Az ügyről már én is írtam, de azért legyen meg a sztori röviden itt is: február elején egy vendéglátós és egy nő azzal az infóval jelentkezett a Bild bulvárlapnál, hogy szilveszterkor Frankfurt kocsmanegyedében arabnak és észak-afrikainak tűnő férfiak tucatjai zaklattak nőket. Az újságnak nyilatkozó hölgy magát áldozatként állította be, a vendéglátós pedig arról beszélt, hogy egy 50 fős horda elől mentette a nőket. A frankfurti rendőrség nyomozást indított, amely során nem talált megerősítő bizonyítékot az állításra, sőt a vallomások hitelességét megkérdőjelező nyomokra bukkant (például az egyik állítólagos szemtanú nem is volt az országban szilveszterkor).

Az ügyet kirobbantó Bild a rendőrség közlése után törölte szóban forgó cikkeit, és a honi bulvárkiigazításokhoz képest igen komoly bocsánatkérést tett közzé. A lap képviselői már ebben utaltak rá, hogy az okok feltárása érdekében belső vizsgálat indul, sőt, egy Tagesspiegel-interjúban a februárban kinevezett lapvezető, Julian Reichelt már azt ígérte, a Bild Németország legőszintébb újságja lesz.

Mostanra kiderült, hogy a konzekvenciák levonása nem állt meg a bocsánatkérésnél: a Bildnél ugyanis kineveztek egy ombudsmant az olvasói panaszok kezelésére. A nagy tapasztalatú – bár a feladathoz talán kicsit koros – Ernest Elitz feladata az lesz lapnál, hogy olvasói megkeresések nyomán utánanézzen, hibázott-e a lap bizonyos események tálalásakor vagy esetleg elhallgatásával, illetve forrásai felhasználásakor. Munkáját Elitz a Bild ígérete szerint – a lapba vetett bizalom növelése érdekében – a szerkesztőségtől függetlenül fogja végezni.

A bejelentés után Julian Reichelt élő chatben válaszolta meg az olvasók kérdéseit a szerkesztőség működéséről, a kamuhírek elleni harcról és az ombudsman kinevezésével kapcsolatban. Sőt a szerkesztőség tagjai azóta is napi szinten megjelennek facebookos követőik előtt élő chat formájában.

A Bild a múlt héten tette közzé Elitz munkájának első heti beszámolóját, amelyben szó esik többek között arról, hogy a szerkesztőség megfelelően kezelte-e a Trump által belengetett “svéd-ügyet“. A jelentés mind formáját, mind tartalmát tekintve kicsit suta még, de bőven van még ideje Elitznek, hogy belejöjjön feladatába – és munkájához minden bizonnyal alapanyag is lesz bőven.

“Tisztában vagyunk vele, hogy a bizalmukat nap mint újra ki kell érdemelnünk. (…) Minden nap a tőlünk telhető legjobbat kívánjuk nyújtani, hogy ebben a különleges 2017-es évben jól és mindenekelőtt megbízhatóan informálhassuk önöket. És ezt meg is ígérjük” – szól a Bild szerkesztőségének vállalása.

Hogy mitől olyan különleges ez a 2017-es év a németeknek? Az ország választásra készül, és – a Brexit-szavazás, valamint az amerikai választás tapasztalatai alapján – a németek attól tartanak, hogy különböző politikai érdekekből keringetett kamuhírek jelentősen befolyásolhatják a közvéleményt, és ezzel együtt a választás végeredményét.

Fotó: pixabay.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!