Augusztus közepe és október eleje között több mint száz bejelentést tettek a környéken settenkedő, bohócruhás alakokról szerte az Egyesült Államokban. Ezek a bohócok az elmondások szerint változatos kinézetűek, néha semmit sem csinálnak, csak sétálnak egyet a település utcáin. Más beszámolók szerint viszont gyerekeket próbálnak becsalogatni az erdőbe vagy furgonjukba.

Az Atlas Obscura térképén jól látható, hogy a keleti partról elindult jelenség nem egészen két hónap alatt hogyan érte el a nyugati partot.

A bohóchisztéria terjedése
Keletről nyugatra

A mainstream média és a kamuhírekben utazó szájtok imádják a témát, és az állítólagos fenyegetések folyamatos tudósításával országos hisztériát generálnak a jelenségből. A pánik hatására még több idióta poéngyárosnak jut eszébe, hogy ő is “megviccelje” az övéit, aminek következtében Amerika-szerte zárnak be iskolákat a beszámolók ellenőrzésének idejére. Hasonló hisztéria persze – a Slate gyűjtése szerint – nem először történik meg az Egyesült Államokban, a jelenségnek több évtizedre visszatekintő múltja van.

Honnan indult az egész?

A beszámolók egy részének van némi alapja: a rendőrség tényleg begyűjtött már néhány bohócruhást. Ezek azonban nagyrészt olyan félkegyelmű alakok voltak, akik miután a tévében azt látták, hogy az embereket mennyire megrémíti egy bohóc látványa, “viccből” maguk is bohócruhát öltöttek. Egy 25 éves alabamai férfi például nemrégiben azzal védekezett, hogy Halloween időbeli közelsége miatt húzott magára bohócdresszt.

Nem meglepő módon szinte sehol nem találtak – a rémisztgetésen kívüli – bűncselekményre utaló jelet, sőt sokszor a bohócok felbukkanása sem volt bizonyított. A hatóságoknak néhány esetben sikerült tetten érniük az alaptalan szóbeszédek elindítóit, és felderíteni azok motivációit. Legutóbb például egy 18 éves ohiói lány azért talált ki egy késes bohócos támadást, mert – mint azt később bevallotta – késésben volt a munkájából.

A rendőrség persze minden bejelentést komolyan vesz és nyomozást indít, de ezzel párhuzamosan a rémhírterjesztőkkel és bohócruhát öltőkkel szemben is egyre szigorúbban lép fel. A New York Times szeptember végi gyűjtése szerint bohócos átverés miatt legalább 12 embert tartóztattak már le országszerte.

Európa sem maradt ki a bohóclázból

Magyarországon szerencsére még nem terjedt el ez a hájp, bár az őrület október elejére – Nagy-Britannián keresztül – Európát is elérte. Aki mindenáron rettegni akar, idehaza pillanatnyilag be kell érje a feketeautós szervkereskedők rendre visszatérő rémmeséjével; lopott fotóval illusztrálva, elszomorító kommentek társaságában most is fut egy ilyen történet a Facebookon.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!