A történet szerint a 60 éves télapót egy haldokló kisfiúhoz hívták be egy kórházba. Miközben segített kicsomagolni az ajándékot, a fiú egy szívszorító kérdést tett fel neki: „Azt mondják, hogy meg fogok halni. Honnan tudom majd, hogy jó helyen járok?” Amire a télapó így felelt: “Amikor odaérsz, mondd meg, hogy Télapó első számú manója vagy, és be fognak engedni!” Majd magához ölelte a kisfiút, aki nem sokkal ezután állítólag meghalt a kezei között.

A Gizmodo összefoglalója szerint azonban a történetet érdemes óvatosan kezelni, a sztorit világgá indító kisvárosi lap, a Knoxville News Sentinel azóta ugyanis kiigazítást közölt az ügyben. Bár állításuk szerint maguk is utánanéztek a történetét azóta más lapoknak is elmesélő télapónak, de a konkrét esetet – vagyis hogy valóban járt-e egy kórházban haldokló kisfiúnál – nem sikerült megerősíttetniük mással.

A télapó ugyanis – a személyiségi jogok védelmére hivatkozva – nem hajlandó elárulni sem a család, sem az őt behívó nővér nevét, de még a kórházat és a történet pontos időpontját sem jelölte meg – csak annyit mondott, hogy az eset valamikor novemberben történt.

Az ügynek az AP és a CNN is megpróbált utánajárni: előbbi nem kapott választ a télapótól, utóbbi pedig hiába hívta fel a környék összes kórházát, nem tudta igazolni a szívszorító történetet. Volt, aki a gyászjelentések között nézett körbe, de nyomot ott sem talált.

Az esettel a Snopes is foglalkozott, de sem kamuként, sem valódiként nem akarta felcímkézni a télapó történetét. Mindenesetre arra felhívta a figyelmet, hogy megint egy olyan sztori járta körbe akadálytalanul a világsajtót, amely egyetlen ember elmesélésén alapul.

A Washington Post cikkében a télapó egy ismerőse kiállt a mesélő mellett, jelezve: nem úgy ismeri őt, mint aki ilyen történeteket talál ki. Maga a télapó a vádakról pedig azt mondta a lapnak: még azt is könnyebben tudja kezelni, ha hazugnak nevezik, mint hogy egy ötéves haldokló fiút tartson a kezében.

A címlapfotó illusztráció, forrása pedig a pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!