A konzervatív Fox News egyik legismertebb arcáról, Megyn Kellyről kiderült, hogy a titokban a demokraták elnökjelöltjével, Hillary Clintonnal szimpatizál, így a csatornának nem maradt más választása, minthogy szélnek eressze – jelent meg augusztus végén egy kamuhír a Facebook algoritmusok által szerkesztett hírválogatásában, és ez a baki a kamuhírt közzétevő kamuhíroldalnak több millió kattintást és több mint 200 ezer lájkot hozott. Az időzítés pedig azért volt pikáns, mert a Facebooknál épp néhány nappal korábban vették át a politikai cenzúrával vádolt moderátorok helyét a gépek.

Ezek után nem csoda, hogy a malőr híre gyorsan végigszaladt a világon. A hibáról beszámoló újságírók azonban maguk is elkövettek egy hibát – linkelték az ominózus cikket. Ezzel pedig nemcsak további látogatókat szállítottak a “másik oldalnak”, hanem egyben megerősítették a kamuhíroldal pozícióját az internetes keresőkben (például volt időszak, amikor Megyn Kelly nevét beírva a kamuhír az ötödik helyen szerepelt), és – valamennyire – rontottak saját oldaluk keresőbeli rangsorolásán is.

Mit kellett volna tenniük az esetről beszámoló lapoknak?

Én például nemcsak nem linkeltem az adott oldalt, hanem még a nevét sem említettem meg az esetről röviden beszámoló heti összefoglalóban. Ha hosszabbat írtam volna az ügyről, akkor pedig azt a megoldást választottam volna, amit a First Draft News is javasol cikkében: a nofollow módszerét.

Vagyis a normál hivatkozási formula helyett, ami így néz ki például a New York Times esetében:

<a href=”www.nytimes.com”>NYT</a>

ezt érdemes használni:

<a href=”www.spam.com” rel=’nofollow’>Spam</a>

Vagyis a lényeg a vastagon kiemelt rész, a nofollow attribútum a link mögött. Aki pedig nem szeret a html-ben bogarászni, az különféle kényelmi megoldásokat is bevethet – a WordPress motort használókat például külön e célra létrehozott plugin segíti.

És hogy mi történik az így megjelölt oldalakkal?

A Google leírása szerint “általánosságban nem követik őket, vagyis a Google nem közvetít PageRank-értéket vagy horgonyszövegeket ezeken a linkeken keresztül. A nofollow attribútum használata lényegében azt eredményezi, hogy kihagyjuk a céllinkeket az internetet leképező átfogó képünkből”.

A kamuhíroldalakon kívül lehet használni ezt a formulát akkor is, ha csak szimplán nem tudunk vagy akarunk kezeskedni a linkelt oldal tartalmáért. További részletek a First Draft News és a Google cikkeiben.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!