A gyógyszerekkel, gyógynövényekkel kapcsolatos tévhitekkel foglalkozó blog cikke szerint a telített C-vitaminpiacon gyakran előfordul, hogy egyes termékeket azzal reklámoznak, hogy természetes C-vitamint tartalmaznak, a versenytársak pedig kevésbé hatékony szintetikust.

A blog szerint ezzel szemben a kereskedelmi forgalomban kapható termékek szinte mind szintetikusan előállított alapanyagot tartalmaznak, mert növényekből kinyerni a C-vitamint nagyságrendekkel drágább lenne. És nincs is ezzel baj, mert – mint írják – “a természetes és szintetikus L-aszkorbinsav között különbséget tenni lehetetlen, hiszen ugyanarról a molekuláról van szó.”

Hogy mi az alapja akkor a hangzatos reklámszlogeneknek? Egyes gyógynövények esetén ismert jelenség, hogy a gyógyhatásért felelős hatóanyagok hasznosulását, felszívódását a hatás szempontjából inaktív anyagok fokozzák. A Ködpiszkáló szerint erre a jelenségre hivatkoznak azok a gyártók, amelyek C-vitaminjukat növényi kivonatból származónak mondják, vagy egyéb növényi anyagokkal kombinálva hozzák forgalomba. A blog szerint azonban a C-vitamin esetén nem bizonyított a felszívódás ilyen úton történő javítása, és ennek alátámasztására ezt a tanulmányt idézik.

Igaz viszont az, hogy ha a C-vitamint természetes forrásból fogyasztjuk, a vegyületen kívül egy sor egyéb anyag is bekerül a szervezetünkbe. Ha például gyümölcsöt eszünk, más kedvező hatások is érhetik szervezetünket (például az antioxidáns hatás, a rostbevitel vagy más vitaminok révén). Éppen ezért ajánlatos a napi vitaminszükségletet alapvetően zöldségből, gyümölcsből fedezni – javasolja az oldal szerzője, akinek a cikkét itt olvashatjátok el teljes terjedelmében.

Fotó: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!