1-2. Ingyen élet valahol a világban

Családi házzal, garantált munkával és 160 ezer dollár bónusszal várja többek között a magyarokat is az új-zélandi Kaitangata települése – értelmezett félre egy hírt a sajtó júliusban. Bár a település valóban várt új lakosokat, és szabad álláshelyek is voltak, de az üzenet a sok áttétel során annyira félrement, hogy a településnek közleményt kellett kiadnia a helyzet tisztázására. Ebben leírták: felhívásukkal az új-zélandiakat akarták megszólítani, ingyen házakról és 160 ezres bónuszról pedig szó sincs, legfeljebb arról, hogy az új-zélandi viszonyokhoz képest olcsón lehet házat venni.

Szeptemberben egy hasonló kanadai felhívás terjedt el világszerte: itt is munkát és lakhelyet ígértek annak, aki hajlandó lett volna Cape Breton szigetére költözni. Ez az ajánlat is elsősorban kanadaiaknak szólt, és itt sem csupán ennyi volt csúsztatás. Azon túl, hogy a “fizetnek, ha odaköltöztök” szövegezés nyilvánvalóan csak kattintásnövelő címadásbeli túlzás volt, még az sem egészen stimmelt, hogy a cég lakhelyet biztosít az odaköltözőknek.

3-4. Terror után kamuterror

Terroristák csaptak le az Eiffel-toronyra – terjedt el nem sokkal azután, hogy egy teherautó járókelők tömegébe gázolt Nizzában, több tucat ember halálát okozva. Az állítólagos párizsi támadásról fotók és videók is megjelentek, amiket látva egyesek terrortámadásra gyanakodtak, mások Photoshopot kiáltottak. Rövidesen kiderült: a képek valódiak, de szerencsére nem terrortámadásról volt szó, hanem csak a július 14-ei nemzeti ünnepre tervezett tűzijáték sült be egy műszaki hiba következtében. Más szóbeszédek is felröppentek a nizzai támadás kapcsán: állítólagos merénylőként például újra felbukkant ennek az ártatlan kanadai szikh férfinak a fényképe is.

5. Leleplezett kemoterápia

Egy rákkutató professzor leleplezte a kemoterápiát – számoltak be júliusban magyarul is Dr. Hardin B. Jones tevékenységéről. A Snopes utánanézett ennek a professzornak, és azt találta: Hardin létező személy volt, de már vagy 40 éve elhunyt. A cikk alapjául szolgáló megállapításai pedig még ennél is régebbiek, 1956-ban jelentek meg egy újságcikkben. Munkájában Hardin ráadásul olyan kutatásokat is felhasznált, amelyek már az ötvenes-hatvanas években is elavultnak számítottak. Egyik felhasznált tanulmánya például 1926-os volt, vagyis egy olyan korból származott, amikor az előrehaladott rákot a mainál jóval rosszabb hatékonysággal kezelték.

6. Gyilkos pokémongózók

Egy pokémongózó férfi játék közben súlyos tömegbalesetet okozott az autópályán – terjedt képpel a neten. A kamueset illusztrálásához használt fotó azonban valójában egy 2014-es, Denver-közeli baleset képe volt. “Az orrukat mobiljukba dugó Pokémon Go-felhasználók valószínűleg jó pár galibát okoznak majd a világban, de az is biztos, hogy a valóságosnál több képtelen történet jelenik meg majd a sajtóban. Ehhez hozzájárulnak a kamuhírek gyártásában utazó szájtok is, amelyek már rácuppantak a hájpra, és rengeteg kitalált sztorival árasztották el a Facebookot és a sajtót” – írtam a játék megjelenése után, és egy cikkben össze is gyűjtöttem a korai példákból párat.

7. Kamuidézettel felhúzott polgármester

„Rohadj meg, te nemzetgyilkos féreg” – írta a Délmagyar szerint egy facebookos posztjában Pitvaros polgármestere Gyurcsány Ferencnek. Radó Tibor állítólag az alábbi, Gyurcsánynak tulajdonított idézet miatt akadt ki: „Trianon jogos volt, a határon túli magyaroknak semmi közük a magyarsághoz, különben se akarjanak beleszólni az ország belügyeibe“. Amikor szóltak neki, hogy egy kamuidézetet vett be, Radó nem kért bocsánatot, de aztán – a Délmagyar cikke szerint Gyurcsány ügyvédeinek felszólítása után – mégiscsak eltüntette a bejegyzést.

8. Belépési díj a Facebookon

A Facebook 5,99 eurós belépési díjat vezet be – bukkant fel a közösségi oldalon 2016 júliusában újra az a levél, amely azt ígérte: azoknak, akik az üzenőfalukra kitesznek egy állásfoglalást, a szolgáltatás továbbra is ingyenes marad. A Facebook azonban továbbra sem tervezi szolgáltatása fizetőssé tételét. De ha egyszer úgy döntene, mégis pénzt kér érte, ebben még komoly jogi szövegek se nagyon gátolhatnák meg, nemhogy egy magyar nyelvű, helyesírási és egyéb hibáktól hemzsegő pársoros.

9. Káros szóbeszédek a müncheni támadás után

Több merénylő támadt egymástól távoli helyszíneken – terjedt el a júliusi müncheni ámokfutás első óráiban, miután egy német-iráni kettős állampolgár megölt kilenc embert. Az elsősorban Twitteren keresztül terjedő szóbeszédek állítólag a rendőrséget is többször megvezették, és az egymásnak ellentmondó információk ellenőrzése a támadás ideje alatt komoly kihívást jelentett. A rendőrség egy ponton még egy kérést is közzétett: „Kérjük, ne találgassanak tovább – ez sokat segítene!”.

10. A legjobb gyógyszer

Ahol a lakosság többsége iszlám vallású, ott az AIDS nem okoz akkora problémát Afrikában – világított rá egy összefüggésre egy neten terjedő térképpár. A helyzet azonban sokkal komplexebb annál, mint amit a térkép sugall – hívta fel a figyelmet a Big Think cikke, amely be is mutatott néhány olyan nézőpontot, amely árnyalja a térkép egyszerűsített alapüzenetét.

11. Természetes vs. szintetikus

Természetes C-vitamint tartalmazó vitamintablettáink jobbak, mint a versenytársak szintetikus termékei – ennek a gyógyszerbizniszben népszerű állításnak járt utána júliusban az egészségügyi tévhitekkel foglalkozó Ködpiszkáló. A blog cikke szerint a kereskedelmi forgalomban kapható termékek szinte mind szintetikusan előállított alapanyagot tartalmaznak, mert növényekből kinyerni a C-vitamint nagyságrendekkel drágább lenne. De ezzel nincs is baj, mert – mint írják a blogon – “a természetes és szintetikus L-aszkorbinsav között különbséget tenni lehetetlen, hiszen ugyanarról a molekuláról van szó.” Hogy mi az alapja akkor a hangzatos reklámszlogeneknek? A blog szerint erre is megvan a magyarázat.

12. Rituális gyilkosság a CERN-ben

Emberáldozatot mutattak be a CERN kutatóintézetében – terjedt a neten augusztusban egy videó alapján. Az állítólagos esetet megörökítő felvétel valóban az intézményben készült, de hivatalos engedély nélkül, és valószínűleg egy tréfa részeként. “A CERN évente több ezer tudóst fogad a világ minden tájáról, akik közül néhányan túlságosan szabadjára engedik humorukat. Jelen esetben is ez történt” – fogalmazott az eset kapcsán az intézet közleménye.

13. Életmentő csodaszer

Életet ment a citrommal kevert szódabikarbóna – vegyített két korábbi hoaxot egy augusztusi bulvárcikk. A Ködpiszkáló szerint azonban – ahogy külön-külön sem volt alapjuk az állításoknak – összeöntve sem érnek semmit. Súlyosbította a helyzetet, hogy a cikket Norbi is megosztotta egymilliós facebookos oldalán. A népszerűsítő poszt apropóján Csupor Dezső gyógyszerész (ő egyben a Ködpiszkáló szerkesztője is) nyílt levélben arra kérte a fitneszgurut: a témának utánaolvasva korrigálja tévedését. Hogy mi volt Norbi Update válasza? “Röhej, ha valaki azért nekem jön, mert tovább osztok egy érdekes cikket. Vagy betalált, vagy görcsös szereplési kényszer. Itt van angolul. Továbbra sincs véleményem, csak megosztom, mert érdekes.” A Ködpiszkáló viszontválasza ez volt: “Lehet tovább védeni a védhetetlent, de elegánsabb és etikusabb a félrevezetetteknek azt mondani: elnézést, ez esetben tévedtem.”

14. Félrement interjú

Augusztusban rossz Szalai Ádámot keresett meg a Bors, hogy érdeklődjön a focista kapcsolatáról Iszak Eszterrel. A megkérdezett névrokon a legjobb tudásához mérten az igazat válaszolta, majd a lap ezt a focista szavaiként tálalta. A Bors először perrel fenyegetőzött, de aztán azt mondták erről, hogy csak meg akarták viccelni az őket megvezető férfit.

15. Férfihiány Izlandon

A férfihiánnyal küzdő Izland 5 ezer dollár kínál minden migránsnak, aki elvesz egy izlandi nőt – terjedt el augusztus végén egy kamuhírekkel boltoló oldal cikke alapján. Miután az infót többen átvették, az izlandi nők állítólag furcsa megkereséseket kaptak a közösségi oldalakon. Pedig még az sem igaz, hogy Izlandon egyenlőtlenség lenne a nők és férfiak száma között.

16. Frissített csillagjegyek

A NASA 2000 év után frissítette a csillagtérképet – terjedt el egy jó pár éve keringő szóbeszéd idén is. Valójában csak arról van szó, hogy az egyik női magazin félreértelmezett egy gyerekeknek szóló, edukációs NASA-cikket, amit aztán jó páran átvettek tőlük. A Gizmodo mindenesetre megkereste a sztoriba bevont űrügynökséget is, akik – bár szájtjukra is ki van írva – újra elmondták: az asztrológia nem tudomány, nekik ahhoz semmi közük nincs. Idézett cikkük pedig nem a csillagjegyek megváltoztatásáról tudósít, hanem csak megemlíti, hogy azok helyzete az idők folyamán elmozdult.

17. Hatórás munkarend

Svédország hivatalosan is átáll a hatórás munkarendre – állította szeptember elején egy videó. Erről persze nincs szó, mindössze az történt, hogy néhány svéd vállalat már tesztelte egy ilyen lépés hatásait. De nem állami szabályozás hatására, hanem önkéntesen és kísérleti jelleggel – számolt be a próbálkozásról a svéd Metro.

18. Bohócok mindenhol

Augusztus közepe és október eleje között több mint száz bejelentést tettek bohócruhás alakok settenkedéseiről szerte az Egyesült Államokban. Ezek a bohócok az elmondások szerint változatos kinézetűek, néha csak sétálnak egyet a település utcáin, más beszámolók szerint viszont gyerekeket próbálnak becsalogatni az erdőbe vagy furgonjukba. Az Atlas Obscura egy folyamatosan frissülő térképen gyűjtötte össze a jelentéseket, amelyen jól látható, hogy a keleti partról elindult jelenség nem egészen két hónap alatt hogyan érte el a nyugati partot. A mainstream média és a kamuhírekben utazó szájtok imádták a témát, és az állítólagos fenyegetések folyamatos tudósításával országos hisztériát generáltak a jelenségből. A pánik hatására még több idióta poéngyárosnak jutott eszébe, hogy ő is “megviccelje” az övéit. A hatóságoknak néhány esetben sikerült tetten érniük az alaptalan szóbeszédek elindítóit, és felderíteni azok motivációit: egy 18 éves ohiói lány például azért talált ki egy késes bohócos támadást, mert késésben volt a munkájából. Az őrület október elejére Európát is elérte.

19. Hazahívott oroszok

Putyin hazahívta az oroszokat külföldről. Itt a világháború – rémisztgettek október elején brit bulvárlapok, de beszámolójuk nem arról szólt, amiről az általuk idézett orosz lap beszámolt. Annak a cikke ugyanis nem egy közelgő katonai konfliktusról számolt be, hanem egy orosz közvéleményt jogosan irritáló jelenségről – nevezetesen arról, hogy miközben az orosz elit a hazaszeretetről szónokol, gyermekeiket külföldi iskolákba járatják. Hogy ebből Nyugaton világégéssel való riogatás lett, ahhoz a kombinatív valóságértelmezéséről és hatásvadász címeiről ismert angol bulvársajtó is nagyban hozzájárult.

20. Véres találkozás

A bevándorláspárti politikus első találkozása a migránsokkal – ezzel a szöveggel terjedt a neten egy fotó, amelyről viszont – egy gyors képkeresés után – kiderült: egy 33 éves máltai férfit ábrázolt, aki 2015 januárjában rajtakapott egy finn férfit kocsija feltörésén. Pechjére nem hagyta annyiban, és a finn úgy megverte, hogy arcát 12 öltéssel kellett összevarrni.

21. Faevő haiti gyerekek

Haitiban már csak 2 százaléknyi erdő van – bukkant fel újra egy évek óta emlegetett statisztikai adat azt követően, hogy az országra ismét lecsapott a hurrikán. Egy amerikai meteorológusnő egyenesen arra vetemedett, hogy fákat evő haiti gyerekekről beszéljen. A Vice annak járt utána, mi igaz ebből a kétszázalékos számból (egy kutató szerint semmi), és miért vezet félre minden olyan segítségnyújtási kísérlet, amely abból indul ki, hogy az erdőirtás az ország legnagyobb problémája.

22. Az ellopott nagymama

Ellopták egy kocsi zárt tetőcsomagtartóját, amelyben a család a nyaralás alatt meghalt nagymamát akarta hazavinni – éledt fel októberben egy ezeréves városi legenda. Persze egy legenda esetében nem elképzelhetetlen, hogy egyszer a való életben is megtörténjen, de nem ez az idei orosz verzió volt erre a példa. A történet forrásaként hivatkozott Vesti.ru ugyanis később megírta: az ellopott nagymama története újságírói kacsa. Akit érdekel, itt elolvashatja a legendát Cserna-Szabó András feldolgozásában is.

23. Keanu megmondja

Nem akarok egy olyan társadalom tagja lenni, ahol a férjek prostituáltként öltöztetik a feleségeiket – terjedt a neten egy Keanu Reevesnek tulajdonított szöveg. A Snopes szerint azonban nem találni nyomokat arra nézve, hogy a neves színész valaha is mondott vagy írt volna olyat, amit hozzá kapcsoltak.

24. 21 éves a 12 éves terrorista

Egy 21 éves afgán terrorista 12 évesnek hazudta magát, hogy Angliában örökbe fogadják, de a lőtéren lebukott, miután túl profin szerelt össze egy fegyvert – terjedt a Sun cikke alapján. A Tabloid Corrections blog elég sok gyanús részletet figyelt meg a sztoriban, sőt még egy hasonló, szintén levegőben lógó híradást is talált.

25. Emberséges farkasok

A farkasok elméleti tudás nélkül is megmutatják, hogyan működik egy szervezett társadalom, ahol a gyengéket támogatják az erősebbek – terjedt a neten egy kép magyarázataként. A képen látható farkasfalkáról azonban egy gyors keresés után kiderült: nem a leggyengébb és legbetegebb farkasok vezetik, hanem éppenhogy a falka egyik legerősebb tagja, az alfa nőstény.

26. Élőben az űrből – felvételről

Élő közvetítés a Nemzetközi Űrállomás körüli űrsétáról – így adtak el a Facebookon két évekkel ezelőtti – pontosabban egy 2015-ös, illetve egy 2013-as – felvételt. A Viral USA Facebook-oldalán látható képsorokat Terry Vits űrhajós rögzítette tavaly, míg az Unilad oldalán megjelent felvétel egy 2013-as orosz űrsétáról készült.

27. Megúszott felelősségre vonás

Megúszta a büntetést az osztrák kisfiút megerőszakoló migráns – terjedt el az orosz RT híradása nyomán Magyarországon is. Valójában csupán arról van szó, hogy az osztrák legfelső bíróság visszarendelte első fokra az ügyet. Tehát nem a támadó bűnösségével, hanem az elkövetett cselekedet tényállásával szemben merült fel kérdés. Az iraki férfi az új tárgyalásig őrizetben marad.

28-29. Orbán menekülése és a felmelegített óraátállítás

Orbán elmenekül az országból október 23-án – terjedt a neten az ünnep közeledtével. Gyorsan kiderült azonban, hogy csupán a kormányfő hivatalos elutazásáról szóló, 2011-es hvg.hu hírt kapták fel újra az internetezők, és kezdték gőzerővel osztani a Facebookon. Ezzel párhuzamosan a szájt egy másik korábbi cikke – az “Egy órával többet aludhatunk: hétvégén óraátállítás!” című hír – is önálló életre kelt, egy héttel korábbra hirdetve az óraátállítást.

30. Trump és a kamuhírek

Donald Trump győzelme után a kamuhírek kérdése egy csapásra forró téma lett a médiában. Már a választás másnapjára meglett az állítólagos főbűnös: az algoritmusai révén a kamuhírek terjedésének és a nézőpont szerinti felhasználói elkülönülésnek egyaránt kedvező Facebook. Voltak, akik még azt is kiszámolták, hogy a választás napjához közeledve a kamuhírek a mainstream sajtó legnépszerűbb cikkeinél is gyorsabban terjedtek a közösségi oldalakon, és rámutattak arra, hogy e fals infókkal nem egy alkalommal az országhatáron kívülről támadtak megélhetési kamuhírgyárosok vagy épp professzionális propaganda-szakemberek. Egy csapásra divat lett mielőbbi rendbetételt követelni a Facebooktól, pedig – mint arra a tényellenőrzők rámutattak – egyelőre az sem egyértelmű, milyen hírekről beszélünk, amikor kamuhíreket emlegetünk. A Facebook-vezér először elhárította a felelősségvállalást, de aztán mégis elkezdődött valami, amiről csak az idő mondja meg, hogy mi lesz az eredménye.

31-34. Rémisztgetés a Trump-győzelem után

Trump csak számításból választotta a “sötét republikánusokat”; Trumpnak még a John Cleese is beszólt; Trumpot a lánya is le akarta fújni gázsprével; Trump miatt amerikaiak milliói kérvényeztek kanadai állampolgárságot a választás után – nem meglepő módon a demokraták váratlan veresége után egy időre megfordult a legnépszerűbb kamuhírek politikai irányultsága, és a jelöltjüket sirató demokraták nagyobb felvevőpiacot jelentettek a kamuhírgyárosok számára az ünneplő republikánusoknál.

35. A Simpson család látnok szövegírói

A Simpson család már 2000-ben megjósolta Donald Trump győzelmét – bukkant fel egy képpár Trump választási sikere után. Tény, hogy a Simpsons már 2000-ben viccelődött Donald Trump elnökségével, de azok a rajzok, amelyek Trumpot elnökként ábrázolják a rajzfilmsorozatban, és amelyeket valós életből vett fényképekhez hasonlítva terjesztettek a neten, nem 2000-ből származnak, hanem egy 2015-ös miniepizódból.

36. Gasztrópornó

Fél órán keresztül pornó ment a CNN gasztroműsora helyett Boston környékén – kapott fel a média egy twitteres bejegyzést. A sztori gyorsan népszerű lett a sajtóban, úgyhogy amikor az CNN-t először megkeresték az ügyben, a csatorna zavarában az RCN helyi kábelszolgáltatóra mutogatott. Miután azonban az RNC átnézte az este ügyfélszolgálati hívásainak naplóját, arra jutott: más nem jelentkezett hasonló panasszal. Az ügyet a Twitteren megszellőztető felhasználó esküdözött: nem ő találta ki a sztorit, amit további screenshotokkal próbált bizonyítani az oldalnak. Legfeljebb csak nála mutatkozott a hiba, amit a sajtó úgy adott elő, mintha széles körben megtörtént volna.

37. Pizzagate

Titkos kódokkal kiskorú prostituáltakat rendelő demokrata fejesek, sátánista rituálék Hillary Clinton csapatának érintettségével, egy washingtoni pizzérián keresztül – címszavakban ez a pizzagate néven emlegetett összeesküvés-elmélet, amelynek hatására december elején egy ember fegyverrel ment körülnézni a hírbe hozott Comet Ping Pong nevű pizzériába. És ha már arra járt, és fegyver is volt nála, el is sütötte – szerencsére senki nem sérült meg. Ebben a cikkben összegyűjtöttem, mit lehet tudni a bizarr pizzagate konteóról.

38-39. Halász Judit és Britney Spears netes halála

Facebookos oldalán Széles Gábor médiamágnás is megosztotta azt a Halász Judit halálhíréről beszámoló, minimál kamuhírt, amely egyetlen, helyesírási hibáktól hemzsegő mondatból és egy Halász Judit klipből állt. George Michael karácsonyi halála után pedig Breatney Spearsről terjedt el alaptalanul, hogy meghalt.

Ha érdekel az első féléves összefoglaló is, itt megtalálod.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!