A hétfő esti manchesteri támadásban – amelyet Ariana Grande tinipopsztár koncertjén követtek el – legkevesebb 22-en haltak meg, több tucatnyian pedig megsérültek. A merénylet után azonnal képek és videók lepték el a közösségi oldalakat.

Érthető és természetes következménye egy ilyen borzalmas eseménynek, hogy minél többen meg akarják osztani a támadás képeit. A Wired cikke szerint azonban ezzel csak a terroristák céljait szolgáljuk, és hozzájárulunk a káosz és a fájdalmak felerősítéséhez.

Hogyan erősítjük a terroristákat egy támadás után?

A terroristák jó ideje tudatosan használják a közösségi oldalakat, például toborzásra, propagandára, inspirálásra, kapcsolattartásra. De számítanak a hétköznapi emberekre is, akik megosztásaikkal önkéntelenül is olyan magasságokba emelik cselekedeteik hatását, ahová ők már nem lennének képesek. Ez pedig a cikk szerint

– bátorítja a terrorizmust, ötletet ad az esetleges másolóknak, az elkövetőkből pedig mártírokat gyárt.

– sérülést okoz az áldozatok hozzátartozóinak és a társadalomnak,

– és ha az adott infó ráadásul még kamu is, felesleges hisztériát kelt és megtéveszti a hatóságokat.

A terrorizmus célja nem pusztán a gyilkosság, hanem hogy félelmet keltsen egész nemzetekben – egy tömeggyilkosság médiastratégiával, ahogy a korábban már itt is idézett Zeynep Tufekci mondja.

Mégis újra és újra a terroristák vágya szerint játsszuk le ezt a játékot – figyelmeztet Tufekci. Maga is elismeri, hogy ugyanolyan ember, mint a többi, és semmilyen statisztikai elemzés nem akadályozza meg őt, hogy sírva fakadjon, ha ártatlan gyermekeket mészárolnak le egy koncertteremben. De, még ha zsigeri reakciónk elfogadható is, az már nem, hogy reality show-t csináljunk a terroristák számító cselekedeteiből.

A Wired szerzője idézi Michael Jetter kutatását is, aki szerint a terrortámadások kiemelt médiakezelése növeli a további támadások valószínűségét ugyanabban az országban. Márpedig – viszi tovább a fonalat már a Wired szerzője – a Facebook és a Twitter korában mindenki média – éppen ezért nemcsak az újságíróknak kell megtanulniuk a felelős viselkedés szabályait az online térben, hanem mindenkinek.

Mit tehetünk terrortámadás esetén?

És hogy ne csak az elméleti ejnye-bejnye maradjon meg a fejekben, a Wired megkérdezte a terroristák internethasználatát tanulmányozó Steven Stalinskyt, mit tehetünk hasonló helyzetekben. Stalinsky azt tanácsolja

ne terjesszünk megalapozatlan infókat, és minden esetben nézzünk utána, hiteles-e a forrás.

ne osszunk meg vérben úszó képeket, vagy olyan tényeket, amelyek csupán a félelmet keltenek.

ne osszuk meg a halott elkövető fényképét: a “halott mártírok” képei csak bátorítják a terroristákat.

– és ami a legfontosabb: a lájkgomb megnyomása előtt álljunk meg, és gondolkodjunk el: az, ami rövid távon segítséget jelent másoknak (információ) vagy nekünk (érzelmeink, fájdalmunk kibeszélése), hosszabb távon nem a terroristák érdekeit szolgálja-e.

Ez nem jelenti, hogy minden terrortámadás esetében meg kellene tartani gondolatainkat és érzéseinket magunknak. De néha talán tényleg jobb hátat fordítani a digitális világnak, és beszélni valakivel a való életben – zárja cikkét a Wired szerzője.

Fotó: pixabay.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!