Az “alternatív tudomány” címszó alatt meghirdetett útra 2016 januárjában került sor a Ruby Princess nevű óceánjárón. A Conspira-Sea Cruise néven beharangozott kaland résztvevőinek 3 ezer dollárt kellett kicsengetniük (plusz italfogyasztás), amiért cserében a konspiráció világának néhány nagyágyúja tartott nekik agytágító workshopokat, többek között ufó-, vakcina-, GMO-, chemtrail- és illuminátus-témákban.

Az előadók közül a legnagyobb név az az Andrew Wakefield volt, akinek csalással készült, majd később visszavont 1998-as tanulmánya nagymértékben hozzájárult az oltásellenes mozgalmak térnyeréséhez, és azóta is a “vakcinabizniszt” támadó erők kultikus alakja. De ott volt a fellépők között a köztünk bujkáló földönkívüliekben hívő Laura Eisenhower (aki egyébként Dwight elnök dédunokája), továbbá Dannion Brinkley bestseller-szerző, aki állítása szerint már háromszor tért vissza a halálból (ami szerinte egyébként nem is létezik), valamint a “szeretet 528 Hz-es” frekvenciáját hirdető Leonard Horowitz is.

Bronwen Dickey újságíró már az elején sem rejtette véka alá identitását: becsekkoláskor büszkén firkantotta oda munkáltatója nevét a részvételi papírra. Ennek híre gyorsan elterjedt a program résztvevői között, és a napok előrehaladtával egyre többen méregették őt és fotósát ferde szemmel. Először csak azon filozofáltak a konteohívők, vajon szerkesztői engedik-e lehozni az újságírónak azt a sok okosságot, amit a hajón hall, később azonban már direkt kérdéseket tettek fel szándékait illetően. Aztán Wakefield állt elő azzal, hogy nem szeretné, ha a Popular Mechanics újságírója részt venne dokumentumfilmje premier előtti vetítésén, majd hirtelen a hallgatóságot is zavarni kezdte a fotós állandó vakuzgatása.

A hangulat egyre rosszabb lett, amit a szerző a növekvő bizalmatlanság mellett az ablak nélküli szobák okozta bezártságérzés és a hullámok számlájára írt. Aztán egy nap elszabadultak az indulatok, miután az egyik előadó – kezében egy előző este kinyomtatott paksamétával, amely tudománytalan állításokat leleplező Popular Mechanics-cikkeket tartalmazott – megtámadta a lap fotósát, és kis híján verekedés lett az esetből. A lap munkatársai ezután visszahúzódtak kabinjaikba, és lemondtak a további előadások látogatásáról.

Cikke végén a lap újságírója megemlíti, hogy az út egy meglepő közjátékkal ért véget: kiszálláskor az amerikai NAV képviselői jelentek meg a kikötőben, és 56 rendbeli csalás vádjával őrizetbe vették az egyik előadót és feleségét. Cselekedeteikért – ha bűnösnek találják őket – ketten együtt több mint 600 év börtönt kaphatnak.

Az őket megtámadó Len Horowitzről pedig utóbb kiderült, hogy egy családi dráma tette elvakult oltástagadóvá: a náci elnyomás elől Amerikába menekült édesanyja egy oltás után megbetegedett, és meghalt. “Len Horowitz látott valami zavarót a világban. Ha ok nélkül történnek rossz dolgok, egyesek a vallás felé fordulnak. Mások tudományos magyarázatot keresnek, megint mások pedig elfogadják, hogy rossz dolgok időnként történnek az emberrel, és ez ellen nincs mit tenni. Len egyikőjük közé sem tartozik. Ő közvetlen magyarázatot akart. Mert kell hogy legyen, csak tudni kell, hol keressük” – zárja beszámolóját Bronwen Dickey, akinek cikkét itt olvashatjátok el teljes egészében.

Fotó: Dina Litovsky / Popular Mechanics

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!