során, a másik oldalon nincsenek szabályok. “Álhírt írni nagyon könnyű, elég 10 másodperc alatt kitalálni valamit, majd lehet is posztolni. Aztán az újságírók egy hetet töltenek azzal, hogy leellenőrizzék” – mutat rá Polis, hozzátéve, hogy az álhírek ráadásul szexisek, hiszen mindenkinek személyre szabott hazugságot nyújthat az álhírgyártó. Polis nem biztos abban sem, hogy a kamuhírek megjelölése lenne a legjobb megoldás. “Van egy lett közösségi háló, ahol megpróbálták, hogy jelet tesznek az álhírekre: vigyázz, hamis! Az eredmény az lett, hogy még többen kattintottak rájuk, mert így még izgalmasabb volt”.

Polis szerint amikor Trumpot eleinte csak Amerika közepén támogatták, a hagyományos politikai elit azt gondolta, hogy Trump összeesküvés-elméletekre fogékony követői úgysem lesznek majd elegen egy választás megnyeréséhez. “Ám amikor kiderült, hogy egy politikus erre építve akár győzhet is, az értelmiséget is elkezdte érdekelni a téma, majd jól megállapították, hogy az álhíreket csak a buta emberek hiszik el. És úgy döntöttek, hagyják, hogy fulladjanak bele a buták az álhírekbe. És akkor ezek az emberek mégis győztek. Én egy percig sem hiszem, hogy ők buták lennének, csupán az értelmiség elitista szemszögéből néz úgy ki, hogy a butaság győzött” – véli.

Szerinte a hagyományos politikai elit mára rájött, hogy “ma már bárki besétálhat az utcáról a házukba és kidobhatja őket onnan”. “Korábban a választási győzelemhez kellett egy szilárd alap, egy párt, rengeteg pénz, most meg egész mozgalmak törnek az élre csupán az álhíreket meglovagolva” – figyelmeztet Polis. Véleménye szerint valamit tenni kell e jelenség ellen, mert az álhírek és a korrupció összefüggenek. “Ahhoz, hogy fel lehessen venni a harcot a korrupcióval, az embereknek félniük kell attól, hogy kiderül az igazság. Ez az egyetlen dolog, ami visszatartja őket attól, hogy elfogadják a kenőpénzt. Ám ha az igazság nem számít többé, akkor mi tartja őket vissza majd a lopástól?”

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!