A történet szerint az utcán sétáló, bevándorláspárti olasz politikust azért verték meg bevándorlók, mert szóvá tette, hogy azok illegálisan árulnak halat az utcán koszos dobozokról. Az esetről beszámoló magyar cikkhez egy fotót is csatoltak, amelyen egy vérző fejű férfi látható. Az értesülés forrásaként az ilpopulista.it oldalt jelölték meg.

Mivel az anyag azt a bevándorlásellenes propagandában előszeretettel alkalmazott narratívát idézi meg, miszerint ezeket védeni sem érdemes, mert még a pártfogóik is csak pórul járnak, a cikket érdemes némi kétkedéssel kezelni. Nem azért, mert effélék soha nem történtek vagy történhetnek meg, hanem mert ezt a fajta példamesét a propaganda gyakran alkalmazza. Fognak egy megtörtént esetet, amit addig csűrnek, csavarnak, hajlítgatnak, amíg az a leghatásosabban nem közvetíti saját üzentüket. Hasonló tálalásban lett egy brutális svédországi gyilkosság áldozatából utólag “négerimádó bevándorlási aktivista”, valamint egy emberekbe vetett bizalom fontosságát hirdető utazásból “az iszlám békességét bizonyítani kívánó” kaland.

Visszatérve a mostani történetre: a magyar cikk forrásaként megadott ilpopulista.it-n valóban megjelent egy híradás arról, hogy egy férfit illegálisan halat árusító migránsok megvertek azért, mert rájuk szólt. Filippo Olivierit az olasz cikk nem “bevándorláspárti politikusként” mutatja be, hanem San Benedetto del Tronto település kereskedelmi tanácsosaként. A cikkben a megvert férfiről nincs fotó, csupán a szóban forgó portékáról, plusz – egy képrészletben, elmosódva – megjelenik néhány árus is.

Hogy kinek a feje vérzik akkor a magyar cikkben látható fotón?

Ezt még azoknak sem könnyű visszanyomozniuk, akik járatosak a képek csekkolásában, mert a szokásosnál kicsit több a meló vele. A hírt közreadó magyar szájt ugyanis se képet menteni nem enged, se a fotó urljét nem adja fel a megszokott egérkattintásokra.

Így aztán marad a jó öreg print screen – kivágás – fájlba mentés metódus, amire ha nem sajnáljuk az időt, és az így kapott képet feltöltjük a Google képkeresőjébe, onnantól kezdve már gyorsan meglesz a megoldás. (Update | A facebookos kommentek között kiderült, hogy Google képkeresőjének Drag and Drop módszere mindennél gyorsabb megoldás a problémára. Vagyis: fogd meg a képet, és húzd át a másik böngészőablakban megnyitott Google képkeresőre!)

A fotón egy 33 éves máltai férfi látható, aki 2015 januárjában rajtakapott egy finn férfit, amint épp feltöri a kocsiját. Pechjére nem hagyta annyiban, és a finn úgy megverte, hogy arcát 12 öltéssel kellett összevarrni, és még a bíróság előtt is tolókocsival jelent meg.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!