A Prague Monitor cikke szerint az utóbbi hónapokban egyre több netes szóbeszéd kapott lábra egy esetleges terrortámadással kapcsolatban. Ezeket a rendőrség rendre ellenőrzi, de merényletre eddig egy online nyom sem utalt. Az egyik népszerű szóbeszéd szerint egy férfi talál egy tárcát az utcán, és amikor visszaadja azt jogos tulajdonosának, egy muszlim férfinak, az hálából figyelmezteti őt, hogy a közeljövőben ne keressen fel bizonyos helyeket, vagy ne használjon bizonyos tömegközlekedési eszközöket.

A hálás terrorista címen ismert legenda hosszú múltra tekint vissza: a Snopes szerint különböző változatai a 2001 szeptemberi amerikai terrortámadások után bukkantak fel tömegesen. A történetnek rengeteg változata ismert szerte a világon, többek között olyan verziók is keringtek, amelyek…

– a Coca-Cola fogyasztásának veszélyére hívták fel a figyelmet, azt sugallva, hogy terroristák a közeljövőben megmérgeznek majd egy szállítmányt,
– vagy hogy egy arab taxis egy jelentős borravaló után figyelmeztette utasát a küszöbön álló terrorveszélyre,
– esetleg egy parkoláshoz aprót kérő muszlim hölgy adott életmentő tanácsot,
– vagy egy muszlim járókelő egyszerűen csak észrevett egy általában muszlimok által viselt nyakláncot a történet főhősének nyakában, és ezután figyelmeztette őt bennfentesként a szilveszter éjjeli veszélyre,
– de a sztori legnépszerűbb formája a fenti cseh verzióból is megismert tárcaelhagyós verzió.

A szóbeszéd valami miatt bizonyos városokhoz jobban hozzáragadt: Birminghamben például rendre visszatér – ilyenkor a rendőrség már rutinból cáfolja a történetet, mint ebből a facebookos bejegyzésből is kiderül.

S bár – mint fent említettem – a konkrét arab terroristás legenda a 2001 szeptemberi New York-i merénylet után kezdett el gőzerővel terjedni, a szóbeszéd korábbi megjelenésére is van példa. A Snopes idéz például egy 2000-es angliai sztorit is, amelyben egy nő azután kap életmentő tanácsot, hogy kisegít egy fiatal férfit a Burger Kingben. És láss csodát: ez a fiatal férfi (még) nem arab, viszont jól kiérezhető ír akcentussal beszél – vagyis a 2001 előtti verziókban még más gonoszt találtak a történethez.

De megtalálhatjuk a legenda eredetét azokban a jótett helyében jó várj típusú népmesékben, szóbeszédekben is, amelyekben egy kis cselekedetért cserében a jótevő sokkal nagyobb ajándékot kap.

Zárásként pedig íme egy Snopes által idézett második világháborús, közvetlenül Pearl Harbor után felbukkant hasonló történet. Ebben egy autós felvesz egy nőt, aki az út végén be akar szállni a benzinköltségekbe. Miután az autós ezt visszautasítja, a nő arra kéri, hadd jósoljon neki. Két dologra hívja fel a sofőr figyelmét: egy holttest lesz a kocsijában, mielőtt hazatér, és Hitler hat hónapon belül meghal. A történet szerint a férfi hazafelé egy súlyos autóbaleset tanúja lesz, az egyik sebesültet fel is veszi, de az áldozat útban a kórházba belehal sérüléseibe. E tragédia viszont feléleszti a történet mesélőiben a reményt, hogy esetleg a jóslat másik eleme is teljesül, vagyis Hitler hat hónapon belül meghal.

A hálás terrorista néprajzi igényű feldolgozását pedig ebben a cikkben olvashatjátok el.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!