Tény, hogy vannak olyan hírességek, akik abbahagyták vagy kibuktak az egyetemekről, és erre büszkék is (ízelítőnek íme a Time magazin tízes válogatása). Az – egyébként a Stanfordon végzett – amerikai milliárdos, Peter Thiel évek óta arra buzdítja a fiatalokat: hagyják ott az iskolát, mert az egyetem felesleges és drága időpocsékolás. 2011-ben még ösztöndíjat is alapított azoknak a hallgatóknak, akik felfüggesztik tanulmányaikat; szerinte ugyanis a fiatalok nagyobb szolgálatot tesznek az államnak, ha iskola helyett a piacon valósítják meg ötleteiket.

A Quartz Mark Zuckerberg és Bill Gates fenti videója apropóján most egy olyan tanulmányt mutat be, amely a gazdagok iskolázottságának nézett utána. Jonathan Wai és Heiner Rindermann kutatók 11 745 amerikai vezetőt – köztük vállalkozókat, politikusokat, bírákat, befolyásos embereket, multimilliomosokat és milliárdosokat – vizsgáltak meg, és azt is megnézték, közülük hányan végeztek elit iskolában.

Munkájuk összegzését megtekinthetitek az alábbi táblázatban (sötétpiros csíkkal az elitiskolákba, világospirossal a normál felsősoktatási intézményekbe jártak szerepelnek):

A tanulmány szerint a tehetség és a motiváció fontos, de az elit iskolákban megszerzett papír és kapcsolati háló nagymértékben hozzájárul a csúcsra jutáshoz. A végzettség nem ad garanciát a kiteljesedésre, és az sem biztos, hogy mindenkinek ez a legjobb út a siker felé. Még az is elképzelhető, hogy a jövőben a papír egyáltalán nem fogja érdekelni a munkáltatókat. De jelenleg az iskolákból kimaradó nagyágyúk inkább számítanak ritka kivételnek, mint szabálynak – írják cikkükben a kutatók.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!