Donald Trump nyerte az amerikai választást – ez ugyan nem kamu, de ennek apropóján a kamuhírek kezelése egy csapásra forró téma lett a médiában. Már a választás másnapjára meglett az állítólagos főbűnös: az algoritmusai révén a kamuhírek terjedésének és a nézőpont szerinti felhasználói elkülönülésnek egyaránt kedvező Facebook. Voltak, akik még azt is kiszámolták, hogy a választás napjához közeledve a kamuhírek a mainstream sajtó legnépszerűbb cikkeinél is gyorsabban terjedtek a közösségi oldalakon, és rámutattak arra, hogy e fals infókkal nem egy alkalommal az országhatáron kívülről támadtak megélhetési kamuhírgyárosok vagy épp professzionális propaganda-szakemberek. Egy csapásra divat lett mielőbbi rendbetételt követelni a Facebooktól, pedig – mint arra a tényellenőrzők rámutattak – egyelőre még az sem egyértelmű, milyen hírekről beszélünk, amikor kamuhíreket emlegetünk. A Facebook-vezér először elhárította a felelősségvállalást, de aztán – állítólag német nyomásra – megígérte, hogy tesznek valamit az ügy érdekében. Hogy erre valóban szükség van-e, illetve eredményes lehet-e egy ilyen tisztogatás, arról megoszlanak a vélemények.

Trump csak számításból választotta a “sötét republikánusokat”; Trumpnak még a John Cleese is beszólt; Trumpot a lánya is le akarta fújni gázsprével; Trump az elfogott mexikói drogbárót nevezi ki a drogügyi hatóság élére; Trump megkegyelmez a charlestoni merénylőnek; Trump miatt amerikaiak milliói kérvényeztek kanadai állampolgárságot a választás után – nem meglepő módon a demokraták váratlan veresége után egy időre megfordult a legnépszerűbb kamuhírek politikai irányultsága, és a jelöltjüket sirató demokraták nagyobb felvevőpiacot jelentettek a kamuhírgyárosok számára az ünneplő republikánusoknál.

A Simpson család már 2000-ben megjósolta Donald Trump győzelmét – bukkant fel egy képpár Trump választási sikere után. Tény, hogy a Simpsons már 2000-ben viccelődött Donald Trump elnökségével, de azok a rajzok, amelyek Trumpot elnökként ábrázolják a rajzfilmsorozatban, és amelyeket valós életből vett fényképekhez hasonlítva terjesztettek a neten, nem 2000-ből származnak, hanem egy 2015-ös miniepizódból. Kurt Cobain viszont sehogy sem jósolta meg 1993-ban Trump győzelmét.

Justin Trudeau valójában Fidel Castro balkézről született fia – röppent fel egy régi összeesküvés-elmélet azután, hogy a kanadai miniszterelnök meleg hangú üzenettel búcsúzott a minap elhunyt kubai diktátortól. A feltételezésnek van némi alapja: a Trudeau család valóban baráti viszonyt ápolt Castróval, a mostani kanadai miniszterelnök szülei pedig többször is megfordultak Kubában. Pletykáltak ezen kívül arról is, hogy Trudeau anyja fiatalkorában igencsak szabad életet élt, hírbe hozták Ted Kennedy szenátor mellett néhány rocksztárral is. Emellett két fényképet is felmutatnak a konteósok: az egyiken az ifjabb Castrót és az ifjabb Trudeaut hasonlítják össze, a másikon pedig Castro szeretgeti a bébi Justin Trudeaut. A hasonlóság szubjektív dolog (bár tényleg van benne valami), a másik képen dédelgetett kisfiú viszont azonban nem Justin Trudeau, hanem az öccse. De – mint arra a Vice cikke rámutat – az egyik legszilárdabb ellenérv az elméletre az, hogy Justin 1971-ben született, évekkel azelőtt, hogy szülei először Kubában jártak volna.

trudeau_castro

Fél órán keresztül pornó ment a CNN gasztroműsora helyett Boston környékén – kapott fel a média egy twitteres bejegyzést. A sztori gyorsan népszerű lett a sajtóban, úgyhogy amikor az CNN-t először megkeresték az ügyben, a csatorna zavarában az RCN helyi kábelszolgáltatóra mutogatott. Miután azonban az RNC átnézte az este ügyfélszolgálati hívásainak naplóját, arra jutott: más nem jelentkezett hasonló panasszal. A BuzzFeed elérte az ügyet a Twitteren megszellőztető felhasználót is, aki esküdözött: nem ő találta ki a sztorit, amit további screenshotokkal próbált bizonyítani az oldalnak. Legfeljebb csak nála mutatkozott a hiba, amit a sajtó úgy adott elő, mintha széles körben megtörtént volna.

Semmi értelme nyomkodni a liftek ajtózáró gombjait, mert nincsenek is bekötve – állította egy amerikai cikk, rámutatva, hogy e gombok létezésének az Egyesült Államokban csak pszichológiai okai vannak. Az Index újságírója utánajárt a magyarországi helyzetnek is, és az általa megkérdezett szakértőktől megtudta: idehaza igenis van értelme nyomogatni a gombot – persze a beállításbeli különbségek kelthetnek olyan érzést, mintha semmi értelme nem lenne a nyomogatásnak. A cikk hatására a mi lépcsőházunkban is megnéztem: nálunk megéri, kereken öt másodpercet lehet spórolni vele. Sok kicsi meg, ugye, sokra megy.

Kutyával játszadozik a cuki jegesmedve – nagy sikerrel futott végig a sajtóban az a felvétel, amelyen egy jegesmedve épp egy kutyát simogat. A felvétel valódi, de azt érdemes hozzátenni a történethez, hogy – a valószínűleg épp megetetett – jegesmedve a felvételen egyáltalán nem a törődését vagy a szeretetét fejezi ki a kutya irányába, hanem csak játszik egy kicsit potenciális áldozatával. Emberként hajlamosak vagyunk rajongani az olyan felvételekért, amelyeken egy állat látszólag valami emberi tevékenységet folytat (legtöbbször vicceset vagy cukit), és hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy közben jó eséllyel egészen másról van szó. Ebből a bejegyzésből kiderül, hogy a kutyával játszadozó jegesmaciknak sokkal távolabbra nyúló a történetük.

Milliókat hagyott a Corona sörgyár alapítója faluja minden lakójára – terjedt el november végén. A valóság azonban nem ennyire mesés: a milliomos mindössze szülőfalujára hagyott egy nagyobb összeget, amit kulturális intézményekre, templomra költhet el a település – írta meg a Humbug blog.

A segíteni kívánó, az értelmező, a közösségi életet élő és az érzelmeire hallgató – egy novemberi cikkemben négy körbe csoportosítva mutattam be a kamuhírek terjesztőit, különféle motivációik alapján.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke