A beszámolók szerint az Éhezők viadala-típusú valóságshow-ban, a Game 2: Winter című műsorban harminc játékos kilenc hónapot tölt el egymással és a zord természeti körülményekkel harcolva a tajgán. Hogy ezalatt mit tehetnek? Törvényesen semmit olyat, ami törvényellenes. Aki mégis ilyenre vetemedne, azt a hatóságok felelősségre vonják, mint bárhol máshol az életben.

A trükk az adás kommunikációjában van. Az ugyanis, hogy a játék szervezői a szabályokban elvileg nem zárják ki a címben említett bűncselekményeket, és erről nyilatkozatot íratnak alá a résztvevőkkel, még nem jelenti, hogy a győzelem érdekében a játékosoknak érdemes is lenne gyilkolni vagy erőszakolni.

A játék alatt ugyanis az orosz törvények betartása kötelező, vagyis egy gyilkosság esetén az elkövetőt nem a játék szervezője zárja ki, hanem a rendőrség viszi el. Tehát ugyanúgy kiesik a játékból, mintha a szervezők zárnák ki, ráadásként pedig börtönbe is kerül.

A megtévesztő tálalás a lapok többségében csak a cím és a lead egységében marad feloldatlanul, a cikk további részében kiderülnek a részletek. A bulvársajtóban azonban – mint például ebben a cikkben – a sztori feloldás nélkül is elfut:

“A főszervező ugyanis kijelentette: minden megengedett, az alkoholfogyasztás, a cigizés, az erőszak, sőt akár a gyilkosság is. Ez lesz csak a valóságshow!”

Fotó: game2winter.ru

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!