A gyógyszerekkel, gyógynövényekkel kapcsolatos tévhitekkel foglalkozó blog cikke szerint a telített C-vitaminpiacon gyakran előfordul, hogy egyes termékeket azzal reklámoznak, hogy természetes C-vitamint tartalmaznak, a versenytársak pedig kevésbé hatékony szintetikust.
A blog szerint ezzel szemben a kereskedelmi forgalomban kapható termékek szinte mind szintetikusan előállított alapanyagot tartalmaznak, mert növényekből kinyerni a C-vitamint nagyságrendekkel drágább lenne. És nincs is ezzel baj, mert – mint írják – “a természetes és szintetikus L-aszkorbinsav között különbséget tenni lehetetlen, hiszen ugyanarról a molekuláról van szó.”
Hogy mi az alapja akkor a hangzatos reklámszlogeneknek? Egyes gyógynövények esetén ismert jelenség, hogy a gyógyhatásért felelős hatóanyagok hasznosulását, felszívódását a hatás szempontjából inaktív anyagok fokozzák. A Ködpiszkáló szerint erre a jelenségre hivatkoznak azok a gyártók, amelyek C-vitaminjukat növényi kivonatból származónak mondják, vagy egyéb növényi anyagokkal kombinálva hozzák forgalomba. A blog szerint azonban a C-vitamin esetén nem bizonyított a felszívódás ilyen úton történő javítása, és ennek alátámasztására ezt a tanulmányt idézik.
Igaz viszont az, hogy ha a C-vitamint természetes forrásból fogyasztjuk, a vegyületen kívül egy sor egyéb anyag is bekerül a szervezetünkbe. Ha például gyümölcsöt eszünk, más kedvező hatások is érhetik szervezetünket (például az antioxidáns hatás, a rostbevitel vagy más vitaminok révén). Éppen ezért ajánlatos a napi vitaminszükségletet alapvetően zöldségből, gyümölcsből fedezni – javasolja az oldal szerzője, akinek a cikkét itt olvashatjátok el teljes terjedelmében.
Fotó: sxc.hu
Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez! Tudj meg többet itt!
Na ja csak éppen természetes úton zöldségek és gyümölcs fogyasztásával nem lehet.
Nem tudunk 20 kiló almát másfél kiló paprikát vagy 12 kiló barackot megenni hogy bevigyü ka szükséges c-vitamin mennyiséget. Ami nem 60 mg az csak a skorbut elkerülésére elég.
Csoda, hogy elődeink túlélték a gyerekkorukat a skorbut határán. Sőt, ha jobban belegondolok, biztos csak azért éltem meg negyven évet, mert amikor gyerekkoromban megfáztam, C-vitamin tablettát is kellett szednem. Másképp nem nagyon tudom magyarázni, hogy táplálékkiegészítők nélkül is egészséges vagyok, pedig nem eszem 12 kg barackot naponta.
A mai világban egy négyzetméteren 10-50 * annyi termés van mint a régiben.
A cégek költséghatékonyak, a mai növényvédelmi és ápoló szereknek, génmanipulációknak köszönhetően sokkal több termést tudnak előállítani. Ami alapvetően nem baj, hisz a fehérje, szénhidrát … megvannak ezekben is, a növények ellenállóbbak lettek…
Viszont a talajban lévő tápanyag eloszlása már nem olyan mint régen, gyakorlatilag tizedannyi tápanyag sem jut egy növényre mint régebben. Ezért nincs olyan vitamin, ásványi anyag és nyomelem tartalma a mai tömegtermelt növényeknek, zöldségeknek, gyümölcsöknek.
Nem hiteles források szerint amíg anno 400mg. C vitamint tartalmazott egy alma, addig ma egy szupermarketben vásárolt mindössze 4-et. Hitelesek szerint tízszeres arány áll fent átlagosan :) De ezek szerint is csak a napi 60mg előírt bevitelhez (amin sok orvos is vitatkozik hogy nagyon kevés) is 0 kg. almát kellene megenni a tömeggyártott verzióból.
A változás a 70s évektől gyorsult fel, így a mi korosztályunk valóban nem érzékelheti ezt. És persze akinek van gyümölcsöse az sem fogja :)
0=1 ha valaki nem tudná :D