Ha indulnék, republikánus lennék. Ők a legsötétebb szavazócsoport az országban. Bármit elhisznek, amit a Fox News ír. Hazudhatnék kedvemre, nekik mindent bevenne a gyomruk. Azt gondolom, fantasztikus eredményt érnék el” – mondta állítólag Donald Trump egy People-nek adott 1998-as interjúban.

A Simpson családból származó képekhez hasonlóan a fenti, a Snopes szerint már 2015 októbere óta keringő idézet is újra megjelent a neten Donald Trump győzelme után.

A forrás állítólag egy 1998-as People magazinos interjú volt, de a Snopes nem talált ezt alátámasztó bizonyítékot. Politikai hitvallásáról azonban Trump nem egy alkalommal szót ejtett, jelezve többek között, hogy – bár nem egy alkalommal a demokratát is megkeresték, és bizony kérdésekben álláspontja inkább liberális – magát republikánus érzelműnek tartja.

Arról pedig nem is beszélve, hogy az állítólagos idézetben említett Fox News Channel szerepe még egyáltalán nem volt olyan markáns 1998-ban, mint manapság. Igazán meghatározóvá csak George Bush 2000-es győzelme, majd a 2001-es terrortámadások és az azt követő iraki háború során vált.

Ettől függetlenül persze az igaz, hogy az elnökválasztási kampány során Trumpnak nem okozott különösebb gondot, ha hazugságon, ferdítésen kapták. A beszédei hibáira rámutató újságírók hiába sorolták tényszerű bizonyítékaikat, Trump nem kért bocsánatot, nem javította magát, még csak nem is hallgatott el, hanem mondta tovább a magáét.

Egy itt is idézett kommunikációs szakértő szerint Trump módszere megmutatta: a politikai retorika manapság nem arról szól, hogy valami IGAZ-e vagy HAMIS, hanem hogy mondandónkról meg tudjuk-e győzni hallgatóságunkat.

Illusztráció: nytimes.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!