Tegnap megjelent a magyar neten is a történet a kaliforniai idős kertészről, akivel a Redondo Beach-i polgármester állítólag kivágatta 30 évvel korábban ültetett fáját, mert annak gyökerei behatoltak a ház előtti út alá. A Redditen megénekelt sztori szerint a fakertész nemes bosszút állt: három évvel ezelőtt titokban 45 kaliforniai vörösfenyő- és 82 óriásfenyő-palántát ültetett a város különböző parkjaiba és privát kertekbe – egyet például egyenesen a polgármester hátsó kertjébe. Írása szerint a fák gyökérzetének ma már legalább 10 méteres az átmérője, és eltávolításuk 1500 dollárba kerülne.

A Snopes megkaparta egy kicsit a sztorit, és az alábbiakat találta:

– Először is megnézték a reddites bejegyzés szerzőjét, akinek korábbi posztjaiban a sztorinak ellentmondó személyes részleteket találtak. Például az “idős kertész” egy korábbi hozzászólásában kollégiumi szobáról írt, egy másikban pedig egy marihuánaellenzőket provokáló trollbot szerzőjeként mutatta be magát.

– Másodszor – bár nem elképzelhetetlen – kicsi a valószínűsége annak, hogy a szóban forgó fák a leírt sebességgel növekedtek volna a dél-kaliforniai klímában, különösen az elmúlt évek szárazságát figyelembe véve. Ezt egy helyi szakértő is megerősítette a szájtnak.

– Harmadszor a megkérdezett szakértő szerint ha egy magántulajdonon álló fa gyökerei az út alá nyúlnak, a város maga végzi el a gyökérmetszést, majd -kezelést.

– Negyedszer kamunak minősítette a történetet a hírbe hozott város is, megemlítve, hogy nem jelent meg a településen 127 titokzatos új fa.

A fentiek alapján a Snopes tréfának minősítette a történetet, és a reddites bejegyzést kamu címkével látta el.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!