A részeg gorilla, a késsel hadonászó rák és a hím farkas nyakát trükkel védő nőstény fotója után itt egy újabb félremagyarázott állatos fotó, amelybe többet látunk bele, mint ami valójában.

A Facebookon nagy sikerrel terjedő szöveg szerint a képen…

“… az első három a leggyengébb és a legbetegebb farkas. Ők adják a falka ritmusát. Ha fordítva lenne, ők elvesznének egy esetleges támadás esetén. Ők elöl mennek, létrehozzák az ösvényt, így a hátsók energiát spórolnak. Őket követi 5 erős farkas, ők az élcsapat, középen a falka vagyona, 11 nőstény, aztán még 5 farkas, a végén. Az utolsó, aki szinte elszigetelve mögöttük lépked, a falkavezér, aki az egész falkát láthatja, hogy vezesse, szervezze azt és a szükséges parancsokat kiadja. Ennyi, a farkasok mindenfajta elméleti tudás vagy tanulás nélkül pontosan megmutatják, hogyan működik egy jól szervezett társadalom, ahol a gyengéket támogatják az erősebbek és védik azokat, akik védelemre szorulnak.”

Pont nem a leggyengébbek vezetik a falkát

A fotó a fenti szöveggel valamikor 2015 decemberében kezdett el terjedni az interneten, valószínűleg olasz forrásból. A kép valós, a Snopes szerint a Frozen Planet című, BBC-dokumentumfilm egy 2011-es adásából származik, de az eredeti környezetben egészen másfajta leírás tartozott hozzá.

Eszerint az Észak-Kanadában lefotózott farkasok valóban azért haladnak sorban a mély hóban, hogy energiát spóroljanak. De a csoportot nem a leggyengébb farkasok vezetik, hanem éppenhogy a falka egyik legerősebb tagja, az alfa nőstény.

Ha új vagy itt, és érdekelnek hasonló bejegyzések, kövess be a Facebookon.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!