Az idézetben Kurt Cobain állítólag arról beszélt a távoli 1993-ban, hogy generációja egyszer majd mindenkit meglep, amikor politikusok helyett egy kívülállót, egy sikeres iparmágnást választ, akit nem lehet megvenni, és aki az emberek érdekében tesz – például Donald Trumpot, bármennyire is őrülten hangzik.

A Snopes és a BuzzFeed nyomozása szerint azonban ez csupán kitaláció – az idézet először idén nyáron bukkant fel egy Trump-párti facebookos oldalon.

trump_cobain_train

Ráadásul – a Fox News-os idézethez hasonlóan – a BuzzFeed szerint itt is van egy kilencvenes évek elején még egyáltalán nem annyira nyilvánvaló részlet: akkoriban ugyanis Trump jó néhány üzletet bebukott, így Cobain még csak sikeres üzletembernek se nevezhette volna 1993-ban.

A Truth or Fiction talált ugyan olyan idézetet, amelyben Kurt Cobain maga és generációja apátiájáról beszél, abban azonban nemcsak Trump neve nem jelenik meg, hanem tartalmát illetően sem passzol a fenti idézethez. Ebben ugyanis a zenész épp hogy undorát fejezi ki saját gerinctelensége miatt, amiért nem mindig áll ki a rasszizmus, a szexizmus és más -izmusok ellen.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!