Tíz kérdés, tíz válasz. Adj választ mindegyikre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezek után láthatod teljesítményedet, és az elrontott válaszok magyarázatát. Eredményeidet meg is oszthatod a Facebookon.

Results

#1. Tényleg házat, munkát és 160 ezer dollárt kínál az odaköltöző magyaroknak egy új-zélandi település?

Nem igaz, csupán egy új-zélandi híradást értelmezett félre a sajtó. A hírbe hozott településnek nem volt szándéka, hogy felhívása körbejárja a világot, ingyen házakról és 160 ezres bónuszról pedig szó sincs. További részletek itt.

#2. Tényleg egy ausztrál cég csinálta a tornádóban szelfizős vírusvideót?

Az ausztrál The Woolshed Company a közelmúltban valóban magára vállalta, hogy munkatársai készítettek jó néhány népszerű vírusvideót. Állításuk szerint ők állnak például a villámcsapásos, a cápasimogatós és a tornádóban szelfizős felvétel mögött is. További részletek és az egyes videók megtekinthetők itt.

#3. Az alábbi képen látható tömegbalesetet tényleg egy pokémongózó férfi okozta?

Nem igaz, bár okoztak már baleseteket pokemongózó emberek, a kérdéses fotó egy 2014-es, Denver-közeli balesetet ábrázol. További részletek itt.

#4. Tényleg oltóanyaggal bekent M&M cukorkát szórnak a levegőből Amerikában a vadászgörényeknek?

Nem igaz. Az amerikai hal- és vadvédelmi szolgálat valóban vizsgálta a drónok bevetésének hatékonyságát az orális vakcinák terjesztésében, de a projekthez nem M&M cukorkát használtak, és nem is a vadászgörényeknek közvetlenül, hanem a fő eledelüknek számító prérikutyáknak szórták a vakcinát. További részletek itt.

#5. Japán az egyetlen ország, amely nem ad állampolgárságot muzulmánoknak?

Nem igaz. Bár 2016 júliusában újra felbukkant a neten egy összeállítás Japán kirekesztő “muzulmánpolitikájáról”, a lista nagy részének semmi valóságalapja nincs. További részletek itt.

#6. A francia válogatott Paul Pogba tényleg azt nyilatkozta, hogy inkább elmegy egy benzinkútra dolgozni, minthogy visszatérjen egykori csapatába, a Manchester Unitedbe?

Nem igaz. Pogbát ugyan valóban megbántották egykor a Unitednél, de a kérdéses mondatokat egy kamuidézetek gyártására specializálódott twitteres profil szerzője találta ki. További részletek itt.

#7. Két tizenéves lány ellen tényleg azért folyik per Amerikában, mert 19-szer megszúrták barátnőjüket, hogy így tegyenek kedvére egy kitalált internetes horrorfigurának?

Igaz. Morgan Geyser és Anissa Weier 2014-ben valóban megkéselték barátnőjüket, és indoklásukban a Slendermannak nevezett fiktív figurára hivatkoztak. További részletek a perről itt.

#8. A zürichi egyetem felmérésében az anonim netes hozzászólók tényleg ellenségesebbek voltak névvel kommentelő társaiknál?

Nem igaz. Meglepetésre ennek épp ellenkezőjére jutottak a kutatók, miután több mint 532 ezer, 2010 és 2013 közötti hozzászólást elemeztek. További részletek itt.

#9. Donald Trump fia tényleg azzal védte meg apja plágiummal megvádolt feleségét, hogy nem Melania Trump lopott mondatokat a mostani First Lady 2008-as beszédéből, hanem Michelle Obama lopta el tőlük a beszédet, éppen úgy, ahogy az Obama család lopja meg az amerikaiakat?

Nem igaz. A Trump-féle érvelési rendszert kikarikírozó idézet valójában egy szatirikus oldal terméke. További részletek itt.

#10. Egy pszichológus visszaemlékezése szerint Hermann Göring tényleg azt mondta, hogy a népet mindig rá lehet venni vezetői parancsának követésére: elég azt mondani nekik, hogy megtámadták őket, a pacifistákat pedig meg kell bélyegezni, hogy nem elég jó hazafiak?

Igaz. A Harmadik Birodalom második emberének szavait Gustave Gilbert pszichológus idézi Nürnbergi napló című munkájában. További részletek itt.

Beküldöm

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!