Hanula Zsolt – a Politico hasonló kísérletének mintájára – három hétig tájékozódott a világ dolgairól a kamuhír-univerzumból. Az Index újságírója Széles Gábort választotta vizsgálata origójául: újonnan létrehozott facebookos profiljával belájkolt minden olyan forrást, amit a kamuhírek iránt fogékony vállalkozó a közelmúltban megosztott, majd három hétig szorgalmasan olvasgatta az ezek által közzétett tartalmakat.

Ezekből megpróbálta leszűrni a tanulságot, ami kábé ez volt:

– a migránsoknak köszönhetően Európa lángokban áll, a fehér embereknek és a keresztényeknek hadat üzentek, és ezt a béna liberálisok feltartott kézzel nézik (sőt néha pénzzel támogatják a próbálkozást),
– minden rosszat három Sátánnak köszönhetünk: Obamának, Merkelnek, de leginkább Soros Györgynek,
– ebben a káoszban pedig csupán egyetlen fénysugár ad reményt – Putyin és az ő Oroszországa.

“Putyin jó. Putyin leszámol a fertővel, a korrupcióval, a buzulással, a liberális métellyel, még magával a Soros-Sátánnal is; közben pedig egy Buddha-szobor önuralmával tűri, hogy amazok minden létező eszközzel provokálják” – írja a cikk szerzője, megemlítve, hogy ha véletlenül épp nem politikáról van szó, Oroszország akkor is pozitív szerepben tűnik fel. Az orosz illiberális autokrácia jó, a nyugati liberális demokrácia rossz – foglalja össze olvasmányait egyetlen mondatban.

Hanula a cikkek alatti kommentekben is elmerült, a hozzászólók között unatkozó nyugdíjasokat, “hardcore békemenetelőket”, a “Jobbik felpuhulásában csalódott fél- és egész nácikat”, “Kádárt visszasíró nosztalgiahuszárokat” és “turbómagyarokat” találva. Meglátása szerint a kamuhírek hazai törzsközönsége bőven százezres nagyságrendű, és ebben csak a különféle kamuhírszájtok lájkolói vannak benne, a rajtuk keresztül elért ismerősökkel együtt az elérés még magasabb lehet.

Cikke végén Hanula leírja: a nyugat-európai lépéseket látva körbekérdezett, mit tesznek a magyar szervek a kamuhírek leküzdése érdekében. Próbálkozásának eredménye röviden: ide-oda dobálták őt kérdéseivel, de érdemi választ igazából senkitől nem kapott. Hosszabban: megtudjátok odaát.

Fotó: pixabay.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!