Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezek után láthatod teljesítményedet, és az elrontott válaszok magyarázatát. Eredményeidet meg is oszthatod.

Results

#1. Tényleg a pornógyűjteménye nyomott agyon egy japán férfit?

NEM. A brit bulvársajtó által is megírt esetből a Gizmodo szerint annyi igaz csak, hogy otthonában szívrohamban meghalt egy japán férfi, akinek volt egy nagy pornógyűjteménye.

#2. Tényleg space-központ épül Farkas Bertalan kétezer fős szülőfalujában?

IGEN. A gyulaházi űrközpont hárommilliárd forintból épül meg – jelent meg a Magyar Közlönyben. Bár a falu csak kiállítóterem építésére pályázott, űrközpontot kapnak, ami állítólag beleillik a Felső-Tiszavidék fejlesztésére megálmodott tervekbe.

#3. Szilveszterkor tényleg menekültek százai molesztáltak nőket Frankfurt utcáin?

NEM. A rendőrség szerint ezek az infók megalapozatlanok, elindítóik ellen pedig vizsgálat indulhat megtévesztés miatt.

#4. “Jobb ateistának lenni, mint képmutató katolikusnak” – tényleg szó szerint ezt mondta Ferenc pápa?

NEM. Bár a pápa valóban mondott hasonlót, beszédében másoktól idézte (“Hányszor hallottuk már ezt a mondatot…”) a médiában leegyszerűsítve, önmagában idézett mondatot.

#5. Egy norvég oldalon tényleg csak azután lehet egy cikkhez hozzászólni, ha helyesen megválaszolunk egy három kérdésből álló minikvízt?

IGEN. A norvég közszolgálati média technológiai szájtjaként működő NRKbetán a cikkekhez készítenek egy 3 kérdéses kvízt, és csak az írhat kommentet a cikkhez, aki mindhárom kérdésre jó választ adott.

#6. A Magyar Kétfarkú Kutya Pártot tényleg felvették jelölő szervezetként a zuglói időközi választásra?

IGEN. A Kutyák nem hazudtak, pontosan ez történt.

#7. Ismeretlenek tényleg agyonvertek egy népszerű vízilovat a San Salvador-i állatkertben?

NEM. A BBC szerint az agyonverős sztorit az állatkert találhatta ki saját maga mentegetésére, amiért nem kezelte megfelelően a beteg állatot.

#8. Valódi-e az alábbi kép, amelyen Vlagyimir Putyin, Ivanka Trump és Wendi Murdoch látható?

NEM. Az eredeti fotón középen Baz Luhrmann filmrendező látható.

#9. Csalók tényleg adótúlfizetésről beszámoló levelekkel próbálják kiszedni belőlünk bizalmas adatainkat?

IGEN. A próbálkozásokkal kapcsolatban a NAV arra figyelmeztetett, hogy aki ilyen csalási módba belefut, semmiképpen ne adja meg az adatait, és tegyen bejelentést a NAV bármelyik igazgatóságán, ügyfélszolgálatán.

#10. Tényleg egy űrhajós alakja látható egy több száz éves spanyol katedrális homlokzatán?

IGEN. Ennek pedig az az oka, hogy ha egy kőfaragó-mesternek valamilyen okból ki kell javítania elődjének munkáját, egy apró részletet megváltoztat rajta. Ez történt a templom homlokzatának 1992-es felújításakor, amikor is a restaurálással megbízott kőfaragó elrejtett egy olyan elemet, ami szerinte leginkább az ő korszakára utal.

Beküldöm

Fotó: pixabay.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke