Tíz kérdés, tíz válasz. Adj választ mindegyikre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezek után láthatod teljesítményedet, és az elrontott válaszok magyarázatát. Eredményeidet meg is oszthatod a Facebookon.

Results

#1. Tényleg emberáldozatot mutattak be a CERN svájci kutatóintézetében?

Bár a neten valóban megjelent egy videó, amelyen fekete köpenyes, csuklyás emberek rituálisan megkéselnek egy fehér ruhás nőt az intézmény területén, a felvett jelenet ismeretlenek morbid tréfája volt.

#2. A kalcium tényleg jó allergiára?

Bár a praktikát az orvosok meglepően nagy része használja és ajánlja még ma is, az orvosi tankönyvek réges-rég túlléptek a kalcium ilyen alkalmazásain.

#3. A Mythbusters segítőcsapata tényleg új sorozatot kap a Netflixen?

A Grant Imahara, Tory Belleci és Kari Byron alkotta csapat decemberben a White Rabbit Project című műsorban tér vissza a Netflixen.

#4. Az izlandi kormány tényleg 5 ezer dollárt fizet azoknak a migránsoknak, aki elvesznek egy helyi nőt?

Valóban megjelent egy cikk, amely az ország férfihiányával magyarázta a furcsa bejelentést, de az csak egy kamuhírekben utazó oldalról indult el. Egyébként pedig még az sem igaz, hogy Izlandon egyenlőtlenség lenne a nők és férfiak száma között.

#5. A Facebook tényleg benyelt egy hoaxot nem sokkal azután, hogy hírmoderátorait algoritmussal helyettesítette?

A benyelt kamuhír arról tudósított, hogy kirúgták a Fox News egyik legismertebb arcát, Megyn Kellyt, amiért titokban Clintonnal szimpatizált.

#6. Titokzatos bohócok tényleg riadalmat okoztak Dél-Karolinában?

Bár egyesek szerint csak egy horrorfilm promójáról volt szó, de tény, hogy egy dél-karolinai kisváros lakó augusztusban többször is panaszkodtak a közeli erdőben látott furcsa bohócokra – és még a rendőrség is vizsgálatot indított az ügyben.

#7. Orbán Ráhel tényleg beszólt a Tanítanék mozgalom facebookos oldalán a tanároknak?

Csak egy troll szórakozott a nevével az oldalon, de gyorsan lebukott.

#8. A NASA szerint 1880 óta tényleg az idei július volt a valaha volt legmelegebb hónap?

A NASA mérései szerint 2016 júliusa minden korábbi hónapnál melegebb volt, legalábbis ami az 1880 óta mért időszakot illeti. Ez sorozatban a 10. hasonló rekord volt.

#9. Egy viccnek indult ijesztgetésből tényleg borzalmas baleset lett? (a videó linkje a kérdőjel alatt) ? Erről a videóról van szó: https://www.youtube.com/watch?v=NndEHe5HbdE

A videó már 2010-ben sem volt igazi, ennek ellenére még 2016-os újrafeltámadásakor is sokakat megtévesztett.

#10. A citrom tényleg hatékonyabb a rák ellen, mint a gyógyszerek és a kemoterápia együtt?

A régi körlevél azt követően jött elő újra, hogy egy bulvárlap cikket írt a citrom és a szódabikarbóna együttes alkalmazásainak vélt előnyeiről. A citrom-bikarbóna gate-ben megszólalt többek között Schobert Norbi, a Ködpiszkáló gyógyszerész szerzői és szerepéből kicsit kiesve még Tibi atya is.

Beküldöm

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!