A karácsony előtt lefoglalt gyanús rizs a nigériai vámhivatal képviselője szerint megfőzése után nagyon ragadós volt, és “csak az Isten tudja, mi történt volna, ha emberek ettek volna belőle”. A korábbi beszámolók szerint a hatóságok azt feltételezték, hogy a 102 zsákból álló szállítmány műanyagból készült, a lapok szerint pedig a szállítmány valószínűleg Kínából érkezett.

Az ügyben elrendelt laboratóriumi vizsgálat azonban a korábbi feltételezéseket megalapozatlannak minősítette. A BBC által is idézett jelentés szerint rizs valóban fertőzött és emberi fogyasztásra alkalmatlan volt, de nem műanyagból készült.

A nigériai vámszolgálat állítólag azután rendelte el a rizslefoglaló akciót, hogy “hiteles forrásból” arról értesült, az országba nagy mennyiségű műanyag rizst akarnak csempészni. A vámosok a vizsgálat eredményétől függetlenül attól tartanak, hogy a környékbeli országokban több tonna lejárt vagy veszélyes rizs várakozik Nigériába szállítására, így továbbra is résen lesznek.

Az élelmiszer-hamisítás egyre komolyabb problémát jelent világszerte, de az emberek jogos félelme esetenként a valóságnál is rémisztőbb történeteket szül. A műanyag rizzsel való riogatás nem olyan régen Magyarországon is végigfutott, az eset kapcsán akkor egy indonéziai tömeghisztéria kialakulásának körülményeiről is beszámoltam.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!