Az alábbi, Keanu Reevesnak tulajdonított levél terjed az interneten – angolul 2016 márciusa óta, magyarul pedig október elején lett igen népszerű:

“Nem akarok egy olyan társadalom tagja lenni, ahol a férjek prostituáltként öltöztetik a feleségeiket, kiemelve mindazt, amit szerintük egy nőn értékelni, szeretni kell. Ahol nincs semmilyen hitele a becsület, a méltóság szavaknak, és már nem hiszel senkinek, aki úgy kezd egy mondatot, hogy “ígérem…”. Ahol a nők már nem akarnak gyereket szülni, a férfiak meg családot alapítani. Ahol a balekok sikeresnek és menőnek gondolják magukat, miközben apjuk autóját vezetik, és ahol az apák azzal alázzák a gyerekeiket, hogy soha semmi és senki nem lesz belőlük az életben. Ahol az olyan emberek beszélnek istenhitről, akiknek kezükben ital van, és halvány gőzük sincs arról, hogy mit jelent igazából a vallás. És ahol a szerénység nagy hátrány. Ahol kihalófélben van a szerelem, de közben mindenki a tökéletes partnerre vágyik. Ahol az emberek minden pénzüket a kocsijukra költik, azzal igyekezve leplezni, hogy valójában milyen szegények. Ahol a fiúk szüleik pénzét költik éjszakai bárokban és ahol a lányok ezért szeretnek beléjük. Ahol már nincs különbség nő és férfi között miközben ezt a választás szabadságának nevezik. És aki ez ellen fel mer szólalni, azt egyszerűen lehülyézik. Én a saját utamat járom, de kár hogy nem találok megértésre azon emberek részéről, akiktől a leginkább elvárnám…”

A Snopes azonban nem talált olyan interjút, cikket, amely alátámasztaná, hogy Keanu Reeves valóban mondott vagy írt volna ilyet.

Mielőtt a szöveget a híres színészhez kapcsolták volna, arab és iszlám oldalakon futott nagyokat, más forrásmegjelöléssel. Reeves valamikor 2016 márciusában került a képbe, ezt követően a színész nemhivatalos facebookos oldala is közzétette az írást – innentől pedig hozzáragadtak a mondatok.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!