1. Örökké? Sosem.

Amikor majd 80 éves leszek, és a hintaszékemben ücsörgök, Harry Pottert fogok olvasni. És a családom majd azt kérdezi: Ennyi idő után is? Én meg azt felelem majd: Örökké” – jelent meg a neten a brit színész, Alan Rickman halála után újra az az idézet, amelyet – tévesen – már jó ideje hozzá társítottak. A mondat valójában egy 15 éves lány szellemi terméke.

Amikor majd 80 éves leszek… – mondta Alan Rickman?

Hatvankilenc éves korában bekövetkezett halála után újra felbukkant egy Alan Rickmanhez társított idézet. Ami valójában egy 15 éves lány szellemi terméke.

2. Lemmy & Bowie

Két elhunyt világsztár egy képen! – ünnepeltek egy fotót, amelyen a 2015 decemberében elhunyt Lemmy Kilmister és a 2016 januárjában meghalt David Bowie volt látható. Nem kizárt, hogy a két zenei legenda találkozott valamikor egymással, a kérdéses fotó azonban hamisítvány: két külön képből készült.

3. Orosz propaganda menni Németország

Január közepén egy német-orosz lány családja azzal fordult az orosz médiához, hogy 13 éves lányukat három migráns elrabolta, majd 30 órán keresztül fogva tartotta, miközben többször megerőszakolták és megverték a lányt. Az orosz sajtót azután keresték meg, hogy a német hatóságok állításuk szerint megpróbálták eltussolni az ügyet. Hiába nyugtatta meg azonban a berlini rendőrség a közvéleményt azzal, hogy vizsgálataik szerint se elrablásról, se erőszakról nincs szó, a kölni szilveszter utáni történések miatt – és mert a hatóságok a lány jogaira hivatkozva nem árultak el részleteket – egyesek továbbra sem akartak hinni nekik. Az ügyből nemzetközi adok-kapok lett, miután az orosz külügyminiszter azt állította: Németországban a “politikai korrektség” jegyében “megszépítik a valóságot”. Január végére azonban kiderült, hol volt a lány az eltűnése éjszakáján: egy barátjánál. Erre a 13 éves lány mobiladatainak elemzése után jöttek rá, és a lakásban meg is találták holmijait, sőt a házigazda is beismerően nyilatkozott. A rendőrség nem talált szexuális bűncselekményre utaló jeleket, és az ott lakó fiatalt is csak tanúként hallgatta meg. A lány állítólag azután rejtőzött el a fiúnál, hogy iskolája bekérette szüleit a vele kapcsolatos gondok miatt.

Mobiladatai leplezték le az állítólag megerőszakolt lányt

A 13 éves berlini lány azt állította, 30 órán keresztül erőszakolta őt több bevándorló. Hosszú hallgatás után a rendőrség végül elárulta, hol járt a lány valójában. “Hosszabb távon mindig érvényes, hogy a hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát” – nyilatkozta Martin Schäfer, a német külügyminisztérium szóvivője annak a szövevényes esetnek a kapcsán, amiről korábban már itt is beszámoltam.

4-8. Félreértelmezett állatos fotók

Egy hím kenguru gyászolja elhunyt párját – értelmeztek egy szívszorító képet a neten. Szakértők szerint azonban a felvételen látható nőstény jó eséllyel párosodás közben pusztulhatott el. Az évre jutott más félreértelmezett állatos fotó is, a teljesség igénye nélkül íme néhány további példa: a késsel hadonászó rák, a klímaváltozásról értekező gorilla, a hímfarkas nyakát trükkel megvédő nőstény , illetve a kutyával játszadozó jegesmedve esete.

9. “Nem jogosít”

Az új személyi igazolvánnyal nem utazhatunk külföldre, hátlapján ugyanis ez olvasható: “Külföldre utazásra nem jogosít” – terjedt a neten januárban. Az állításhoz bizonyítékként egy képet is mellékeltek, de valójában azonban csak arról volt szó, hogy az új útleveleken már azt is jelzik, ha gazdája nem utazhat külföldre. Tehát ez nem mindenkire vonatkozik, csak arra, aki nem utazhat külföldre.

10. Börtön az egyfeleségeseknek?

Az eritreai hatóságok állítólag börtönbüntetéssel fenyegették meg az egyfeleséges férfiakat. A hír csak kitaláció volt, amit kenyai és nigériai kamuoldalak terjesztettek el. Az eritreai kormány cáfolta is az értesülést a BBC-nek, a tájékoztatási miniszter pedig a Twitteren hüledezett amiatt, hogy milyen sokan átvették a sztorit. A BBC cikke szerint ráadásul nem is új hoaxról van szó: korábban terjedt már Irakkal kapcsolatban is.

11. Sajtós nuggets

Egy 18 éves floridai fiú utolsó munkanapján állítólag lenyúlta az összes chicken nuggetset. Később bevallotta, hogy nem lépett ki, nem lopott – csak a sajtót akarta megviccelni. És hogy miért volt nála annyi csirke, amit a sztorija mellé csatolt fotón látni is lehetett? Állítólag a főnöke bízta meg, hogy – mivel kifogytak a készletből – ugorjon el egy másik étterembe alapanyagért.

Kamu volt a burgerkinges Robin Hood története

A floridai fiú utolsó munkanapján állítólag lenyúlta az összes chicken nuggetset. Később bevallotta, hogy nem lépett ki, nem lopott – csak a sajtót akarta megviccelni.

12. Tiszafás tea

Tiszafából készített teát ajánlott köhögés elleni alternatív gyógyszerként egy oldal. A Ködpiszkáló blog szerzője ezt nem tanácsolja, a tiszafa ugyanis igen mérgező. Az eset kapcsán az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet arra kérte a lakosságot, hogy körültekintően járjon el az interneten keringő receptekkel kapcsolatosan.

13. Kártyaleolvasós zsebtolvajok

Kártyaleolvasóval felszerelkezett tolvajok járják a metrót, és kihasználják az érintőkártyák nyújtotta kiskapukat – terjedt a Facebookon fotóval alátámasztva. A francia Buzzfeed és a Snopes utánajárt, mennyire valós a veszély. A lényeg: a trükk elvileg lehetséges, de nem jellemző.

Így húzzák le csalók a bankkártyánkat a metrón?

Üzleti sztori A képpel is illusztrált rémisztgetés szerint kártyaleolvasóval felszerelkezett tolvajok járják a metrót, és kihasználják az érintőkártyák nyújtotta kiskapukat. A francia Buzzfeed és a Snopes utánajárt, mennyire valós a veszély.

14. Halálos mogyorókrém

A Nutella öl, butít és a nyomorba dönt – kábé ez volt annak a felhívásnak a lényege, amely az ördöginek minősített mogyorókrém veszélyeire hívta fel a figyelmet. A Ködpiszkáló blog tételesen is számba vette a szöveg egyes állításait, és a ferdítések és valótlanságok kiigazítása után megállapította: tény, hogy a Nutellában sok cukor van, aminek túlzott fogyasztása káros. De. “Nem a Nutella a méreg, viszont minden, magas cukortartalmú étel veszélyeket rejt. Egy-két mogyorókrémes palacsinta még belefér, de nagykanállal a Nutellát (és a kristálycukrot) sem célszerű enni. Ha ezt tudjuk és nem felejtjük el, többet ér, mint a megalapozatlan ijesztgetés” – írták bejegyzésükben.

15. Egy kamuinterjú utóélete

“Drámai hangvételű interjú” kering az internetes hullámokon – idézte meg egy “oknyomozó” cikkben a Kelet-Magyarország az Index másfél évvel ezelőtti chemtrailes kamuinterjúját. A más kelet-magyarországi lapok által is átvett írás vonala a következő: a cikk elején megidézik az állítólagos nyíregyházi pilóta “vallomását”, aztán az ebben fellelhető “konkrét nyomok” alapján megindul a nyomozás, megszólalnak szakértők is (szegények, amikor rájöttek, mihez adták a nevüket), és amikor már-már lelepleződne az egész chemtrail összeesküvés, jön a “mégsem lehetetlen?” rész, néhány újabb összeesküvés-elmélettel és a végén a szerkesztői megjegyzéssel: “egyébiránt komoly, hiteles, tanult emberek szerint a mai világban minden megtörténhet…”

16. BMW-s migránsok

Havi 216 ezres támogatás jár a migránsoknak – terjedt március elején egy BMW-ből kiszálló “nem magyar” fickó által elhagyott kifizetési cetlire hivatkozva. Mivel többen is megkerestetek a cikkel kapcsolatban, a szöveget elküldtem véleményezésre Somogyvári Zoltánnak, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársának. Somogyvári szerint az idézett cikkben említett támogatási formák egy létező rendszert mutatnak be, de az anyag címe – amely azt sugallja, mintha minden menekült folyamatosan 216 ezer forintot kapna – félrevezető lehet. További részletek itt.

17. Leidenfrost Mac

A Big Macet az olvadt réz sem pusztítja el – próbálták március közepén egy videóba belemagyarázni. Ezzel szemben a Meki videóban látható szendvicse – az ígéretek ellenére – nagyon is elpusztul, másrészt az abban néhány másodperc erejéig megfigyelhető jelenség – a Leidenfrost-effektus – gyakorlatilag bármely más hamburgernél megmutatkozna. A gyorséttermek általában nem az egészséges táplálkozás templomai, és a hamburgerek mértéktelen fogyasztása sem ajánlott, de a szóban forgó videó nem bizonyítja azt, amit a felvételhez csatolt magyarázatok sugallnak – vagyis hogy a Meki szendvicsei lebonthatatlan anyagokból készülnek.

A Big Macet az olvadt réz sem pusztítja el?

Góliátként megint a McDonalds a szenvedő alanya egy videós kísérletnek, pedig a hatás a Snopes szerint gyakorlatilag bármelyik hamburgernél hasonló lenne. Bónuszvideó: mi történik hasonló esetben egy steakkel?

18. Merkel baba

Merkel fiatalkorában skinheadekkel lógott – próbálta egy német nyelvű, kamu Anonymous-csoport exkluzívnak mondott fényképekkel bizonyítani, hogy a “köpönyegforgató” Angela Merkel német kancellár fiatalkorában bőrfejűekkel barátkozott. A képek ugyan valósak, a hozzájuk fűzött magyarázat azonban kitaláció. A fotókon valóban a fiatal Angela Merkel látható bőrfejűek körében, de nem mint azok “babája”, ahogy a terjesztők sugallják, hanem mint a német kormány ifjúsági és nőügyi minisztere egy munkalátogatás során.

Merkel fiatalkorában skinheadekkel lógott?

Exkluzívnak mondott fényképekkel próbálják bizonyítani, hogy a “köpönyegforgató” Angela Merkel német kancellár fiatalkorában még bőrfejűekkel barátkozott. A Mimikama utánajárt, valójában miről van szó.

19. Patkányos illúzió

120 centis patkányt találtak Londonban – ment körbe a fotóval illusztrált hír a világon. A cikkekben patkányszörnyként emlegetett állat állítólag akkora volt, mint egy négyéves gyerek. Ez azonban erős túlzás, a fotót publikáló férfi ugyanis horgászokat meghazudtoló ügyességgel nyújtja az állatot a kamera felé, megteremtve ezzel a kívánt optikai illúziót. Egy számítás szerint a patkány legfeljebb 60 centis lehetett.

120 centis patkányt találtak Londonban?

A hírekben patkányszörnyként emlegetett állat állítólag akkora volt, mint egy négyéves gyerek, de olyan lap is volt, amely hatéves kölyökhöz hasonlította. A bulvársajtó azonban valószínűleg egy kicsit túlhúzta a történetet.

20-26. Idén is volt április elseje

Április elsején élőben tudósítottam az aznapi átverésekről. Szó esett többek között Hosszú Katinka kopaszra borotvált fejéről, a Google önjáró biciklijéről, lebutított okostelefonjáról és félresikerült gmailes húzásáról, a kukoricásított PornHubról, az uniós államok áttervezett zászlajáról és a snoopdogosított YouTube-ról. Íme a közvetítés első és második része.

27. Megkérdőjelezett apaság

A gyerekek 10-20-30 százalékának nem az az apja, aki az anyakönyvben szerepel – kerül elő cikkekben, könyvekben és filmekben egyaránt. Friss kutatások szerint e magas számok alaposan túlbecsültek. A félreértést egy belga kutató szerint az okozza, hogy ezek a százalékok nem tetszőlegesen kiválasztott emberek körében mutatkoztak, hanem olyanok között, akik apasági vizsgálatot kértek. Márpedig nekik jó eséllyel volt valami okuk arra, hogy alávessék magukat egy ilyen eljárásnak, tehát a minta torz volt.

28. Don’t

New York közepén üzen az Economist Trumpnak – írták meg sokfelé egy óriásplakátot megörökítő képre hivatkozva. Ami azonban valójában nem egy létező plakát volt, csak egy belsős kreatív versenyre készült Photoshop-munka.

New York közepén üzen az Economist Trumpnak?

Donald Trump/Don t – játszik a betűkkel egy gyorsan terjedő kép tanúsága szerint az Economist óriásplakátja. Ami valójában nem egy létező plakát, csak egy belsős kreatív versenyre készült Photoshop-munka.

29. Csodaszer a strandokon

Most már végre tényleg bevezetik a vizeletet elszínező szert a strandon – terjedt el május elején az egyik bulvárlap cikke alapján. Bár már volt erről bejegyzésem 2005-ben, a városi legendával kapcsolatban újra megkerestem az ÁNTSZ-t, ahol elmondták: Magyarországon nem használnak és nem fognak ilyen szereket, ugyanakkor a fürdőüzemeltetők előszeretettel terjesztik a legendát abban a reményben, hogy ezzel visszaszorítható a medencébe vizelők száma.

30. Szexrulett

A szexrulett az új veszélyes őrület – riogatott a sajtó május közepén. Az “újfajta szexpartikban” állítólag az egyik személy HIV-fertőzött, de senki sem tudja, hogy ki az. Nagy valószínűséggel azonban ez esetben is csak arról volt szó, hogy a sajtó túlfújt egy legendát, ami még csak nem is új.

31. Kivándorló németek

Németek tömegei költöznek a Balatonra a menekültek miatt – adta hírül május végén a Bayerische Rundfunk bajor közszolgálati televízió néhány megszólalóra hivatkozva. Az Index által megkérdezett ingatlanpiaci szakértők szerint azonban nincs erre utaló jel, sőt bizonyos balatoni településeken éppen hogy eladják ingatlanjaikat a németek. Az Index elérte a riportban megszólaló ingatlanost is, akitől megtudták: a férfi az előző évben 15-20 ingatlant értékesített – a németek mellett belgáknak és hollandoknak is. A férfi elmondása szerint az érdeklődők részben a menekültügy miatt aggódnak, részben pedig olyan német nyugdíjasok, akik hazájukban nem tudnak megélni.

32. Ki az igazi magyar?

Te le mernéd tesztelni, ki vagy valójában? – tette fel a kérdést egy dán vírusvideó, amely Ki az igazi magyar? címmel idehaza is nagy sikerrel futott. A The DNA Journey egy különleges “kísérletet” mutat be, amelynek alanyai nyálmintájuk révén megdöbbentő dolgokat tudnak meg őseikről – és ezáltal saját magukról. Az idegenforgalmi szolgáltatásban utazó Momondo cég megható üzenetű filmjével kapcsolatban azonban több kérdés is felmerült – egyesek a videó készítésének körülményeit, mások a mögötte lévő tudományt firtatták. Azon ma már senki nem lepődik meg, ha egy reklámfilm nem valós történeteket és szereplőket mutat be. Bár a készítők tagadják, hogy a videóban színészek szerepeltek volna, előre megírt szövegekkel, egy dán lap összegyűjtött néhány olyan online véleményt, amely név szerint is megnevezi a kisfilm egyes színész szereplőit. De még ennél is kérdésesebb a kisfilm mögötti tudomány, amely a videóban látható százalékos eredményeket kihozza. Idehaza az mno.hu foglalkozott a témával, ők Falus András immunológust megkérdezve arra jutottak, hogy a filmen látott köpetes mintavétel valóban létezik, és az is igaz, hogy előfordulnak olyan populációk, amelyekben bizonyos genetikai együttállások gyakoribbak, mint másokban, de az efféle DNS-mintákból szinte lehetetlen etnikai hovatartozásra következtetni.

33. Másnaposok Szíriában

Szíriában tértek magukhoz a Cipruson bulizó britek – terjedt el június elején. A hírek szerint a három fiatal annyira berúgott, hogy rossz hajóra szálltak, és Szíriában kötöttek ki. Később beismerték, hogy az egész sztorit csak kitalálták.

34. Google Brexit

Csak a kilépésről döntő szavazás után kerestek rá a britek arra, mi az az EU – állították a Google Trends adataira hivatkozva. Egy adatelemző szerint azonban a Trends grafikonjait érdemes távolságtartással kezelni. Az ugyanis, hogy relatíve megnő egy kifejezésre keresők száma, nem jelenti feltétlenül, hogy tömegek keresnek rá. Volt, aki kiszámolta, körülbelül mekkora “tömegről” van szó: kevesebb mint 1000 keresésről a 64 milliós Nagy-Britanniából.

A szavazás után kerestek rá a britek arra, mi az az EU?

Ezt állítják különböző cikkek a Google Trends adataira hivatkozva. Egy adatelemző szerint azonban a Trends grafikonjait érdemes távolságtartással kezelni.

35. Fogamzásgátló Balaton

Női fogamzásgátló-származékok vannak a Balatonban – ez egyike azoknak a cikkcímeknek, amelyek miatt az MTA júniusban közleményt adott ki, jelezve: nem a Balaton vizében mértek hormonmaradványokat, hanem a Balaton és a Zala vízgyűjtőjén, és ahol mértek, a koncentráció ott sem volt magas. A fogamzásgátló hormonok persze a Balatonba is bejuthatnak, de egyelőre a tóban a jelenlegi kimutatási határérték alatt vannak a koncentrációk.

36. Gyilkos mozi

Elhunyt egy férfi egy indiai moziban, miközben a Démonok között 2 című filmet nézte. Testét ezután a Times Of India cikke szerint egy közeli kórházba vitték, de onnan meg állítólag eltűnt. Más indiai lapok cikkei alapján utánajártam a sztorinak, és kiderült: senki nem tálalta olyan sokat sejtetően a történetet, mint a Times Of India, igaz, nem is az ő jelentésüket vette át a fél világ. Sokkal több konkrétum a többi cikkből sem derül ki, de azért kiviláglik egyfajta magyarázatféle azon a verzión túl is, hogy “Sokkoló! A két férfi szőrén szálán eltűnt a horrorfilm megnézése után”.

37. Betiltott nudizás

Megtiltotta egy német önkormányzat a nudizást a közeli menekülttábor miatt – írták meg világszerte. A Vice német verziója utánajárt az ügynek, és azt találta: valóban lesz egy menekülttábor a Meissen melletti moritzburgi nudista strand közelében, de a meztelenkedést tiltó szabályzat csak egy félreértés. A 11 pontos brosúra igazából egy menekülteknek szóló, általános ajánlás arra vonatkozólag, hogyan viselkedjenek a strandon, és még csak nem is a nudista, hanem a normál strandokra vonatkozik.

38-39. Magyarok az Eb-n

Kizárták a belgákat a foci Eb-ről, így a magyar válogatott mehet vissza – terjedt el június végén. Akit a komolytalan források nem riasztottak el, annál a résznél talán már észbe kapott (ha eljutott odáig a Megosztás gomb megnyomása előtt), hogy “Fellaini állítólag a frissen szőkített hajkoronájához használt hajfestékébe keverte a teljesítményfokozót, míg Hazard olyan készítményt szedett, amitől kifejlődött egy harmadik tüdeje“. A foci-Eb-nek egyébként más sportokra is hatása volt: a facebookos megosztásoknak köszönhetően népszerűvé tette például a női vízilabdázók januári sikerét is.

Itt elolvashatod a második részt az év második felének átveréseiről

Még egy kör: 39 kamuhír 2016 második feléből. Te is bedőltél?

A múlt heti első rész után íme a második félév legemlékezetesebb internetes átverései – rengeteg Trumppal és menekülttel, csodás hatású gyógymódokkal és Facebookon újramelegített cikkekkel.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!