Létezik egy kisváros a kanadai Új-Skóciában, aminek mindene megvan, kivéve a lakosságot. Ezért gondoltak egyet, és közzétettek egy olyan felhívást Facebookon, ami szinte már túl szép ahhoz, hogy igaz legyen: munkát és földet adnak bárkinek, aki hajlandó odaköltözni! (…) Miután minden helyit felvettek, aki alkalmasnak találtatott a munkára, és még mindig nem volt elég dolgozójuk, a cég egy olyan hirdetést posztolt Facebook-oldalukra, ami szinte túl szép ahhoz, hogy igaz legyen: ha valaki hajlandó náluk dolgozni, kéthektárnyi földet is kap hozzá ajándékba – tehát munka és lakhely is jár annak, aki hajlandó Cape Bretonba költözni

– olvasható például a Valóra vált álom: ebben a kanadai városban fizetnek, ha odaköltöztök című magyar cikkben.

Augusztus végén a Whycocomagh településen üzemelő The Farmer’s Daughter Country Market valóban közzétett egy felhívást, amelyben munkásokat toboroz vállalkozásához, ez a csalogató szöveg azonban – hasonlóan a korábbi, új-zélandi felhíváshoz – elsősorban kanadaiaknak szólt, de legalábbis olyanoknak, akiknek érvényes kanadai munkavállalói engedélyük van.

De nem csak ez az egyetlen szépítő csúsztatás a felhívás tálalásában: azon túl, hogy a “fizetnek, ha odaköltöztök” szövegezés nyilvánvalóan csak kattintásnövelő címadásbeli túlzás (és ez a cikk további részéből ki is derül), még az sem egészen stimmel, hogy a cég lakhatást biztosítana az odaköltözőknek. Egészen pontosan igény esetén egy 0,8 hektáros földet utalnak ki a jelentkezőknek egy erdőben, ahol azok felhúzhatnak maguknak egy bungalót (és ahol kereskedelmi forgalom híján vígan áttelelhetik a híresen enyhe kanadai telet). De ezt a területet sem a tulajdonukba adják, hanem használatra. Ha a munkaviszony mindenki megelégedésére öt év múlva is fennáll, a területet az alkalmazott az átírási költség kifizetése után megkaphatja.

Az ajánlatra országon kívül első körben a szomszédos amerikaiak csaptak le, de – mint az a cég válaszaiból kiderül – még esetükben is szükség van kanadai munkavállalási engedélyre. Aztán, ahogy terjedt a felhívás híre, úgy jelentkeztek emberek a Facebookon a világ távolabbi pontjairól (Indiából, Malajziából, Mozambikból, Franciaországból, Irakból, Luxemburgból), változatos foglalkozások (fogorvos, műszerész, rendőr, banktisztviselő, gyógytornász) ismeretét hangoztatva.

Egy későbbi posztban ezért a cég további részleteket is közölt az ajánlattal kapcsolatban: a munkáért 10 és 12 dollár közötti órabért tudnak fizetni (ami kanadai viszonylatban alacsonynak, a világ más pontjain viszont valóságos vagyonnak számít), és elsősorban pékeket, szakácsokat és ügyfélszolgálatosokat keresnek. Egészen pontosan három embert azonnali, 3-4 továbbit jövő tavaszi kezdéssel, aztán meg a növekedés függvényében talán továbbiakat is. Egy szeptember 20-ai cikk tanúsága szerint eddig több mint 2 ezren jelentkeztek az állásokra. Azok kedvéért pedig, akiket az erdei bungaló varázsa nem hozott lázba, a cég facebookos oldala megemlíti: a lakás vagy ház méretétől függően 400 és 900 dollár közötti havi bérleti díjért tudnak szállást közvetíteni a sikeres jelentkezőnek.

A felhívás történetéhez hozzátartozik még, hogy az Egyesült Államokban – ahol Donald Trump elmúlt évekbeli előretörése nyomán egyre többen kezdték emlegetni Kanadába költözésüket – ebből a felhívásból is egyfajta politikai állásfoglalást generáltak, és több újság is úgy tálalta, mintha a kanadai cég a Trump elől menekülő amerikaiaknak tette volna meg ajánlatát.

Amit érdemes fejben tartani a virálisan terjedő, “vissza nem térő lehetőségekkel” kapcsolatban: a világ túlsó felén felhívást közzétevő városok, cégek ajánlatukkal nem feltétlenül minket céloztak meg, még akkor sem, ha az internetnek köszönhetően gyorsan eljut hozzánk is a hír. Másodszor: az ilyen felhívásokról beszámoló lapok elég sokszor elferdítik a tényeket, csak hogy cikkeik kattintékonyabbak legyenek – érdemes tehát az eredeti felhívásokat is elolvasni. Harmadszor pedig: mire egy felhívás Új-Zélandról vagy Kanadából eljut Magyarországra, az adott államon túl jó eséllyel már a világ számos országát megjárta, és ezres léptékben mérhető a konkurens pályázók száma.

Fotó: The Farmer’s Daughter Country Market / Facebook

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!