Ismeretlen tettesek ellopták egy család autójának zárt tetőcsomagtartóját, és azzal együtt a nagymama benne szállított holttestét is egy Rosztovhoz közeli kempingből – közölte kedden az MTI az orosz Vesti.ru hírportálra hivatkozva. A négytagú család állítólag Lipeckből gépkocsival indult el üdülni Szocsiba, ám útközben a 77 éves nagymama rosszul lett és meghalt. A család tagjai ezután úgy döntöttek, hogy nem szakítják meg vakációjukat, és a holttestet megőrzésre beadták a Fekete-tenger partján fekvő város halottasházába. Itt a nyaralás végén kaptak egy halottszállításra kialakított tetőcsomagtartót, és hazaindultak, hogy megadják a végtisztességet a nagymamának. A híradás szerint a visszaúton Rosztovnál megálltak éjszakára és reggel vették észre, hogy az autóról ellopták a dobozt, amelyben a tettesek valószínűleg értékes zsákmányt gyanítottak.

Ennyi a hír, amit az Urbanlegends.hu egy rendszeres olvasója, Géza küldött be, emlékezve, hogy hasonlóról már olvasott a szájton. A sztori egy magyar változata Dobos Ilona néprajzkutató Paraszti hagyomány, városi szóbeliség című, 1986-os könyvében is megjelenik. Ebben a nagymama egy siófoki nyaralás során hal meg, és mivel a család ragaszkodik az otthoni temetéshez, szőnyegbe csavarják és hozzáerősítik a Trabant csomagtartójához. Hazafelé betérnek egy presszóba, de míg odabent tartózkodnak, a szőnyeget nagymamástul ellopja valaki.

Dobos szerint a történet európai eredetű, de a tengerentúlon is ismert – valószínűleg európai bevándorlók terjesztették el. A sztori üzenete Dégh Linda folklórkutató szerint az el nem temetett holttesttől való félelem. A Snopes.com szerkesztői rámutatnak, hogy akármelyik verziójáról is van szó a történetnek, a nagyi sosem egy szeretett, elismert családtag. A hozzátartozók a mesében sosem az őket ért veszteség miatt bánkódnak, hanem leginkább azon idegeskednek, mit csináljanak a hullával.

E legenda esetében sem elképzelhetetlen, hogy valaha megtörténjen hasonló, de annyiszor biztosan nem esett meg ez a rémmese, mint ahányszor a hírek között előjött. Sorry, ha valakit ez kiábrándít: ez az orosz verzió sem lesz példa a legendák valóra válására. A történet forrásaként hivatkozott Vesti.ru ugyanis azóta megírta: az ellopott nagymama története újságírói kacsa.

A sztorit egyébként egyik kedvenc magyar szerzőm, Cserna-Szabó András is feldolgozta egy novellájában, amelyet itt olvashattok el:

Ellopták a nagymama holttestét! | Urban Legends

“Akkor már sejtettük, hogy valami kurvára nincsen rendben. Az anyu, aki főnővér, megnézte a nagyi pulzusát, és utána akkora hisztit csapott ott a benzinkúton, mint állat. Ugyanis a nagyi teljesen meg volt halva.” És a bonyodalmak csak ezután kezdődtek…

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!