Az esetről akkoriban az Urbanlegends.hu is beszámolt, de azok kedvéért, akik nem hallottak még róla, megpróbálom röviden összefoglalni.

2014. májusában a wisconsini Waukeshában barátnői leszúrták a 12 éves Payton Leutnert. Az elkövetők – Anissa Weier és Morgan Geyser – ezután azt ígérték Paytonnak, hogy segítséget hívnak neki, de ehelyett magára hagyták. Miután a rendőrök megtalálták és kihallgatták a támadókat, arról vallottak, hogy tettük sugalmazója egy Slenderman névre hallgató, kitalált figura volt, akinek kultuszára a neten találtak rá. Elmondásuk szerint a gyilkosságra már hónapok óta készültek, így akartak a kedvében járni Slendermannek, és bebocsátást nyerni az erdő közepén álló kastélyába. A megtámadott lány végül annak ellenére túlélte a támadást, hogy az őt ért 19 késszúrás egyike csak milliméterekkel kerülte el fő artériáját. Az elkövetőket bíróság elé állították, ahol első körben azt kellett eldönteni, hogy felnőttként vagy gyermekként kezeljék őket az ügyben – ami büntetésük szempontjából igencsak fontos szempont. Az eljárás során kiderült többek között az is, hogy a késelést elkövető Morgan Geyser skizofrén, és ez a tény cselekedetét nagyban befolyásolta.

BEWARE THE SLENDERMAN – Official Trailer (2016) HBO Documentary Crime HD

BEWARE THE SLENDERMAN – Official Trailer (2016) HBO Documentary Crime HDSUBSCRIBE for more Movie Trailers HERE: https://goo.gl/Yr3O86Plot: Tells the creepy t…

Az HBO dokumentumfilmje eredeti bírósági és kihallgatási jelenetekkel, médiatudósítások részleteivel, valamint szülők, ismerősök és szakértők elbeszélése alapján próbálja meg rekonstruálni az esetet. Az alkotás legnagyobb erénye, hogy nem próbál egy egyedi esetből nagy, általános tanulságokat levonni, sem ítélkezni. Nem mondja, hogy

– a skizofrének mind időzített gyilkosok,
– az iPad/az internet/a technológia rossz, mert elidegeníti gyerekeinket,
– a rémmesék kártékonyak, ezért be kellene tiltani őket,
– azok a kisgyerekek, akik nem sírják el magukat egy rajzfilmhős halálát látva, nagykorukban valami szörnyűséget tesznek majd,
– vagy hogy azok a szülők, akik nem veszik észre gyerekeiken az árulkodó jeleket, felelőtlenek.

Pedig a Slenderman-tragédiát a fentiek szinte mindegyikére fel lehetne húzni, és nyilván ez más felületeken meg is történt már. Az HBO filmje azonban – mintegy követve az egyik elkövető apjának vallomását – nem Slendermanre vagy a “kártékony” internetre és a rémmesékre, hanem a lányokra, közülük is inkább az elkövetőkre koncentrál. A filmben nincsenek nagy folklóros, internetszakértői, generáció- és mémkutatói, pszichológusi megmondások – valami persze van, de csak annyi, amennyi kell a sztori képbe helyezéséhez, meg a merészen bevállalt kétórás műsoridő kitöltéséhez. De ezekre igazából már most sem emlékszem.

Annál inkább megmaradt viszont az egyik anya monológja arról, hogy “a gyerekek nem feltétlenül tudják megkülönböztetni a fantáziát a valóságtól, és emiatt nehéz meghatározni, hol húzzuk meg a vonalat. Mikortól számít abnormálisnak valami. Ezért aztán, bár visszatekintve talán voltak jelek, ezek csak visszatekintve láthatók.”

Emlékezetes az a jelenet is, amelyben azt látjuk, a Slendermannel iPadje révén megismerkedő Anissa öccse ugyanolyan megszállottja lett a kütyünek, mint nővére volt, az apa mégis azt mondja: megértette annak hátrányait, ha eltiltaná fiát az iPadtől. Inkább elmegy az iskolai oktatásra, ahol elmesélik neki, mire figyeljen, hogyan használhatja gyermeke biztonságosan a készüléket. “Senki sem vádolhat azért, amit arról gondolok, hogy iPadet adnak az iskolában az ötödikesek kezébe. Annak alapján, amin átment a családunk. Ugyanakkor… Nem akarom hátráltatni az oktatását. Azt hiszem, egyszerűen túl kell tennem magam a fenntartásaimon” – mondja.

A filmben a szokásos sztereotípiánál részletesebb képet kaphatunk a skizofréniáról is – egyrészt a tárgyaláson felszólaló pszichológus szakértők, másrészt az elkövető skizofrén apjának személyes vallomásán át. Megtudhatjuk, hogy a szakértő szerint Morgan a betegsége miatt vett részt a bűncselekményben, de a készítők ezt mindjárt árnyalják is azzal, hogy a skizofrénia alapvetően nem veszélyes betegség. A bajt a kór egy speciális esete okozza: “Sok olyan 35 éves skizofrén van, akiket nem kell zárt intézetben kezelni, közösségben élhetnek. A dolog azonban bonyolultabb ennél. Ha téveszme megingathatatlan, és azt parancsolja, hogy a beteg öljön, és ha a beteg meggyőződése nem engedi, hogy kezeltesse magát, akkor a skizofrén páciens veszélyessé válik. Ha nem kezelik, veszélyes betegség, és pontosan ezért vagyunk itt” – mutat rá a szóban forgó eset egyedi mivoltára a tárgyalás egyik szakértője.

A Slenderman: Az internet réme életre kel jó érzékkel összerakott munka egy borzalmas tragédiáról, amelyet sokféleképpen lehetett volna – rosszul – feldolgozni. A film talán még ennél is jobb lehetett volna, ha egy kicsit rövidebbre vágják, és ha az áldozat családja is megszólal benne – de talán ez utóbbi épp a fő mondanivalóról vette volna el a hangsúlyt. És hogy mi az? Hogy hasonló tragédiákat nehéz előre látni, de a megelőzés érdekében talán hasznosabb az adott eset körülményeit részletesen megismerni, mint reflexből rettegni mindentől, ami új, más, furcsa és egyszer valahol valakinek bajt okozott.

Fotó: HBO

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!