A 2013-as kutatás során egy vonalzót tettek a vizsgálati alanyok orra elé, és miután azok becsukták szemüket és befogták egyik orrlyukukat, mogyoróvajat közelítettek az orruk felé. A teszt szerint az alzheimeres betegek bal orrlyukukkal nehezebben érezték meg a karakteres illatot, mint a jobbal.

UF researchers find that ‘peanut butter’ test can help diagnose Alzheimer’s disease

GAINESVILLE, Fla. — A dollop of peanut butter and a ruler can be used to confirm a diagnosis of early stage Alzheimer’s disease, University of Florida Heal…

Nem bizonyító erejű

Jennifer Stampsék 2013-as tanulmánya azonban a Snopes szerint a részvevők alacsony száma miatt nem tekinthető bizonyítű erejűnek. Azon ugyanis csak 94-en vettek részt, ráadásul közülük csupán 18-an voltak Alzheimer-kórosak (erre egyébként a floridai kutatók már akkor is felhívták a figyelmet).

A jelenséget azóta sem sikerült minden kétséget kizáróan igazolni. Egy 2014-es kutatás például azt az eredményt hozta, hogy a bal és jobb orrlyuk közötti érzékelési különbség nem általános jelenség az alzheimeresek között, ezért nem lehet alapja a kór diagnosztizálásának.

Egy 2015-ös vizsgálat ugyan szintén pozitív korrelációt mutatott ki az enyhe kognitív károsodás (ami gyakran, de nem mindig Alzheimer-megbetegedés jele lehet) és az orrlyukak érzékelési asszimetriája között, de ez is kis elemszámú vizsgálat volt, és készítői ugyanúgy jelezték, hogy további vizsgálatokra van szükség.

Ne próbáljuk ki otthon

A Snopes szerint akkor járunk a legjobban, ha megfogadjuk a 2013-as tanulmány készítőjének, Jennifer Stampsnak azt a tanácsát, hogy ne próbáljuk ki otthon a tesztet. A jobb és bal orrlyukak érzékelésben tapasztalható enyhe különbsége ugyanis normális dolog, és csak feleslegesen paráztatjuk be magunkat, ha házi vizsgálatunkban ezt számszerűen is kimutatjuk.

E technika házi használata kicsit hasonló lenne, mint amikor férfiak néhány éve terhességi teszttel próbálták kimutatni hererákjukat. Valami alapja annak is volt, de – mint akkor is megírtam – azért, mert valakinek egyszer segített a hererák felfedezésében egy terhességi teszt, még nem alkalmazható általánosságban erre is.

Fotó: pixabay.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!