Kertes családi házzal, garantált munkával és 160 ezer dollár bónusszal várja többek között a magyarokat is az új-zélandi Kaitangata települése – értelmezett félre egy hírt a világ-, majd a magyar internetes sajtó egy része is. A település valóban vár ugyan új lakosokat, és szabad álláshelyek is vannak, de az üzenet a sok áttétel során annyira félrement, hogy a településnek közleményt kellett kiadnia a helyzet tisztázására. Ebben leírják: nem volt szándékuk, hogy felhívásuk körbejárja a világot, és inkább az új-zélandiakat akarták megszólítani. Természetesen külföldi jelentkezők is érdeklődhetnek, de nekik azt ajánlják, első körben nézzenek utána az ország bevándorlási és munkavállalási szabályainak. Ingyen házakról és 160 ezres bónuszról viszont szó sincs – derül ki a Stuff cikkéből. Legfeljebb arról, hogy új-zélandi viszonyokhoz képest valóban olcsón lehet házakat venni, a felhívás prospektusa szerint például 230 ezer dollártól már vadonatúj háromszobás házat kaphatunk földdel együtt.

Terroristák csaptak le az Eiffel-toronyra – terjedt el nem sokkal azután, hogy egy teherautó csütörtök este járókelők tömegébe gázolt Nizzában, több tucat ember halálát okozva ezzel. Az állítólagos párizsi támadásról fotók és videók is megjelentek, amiket látva egyesek terrortámadásra gyanakodtak, mások Photoshopot kiáltottak. Rövidesen kiderült: a képek valódiak, de szerencsére nem terrortámadásról volt szó, hanem csak a július 14-ei nemzeti ünnepre tervezett tűzijáték sült be egy műszaki hiba következtében. Más szóbeszédek is felröppentek a nizzai támadás kapcsán: állítólagos merénylőként újra felbukkant például ennek az ártatlan kanadai szikh férfinak a fényképe, és áldozatként ismét előkerült ennek a mexikói férfinak a fotója is.

Régi és máshol készült fotók a török puccs kapcsán is felbukkantak. Ezeket a First Draft News az éjszaka folyamán élőben cáfolta facebookos és twitteres oldalán. Volt olyan fotó, amely 2011-es és 2012-es egyiptomi eseményeket ábrázolt, és olyan is, amely 2015-ben készült Marokkóban vagy Dél-Koreában.

torok_puccs

Egy rákkutató professzor leleplezte a kemoterápiát – számolt be egy mostanában magyarul is terjedő cikk Dr. Hardin B. Jones tevékenységéről. A Snopes utánanézett ennek a professzornak, és azt találta: Hardin létező személy volt, de már vagy 40 éve elhunyt. A cikk alapjául szolgáló megállapításai pedig még ennél is régebbiek, 1956-ban jelentek meg egy újságcikkben. Munkájában Hardin ráadásul olyan kutatásokat is felhasznált, amelyek már az ötvenes-hatvanas években is elavultnak számítottak. Egyik felhasznált tanulmánya például 1926-os volt, vagyis egy olyan korból származott, amikor az előrehaladott rákot a mainál jóval rosszabb hatékonysággal kezelték.

A Facebook 5,99 eurós belépési díjat vezet be – bukkant fel a közösségi oldalon 2016 júliusában újra az a levél, amely azt ígérte: azoknak, akik az üzenőfalukra kitesznek egy állásfoglalást, a szolgáltatás továbbra is ingyenes marad. A Facebook azonban – ahogy a 2011 márciusi pletykák után sem zárt be és nem lett fizetős – továbbra sem tervezi szolgáltatása fizetőssé tételét. De ha egyszer úgy döntene, mégis pénzt kér érte, ebben még komoly jogi szövegek se nagyon gátolhatnák meg, nemhogy egy magyar nyelvű, helyesírási és egyéb hibáktól hemzsegő pársoros.

Az ausztrál The Woolshed Company július elején magára vállalta az elmúlt két év néhány népszerű vírusvideóját. Állításuk szerint ők állnak például a villámcsapásos, a cápasimogatós és a tornádóban szelfizős felvétel mögött is. Munkájukról most egy összefoglaló videóban számoltak be.

The Viral Experiment

The Woolshed Co. presents a two-year social experiment exploring the phenomenon of ‘viral’ videos and shareable content. Find out more @ www.thewoolshedcompany.com/virals Series Directed By RICHARD HUGHES & CASPAR MAZZOTTI Series Produced By DAVE CHRISTISON The Woolshed Company Pty Ltd www.thewoolshedcompany.com Contact: info@thewoolshedcompany.com or +61 3 9939 9581

Egy pokémongózó férfi játék közben súlyos tömegbalesetet okozott az autópályán – terjedt képpel a neten. A kamueset illusztrálásához használt fotó azonban valójában egy 2014-es, Denver-közeli baleset képe. Az orrukat mobiljukba dugó Pokémon Go-felhasználók valószínűleg okoznak majd jó pár galibát a világban, de az is biztos, hogy a valóságosnál több képtelen történet jelenik meg majd a sajtóban. Ehhez hozzájárulnak a kamuhírek gyártásában utazó szájtok is, amelyek már rácuppantak a hájpra, és rengeteg kitalált sztorival árasztották el a Facebookot és a sajtót. Ebben a cikkben ezekből gyűjtöttem össze párat.

– „Rohadj meg, te nemzetgyilkos féreg” – írta a Délmagyar szerint egy facebookos posztjában Pitvaros polgármestere Gyurcsány Ferencnek. Radó Tibor állítólag az alábbi, Gyurcsánynak tulajdonított idézet miatt akadt ki: „Trianon jogos volt, a határon túli magyaroknak semmi közük a magyarsághoz, különben se akarjanak beleszólni az ország belügyeibe“. Amikor aztán szóltak neki, hogy egy kamuidézetet vett be, Radó nem kért bocsánatot, de aztán – a Délmagyar cikke szerint Gyurcsány ügyvédeinek felszólítása után – mégiscsak eltüntette a bejegyzést.

És hogy mi volt júniusban kamufronton? Teszteld magad a kvízben: nézd meg, hány kérdésre tudod a választ magadtól!

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!