A kép üzenete egyszerű: az iszlám a legjobb gyógyszer az AIDS terjedésére. Ahol az “egyetlen igaz vallás” jelen van Afrikában, ott a kórnak nincs esélye – sugallják a kommentek. Nem csoda, hogy térképpárt az iszlám követői rendesen osztják is közösségi oldalakon.

A Big Think cikke szerint a térképre felvitt adatok forrásaként valószínűleg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Pew kutatóintézet felmérései szolgáltak – igaz, forrásait a készítő eléggé szabadon kezelte.

Ami kétségbevonhatatlan a Big Think szerint: 1.) Afrika déli féltekéje valóban a világ legfertőzöttebb régiója a HIV/AIDS megbetegedések tekintetében. 2.) Afrika északi harmada túlnyomórészt az iszlám befolyása alatt áll.

Vagyis a térkép tényleg megjeleníti azt a társadalmi-kulturális igazságot, miszerint ahol Afrikában az iszlám dominál, ott a HIV/AIDS-nek nem sok tere van, míg ott, ahol a százalékos arányokat tekintve kevesebb a muszlim, tombol a betegség.

Most jön a de…

A helyzet azonban sokkal komplexebb annál, mint amit a térkép sugall – hívja fel a figyelmet a Big Think cikke, amely be is mutat néhány olyan nézőpontot, amely árnyalja a térkép egyszerűsített alapüzenetét.

– Egyrészt az AIDS-térkép nyolc déli országot ábrázol sötétvörös színnel, miközben ezek közül csak háromban – Szváziföldön, Botswanában és Lesothóban – szárnyalja túl a megbetegedettek száma a 20 százalékot. Ez azonban csak egy apróság, a 20 százalék alatti országokban is rengeteg gondot okoz a sok beteg, főként a 19,1 százalékos Dél-Afrikában.

– Fontosabb dolgokat fed el az a tény, hogy az iszlám elterjedtségét bemutató térképen más skálát használ a készítő, mint az AIDS-es térképen – jó eséllyel annak érdekében, hogy a két vizsgált tényező közötti határvonal még élesebb legyen. Ott van például Kamerun a maga 24 százalékos – több mint ötmilliós – muszlim lakosságával, amely ebben az önkényes skálaválasztásban a közepespiros szekcióba esik, vagy másik oldalról a 36 százalékos – azaz kétmilliós – muszlim lakosságú Eritrea, amely a zöldek közé van sorolva. Sok muszlim él ezen felül a sötétvörös Kenyában (11%, azaz 4 millió) és Ugandában is (12%, azaz 4,5 millió), és még a skálatrükközések ellenére is van három átfedés a két térképen – Nigéria, Csád és Etiópia esetében.

– Harmadrészt ha kivisszük a kérdés vizsgálatát Afrikából, azt látjuk, hogy bár valóban vannak Afrikán kívül is alacsony fertőzöttségű muszlim országok (mint például Törökország vagy Szaúd-Arábia), nagyrészt keresztényeket (a Big Think szerzője épp Magyarországot hozza példának), nem vallásosokat (Japán), vagy buddhistákat (Sri Lanka) találunk. Márpedig ha ez így van, akkor talán nem is korrelációról van szó, csupán oksági kapcsolat nélküli egymásmellettiségről. Vagyis talán mégsem az “egyetlennek” kikiáltott iszlám segíti a baj megelőzését, hanem a vallás szerepe látszik meg az olyan “bűnök” elkerülésében, mint például az AIDS terjedésében fontos szerepet játszó felelőtlen partnerválogatás vagy az intravénás drogfogyasztás.

– De még ez a magyarázat is elkendőz néhány más szempontot. A homoszexualitás, a házasságon kívüli partnerkapcsolatok és az intravénás drogfogyasztás valóban tabunak számít az iszlám világban, ez azonban nem jelenti azt, hogy ezek ott nem is léteznek. A Big Think cikke szerint az arab világ fiataljainak egyharmadának van házasság előtti szexuális élménye, a fiatal nők között pedig minden ötödiknek. Az AIDS/HIV egyre komolyabb problémát jelent a közel-keleti és észak-afrikai régióban: 2001 és 2012 között például 73 százalékkal nőtt az e kórral élők száma, 52 százalékkal az új fertőzöttek száma, és duplájára a betegség okozta elhalálozások száma – miközben a világ más részein visszaesést tapasztaltak. Az AIDS pillanatnyilag gyógyíthatatlan, de kezelhető betegség. Vagyis ha felismerése esetén megtesszük a szükséges védőintézkedéseket, a kór terjedése visszaszorítható. Márpedig ebben a régióban – épp a tabuhelyzet miatt – a kezelés általában nem megfelelő, és ennek köszönhetően magas például az anya által a gyereknek átadott esetek száma is.

Vagyis összefoglalva…

Bár elsőre valóban látványosnak tűnhet az iszlám és a HIV/AIDS fertőzöttség térképen illusztrált kapcsolata, nem az iszlám az egyetlen védőpajzs a betegség ellen. Sőt. Könnyen előállhat az a helyzet, hogy bár Észak-Afrika és a Közel-Kelet országaiban a vallásosság eddig tényleg alacsonyan tartotta a megbetegedések arányát, a betegséget láthatatlanná tevő vallási tabuk a jövőben a fertőzöttség terjedését hozzák magukkal – akár a globális csökkenő trendekkel ellentétes irányú változást generálva.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!