Emberáldozatot mutattak be a CERN kutatóintézetében – terjedt a neten egy videó alapján. A felvételen fekete köpenyes, csuklyás emberek vonulnak be az intézmény genfi székhelyének központi udvarára, ahol Síva hindu istennő szobra előtt megkéselnek egy fehér ruhás nőt – számolt be az esetről a hvg.hu. A felvétel valóban az intézményben készült, de hivatalos engedély nélkül, és valószínűleg egy tréfa részeként. A CERN belső vizsgálatot indított az emberi áldozat bemutatását utánzó videó miatt. “A CERN évente több ezer tudóst fogad a világ minden tájáról, akik közül néhányan túlságosan szabadjára engedik humorukat. Jelen esetben is ez történt” – fogalmazott az intézet közleménye.

Földrengés, földrengés közeleg! – terjedt el villámgyorsan a népszerű előrejelző applikáció, a Yurekuru közvetítésével Japánban, hogy 9,1-es erősségű földrengés csap le Tokióra. A hamis riadót a Japán Meteorológiai Intézet adta ki, és bár néhány másodpercen belül vissza is vonta, a cáfolat már nem terjedt olyan gyorsan, mint a riasztás híre. A Guardian cikke szerint a figyelmeztetés hatására sokan a halálra kezdtek készülni, és a városban átmenetileg néhány tömegközlekedési járatot is lezártak.

Egy járókelő segít egy arab férfinak, aki hálából figyelmezteti egy közelgő terrortámadásra – a világ számos országában ismert szóbeszéd 2016 augusztusában Csehország felől közelítette hazánkat. A hálás terrorista címen ismert legenda hosszú múltra tekint vissza: különböző változatai a 2001 szeptemberi amerikai terrortámadások után bukkantak fel tömegesen.

A zöld teában egyáltalán nincs koffein – emlegetik rendszeresen a zöld tea hívei. Az állításnak utánanéző Ködpiszkáló blog szerint ez azonban tévhit: bár a zöld tea valóban kevesebb koffeint tartalmaz, mint a fekete, ez nem jelenti azt, hogy teljesen koffeinmentes lenne. Egy csésze fekete tea nagyjából annyi koffeint tartalmaz, mint egy adag presszókávé (kb. 100 mg), a zöld teában ennek a mennyiségnek mintegy egyharmada található.

A hatvanas évek elején Marsall álnéven futott Puskás a Real Madrid hazai gombfoci csapatában – elevenített fel egy történetet a nol.hu szerzője. Amikor olvasói kérésre utánanéztem a sztorinak, kiderült: a Realnak az ötvenes években valóban volt egy Marsal nevű játékosa (egy l-lel). Ramon Marsal az ötvenes évek második felében 59 meccset játszott a Real Madridban, és ezalatt 27 gólt lőtt. 1961-ben pedig talán azért lehetett a neve ismeretlen egy focirajongó magyar kisgyermek előtt, mert egy 1958-as, Celta Vigo elleni meccsen olyan súlyos sérülést szerzett, hogy utána már nem talált vissza formájához. A teljes bejegyzést elolvashatod itt.

Jó torokgyulladásra, náthára, köhögésre, allergiára, rovarcsípésre – többek között ezek a tévhitek keringenek a kalciummal kapcsolatban. Pedig az Index cikke szerint az orvosi tankönyvek már réges-rég túlléptek a kalcium ilyen alkalmazásain, az egyetemen sem tanítják, mégis, a magyar orvosok meglepően nagy része használja és ajánlja. Most a Facebookon egy kezdeményezés indult a berögzült szokás megszüntetésére.

Elrabolták a magyar csapatot az ufók, de az űrből érkező migránsok a 45 perces esküt hamar megunták – ilyen és ehhez hasonló képtelenségeket tartalmaz a szájmozgásra válogatott ökörségeket pattintó Bábeltévé augusztus eleji kamuhíradója.

Bábeltévé – Híradó (szájszinkron-paródia)

Hihetetlen hírek a Magyar Olimpiai Csapatot ért ufótámadásról, Áder János faragatlan sportkritikájáról, Szijjártó Péter olthatatlan szomjáról, Lázár János be…

77 tudósból 76 nem látott még bizonyítékot a chemtrailre – derült ki egy friss felmérésből. A megkérdezett szakértők között széles körű volt az egyetértés abban, hogy semmi jele egy nagyszabású légköri permetezési programnak. Azok a “bizonyítékok” pedig, amelyeket a chemtrail-hívők fel szoktak hozni a chemtrail állítólagos létezésére, nem állják meg a helyüket. Ezekre a megfigyelésekre sokkal valószínűbb, ismert magyarázatok vannak – írja a chemtrail.hu erre a tanulmányra hivatkozva.

Dollárezreket keres két tini a kormányfőről szóló kamuhíreivel – mutatott be a BuzzFeed két kanadai fiatalt. A tinik sikerének titka az, hogy megadják az embereknek azt, amit hallani akarnak, specialitásuk pedig Justin Trudeau miniszterelnök. Tevékenységükkel saját bevallásuk szerint semmilyen politikai oldalt vagy eszmét nem akarnak tolni. Számukra ez csak üzlet, a befolyó pénzüket pedig további oldalak létrehozására fordítják. További részletek itt.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!