2014 eleje óta 13,5 ezer lakás jelent meg az Airbnb budapesti hirdetéseiben, ám közülük 5,5 ezer el is tűnt – mutatja be a helyi piacot a HVG-nek Jancsik András, a Budapesti Gazdasági Egyetem oktatási rektor-helyettese, aki az MTA CSFK Földrajztudományi Intézetének tudományos tanácsadójával, Michalkó Gáborral, valamint Csernyik Mártával, a BGE turizmus mesterszakos hallgatójával 2014 elejétől figyeli az Airbnb fővárosi kínálatát.

E tevékenységük tapasztalatai alapján megállapítják, hogy az Airbnb …

inkább bővítette a turisztikai piacot, mintsem elszívta a vendéget a hagyományos vendéglátóhelyek elől: miközben tavaly már 2 millió éjszakát töltöttek Budapesten az Airbnb használói, a hotelek is valamelyest növelni tudták kihasználtságukat.

nem árletörő, vagyis nem igaz, hogy a rajta hirdetett lakások nagyságrenddel olcsóbbak lennének a szállodáknál, és ezzel ellehetetlenítik a patinás vendéglátóhelyeket.

– az üzemeltetők több mint fele valóban több lakást is kezel (néhányuk akár 40-60-at), de a szóbeszéddel ellentétben szinte mindegyik szereplő hazai, nem pedig külföldi.

– a szállásadók nem feltétlenül nagyobb arányban feketéznek, mint a gazdaság bármely más ágában: a lakások nagyjából 70 százaléka megjelenik a regisztrált szálláshelyek statisztikáiban.

A teljes cikket és a felmérés tanulságait itt olvashatjátok el.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!